bibliaolvasás

Mit kezdjünk a Bibliával? Olvassuk azt! — Mondanák sokan. De ha csupán csak olvassuk, az olyan, mintha egy ujjal próbálnánk azt megtartani a kezünkben. Szerencsére vannak még más ujjaink is. Ha még egyel megfogjuk, már kicsit biztosabban tudjuk megtartani, de még mindig bárki elveheti tőlünk. Az alábbiak a Bibliával való kapcsolatunk “ujjai”:

(1) Olvasás: “Boldog, aki felolvassa, és boldogok, akik hallgatják ezeket a prófétai igéket…” (Jel 1:3a).
(2) Tanulmányozás: “Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanem tanulmányozd éjjel-nappal, őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva” (Józs 1:8a).
(3) Hallgatás: “Mivel tehát a világ a saját bölcsessége útján nem ismerte meg Istent a maga bölcsességében, tetszett Istennek, hogy az igehirdetés bolondsága által üdvözítse a hívőket” (1Kor 1:21).
(4) Elmélkedés: “…hanem az ÚR törvényében gyönyörködik, és az ő törvényéről elmélkedik éjjel-nappal” (Zsolt 1:2).
(5) Memorizálás: “Ajkam elsorolja, emlékezetből ismétli szájad minden ítéletét” (Zsolt 119:13, EFO).

Ha mind az öt ujjunkkal tartjuk kézben, akkor senki nem tudja majd kivenni azt a kezünkből. A Bibliát tanulmányozni pedig az induktív módszerrel érdemes, amely lépései a következők:

(1) Megfigyelés: Elolvasom a szakaszt. Megpróbálom észrevenni, hogy mi annak a műfaja, és választ keresek a következő kérdésekre: Ki? Hol? Mikor? Mit? Miért? Hogyan?
(2) Értelmezés: Megpróbálom meghatározni, hogy mi volt az író eredeti célja. Eközben a célom: az eredeti korhoz és közönséghez szóló tanulságok felfedezése.
(3) Alkalmazás: Választ keresek erre a kérdésre: Mit mond ez nekem ma? Az akkori és a mostani hasonlóságok és különbségek megtalálása után a helytől, kortól és kultúrától független tanulságokat próbálom levonni.

A bibliatanulmányozás különböző módszereiről és elemeiről sok hasznos dolog található az Érted is, amit olvasol? c. könyv két kötetében (KIA, Bp. 2002), valamint R.C. Sproul: A Szentírás megsmerése (KIA, Bp.) c. könyvben.

Reklámok

bibliaolvasás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: evangéliumi

Hozzászólások lezárva.