to verdener

To Verdener (Worlds apart) c. film Sarah, egy 17 éves Jehova Tanúja lány igaz történetén alapul. Bár nem mindenben élethű a film, mégis jól bemutatja a közösséget belülről. A néző megismerheti belőle a Tanúk gondolkodását és egymáshoz való viszonyát.

A főszereplő beleszeret egy hitetlenbe (értsd: nem JT-be), és emiatt elég nehéz utat kell bejárnia. Döntést kell hoznia: vajon a vallásához ragaszkodik, vagy pedig a szerelmét választja, feladva az elveit. Ha az utóbbit választja, szembekerül az Őrtorony Társulat ‘könyörtelen’ véneivel, akik a szervezet szabályait mindenáron igyekszenek betartatni.

A rendező — valószínűleg nem tudatosan — úgy mutatja be a Tanúkat, mint akiknek nincs élő kapcsolatuk Istennel. Az imádságaik ugyanazokat a közhelyeket tartalmazzák. A Bibliára is csak úgy tekintenek, mint egy élettelen szabályzatra a “Hogyan legyünk elég jók ahhoz, hogy túléljük Armageddont?” című játékhoz. Ilyen háttérrel nem csoda, hogy a lány kikerül a Szervezetből, és eltávolodik Istentől is. Az utolsó imádsága is így szól: “Jehova, most beszélünk utoljára, mert már nem hiszek benned.”

Sajnos vannak olyan emberek, akik egy vallási közösségben Istennel való élő barátság nélkül élnek. Ők Istenből csak a szabályok kitalálóját látják, akinek engedelmeskedni kell. Vannak, akik ilyen körülmények között is tovább tudják “szolgálni Istent”, azt remélve, hogy majd kiérdemlik az üdvösséget. Mások viszont egy idő után besokallnak, és feladják. Olyan keveset jelent nekik a vallás, hogy választanak helyette mást, ami többet ad nekik. Ilyen helyzetbe került Sarah is a filmben. Amikor egy ilyen ember elhagyja a vallást, az általában nem teológiai okokból történik. A vallás elhagyásával egyidőben Istent is elhagyják, és feladják korábbi elveiket, amiket szabályokként kényszerítettek rájuk.

Mindenképp érdemes megnézni a filmet, mert egy, a hitével vívódó lány életébe és vallásosságába enged bepillantani, meghökkentő ellentéteket állítva a nézők elé. Nekem innen sikerült dánul letöltenem angol felirattal (magyar felirat készítése folyamatban!).

Kiegészítés: a magyar felirat elkészült. Innen letölthető.

Reklámok

9 hozzászólás

Kategória: filmajánló

9 responses to “to verdener

 1. Nagyon NAGY FILM lehet,súlyos témával-erős tartalommal! Köszi szépen!

 2. Közben van már magyar felirat is.

 3. gábor

  magyar feliratot honnan lehet leszedni hozzá?

 4. elküldtem mailben.

 5. Hozzászóló

  Hol van fenn magyar felirat a neten?

 6. lacus

  most találtam erre a filmre, s nem találok hozzá magyar feliratot. el tudnád nekem is küldeni? vagy ha szinkronnal le lehetne tölteni, úgy is jó lenne
  thx előre is

 7. infaustus

  A szöveget innen lehet bemásolni egy txt fájlba, vagy lementeni:
  http://infaustus.uw.hu/To%20verdener.txt

 8. Még így,egy év távolságában sem “poros” a post! Kár,hogy azóta -magyar nyelven- csak a Cinemax2 TV adó tűzte műsorára,amit sokan nem tudunk venni. Infaustus,Írtál ajánlót a filmhez én írtam egy ajánlót a post-hoz: http://szabadjehovatanui.maxforum.org/2010/07/15/to-verdener-dan-film-jehova-tanuirol-infaustus-blo/

 9. Névtelenül

  Sokak számára ismeretlen ez a film.
  Itt egy változat, amelyben benne van a felirat, így azt nem kell külön letölteni.

  http://data.hu/get/4506679/A_Hit_Fogsagaban_magyar_felirattal.avi

  Üdv, Névtelenül.
  Áldás, Békesség.