bin-jip (spoiler)

Kim Ki-duk díjnyertes rendező filmje a Bin-jip — Lopakodó lelkek. A film egy fiatal srác, Sun-hwa nem hétköznapi életét mutatja be. Minden estét más-más feltört, éppen üresen hagyott otthonban tölt, míg a tulajdonosok nyaralni vannak. Azonban nem egy egyszerű besurranó tolvajról van szó, hanem egy titkos jótevőről, aki cserébe kimos, kitakarít és megjavítja az elromlott műszaki berendezéseket. Egy napon aztán találkozik Tae suk-kal, aki egy megromlott házasságból próbálna menekülni — sikertelenül. Ezt követően egy érdekes románc veszi kezdetét kettejük között.

A film érdekessége, hogy a két főszereplő szótlan a film végéig (a lány mond kb. másfél mondatot a legvégén). A rendező egy mondatban kiírja a stáblista előtt az alapkérdést, amelyet a film alatt megpróbált kibontani: hogyan tehetünk különbséget álom és realitás között? (“Nehéz eldönteni, hogy valóság, vagy álom a világ, amelyben élünk.”)

Ezt a gondolatot továbbvezetve feltehetjük a kérdést: hogyan tudjuk megélni realitásként Istent ebben a világban? Hogyan tudjuk a közte és köztünk lévő akadályokat elhárítani, hogy a kapcsolatunk kibontakozhasson? Hogyan reagálunk arra, ha mások ezt a kapcsolatot nem értik meg, és nem nézik jó szemmel? Hogyan tudunk egy olyan nyelvet (a filmben a szótlanság) használni Istennel, amit senki más nem ért meg?

Bár az alaptörténet cselekményét tekintve elég rövid, és vannak benne elvarratlan szálak, és érthetetlen motívumok, nekem mégis tetszett — azok miatt a kérdések miatt, amik a megnézése után merültek fel bennem.

Reklámok

1 hozzászólás

Kategória: filmajánló

One response to “bin-jip (spoiler)

  1. Norbs

    Egy dolog ami meglepett a filmmel kapcsolatban, hogy a DVDborítón látható képek nem jelennek meg a filmben, semmilyen formában.