aids

Csak néhány elgondolkodtató adat, idézet az AIDS-szel kapcsolatban:

“Ha semmit nem tesznek ellene, akkor a következő húsz évben közel kilencven millió afrikait fertőzhet meg a HIV — ez a kontinens népességének a tíz százaléka. (…) 2005-ben a HIV-fertőzött, illetve AIDS-es emberek száma világszerte 40,3 millió volt. A 2005-ben a frissen megfertőződöttek száma elérte a 4,9 milliót, és 3,17 millió ember halt bele az AIDS-be” (John Stott).

“Az óvszertől a szex nem lesz biztonságos, csak kevésbé kockázatos. Igazán biztonságos szexről csak akkor beszélhetünk, ha egyik fél sem fertőzött! Ez élethosszig tartó, hűséges kapcsolatot jelent két olyan ember között, akik házasságuk kezdetén szüzek voltak, és egész életükben hűségesek maradtak egymáshoz” (Dr. Patrick Dixon).

“Az AIDS terjedését erkölcsileg és orvosilag biztonságos módon csak úgy lehet megfékezni, ha az emberek a házasságon kívül absztinensek maradnak, azon belül pedig hűségesek, továbbá tartózkodnak az intravénás droghasználattól” (egy katolikus konferencia jegyzete).

Reklámok

6 hozzászólás

Kategória: életképek

6 responses to “aids

 1. Bizonyos mértékben ez is vörös posztó szokott lenni, főleg a harmadik világba szállított óvszerek kapcsán. Mégis a teljes AIDS/HIV kérdésben azt az álláspontot támogatom, amit Kay Warren propagál a S.L.O.W. és a S.T.O.P. módszerekben. Előbb lassítani kell, ha meg akarjuk állítani.

 2. És messzemenőkig egyetértek azzal, hogy a bízni kell a tudományos fejlődésben, ami egy nap talán erre is hatékony gyógyszert mutat fel. Viszont azt is tudatosítani kell, hogy ezzel ne éljenek vissza az emberek. Tekintsenek rá úgy, mint egy újabb esély a teljes, fertőzésmentes életre, amiben felelősséggel kell élni és szeretni.

 3. norbs

  A legszomorúbb az, hogy míg a “fejlett” országokban az AIDS majdhogynem csak drogfogyasztók és szexuális kicsapongók körében terjed, a harmadik világban ezek az értékek messze elmaradnak a gyógyászati céllal (fecskendők újrahasznosítása) vagy egyszerűen a születéssel terjesztett HIV fertőzések száma mögött.

  A valóság az, minél szegényebb egy ország, annál kevesebb pénz jut egészségügyre. Minél kevesebb a pénz, annál több műszert kell újrahasznosítani (fecskendőket, gumicsöveket, katétereket) és ezek mind terjeszthetik a HIV vírust. Míg a nyugat megengedheti magának hogy minden orvosi eszközt egy használat után elhajítson, addig Magyarország és a környező államok sok felszerelést vegyi vagy más úton fertőtlenítve, kétszer-háromszor felhasznál.

  Ebben csak az az ördögi, hogy a szegény országok az AIDS írtó drága kezelését sem engedhetik meg maguknak. Tehát ott ahol sok új beteg esedékes épp ott nem jut pénz gyógyszerre.

  Az is nagyon szomorú mikor az újszülött születéskor kapja el édesanyjától a vírust, vagy épp fordítva. Az édesanya az orvosi műszerek által megfertőzött kicsitől kapja el még szoptatás alatt.

  Amúgy az AIDSnek a tünetei olyanok mint az influenzáé, és orvosilag is csak 6 hónap elteltével mutatható ki, ezért fertőzés után senki nem tudhatja magáról, hogy AIDSes-e vagy meghűlt.

 4. infaustus

  A harmadik világban, ami egyébként – John Stott szavaival élve – valójában a “többségi világ” az is nagy gondot okoz, hogy az egyes országok a fejlett Nyugatnak törlesztik a tetemes összegű adósságaikat, és emiatt nem marad pénz sem az oktatásra, sem az egészségügyre. Vannak pozitív példák, amikor a Nyugat elengedte némely ország adósságát, és az összeget szociális ellátásra, egészségügyi fejlesztésre, védőoltásra, vagy az oktatás tandíjmentesítésére, és ezzel kiterjesztésére tudták fordítani. Persze az adósság nehéz kérdés, de nagyban hozzájárul, hogy nem marad pénz a fontos dolgokra.

  Addig, míg a tudomány nem tud “hatékony gyógyszert” felmutatni az AIDS-re, nem lehet azt mondani a betegeknek, hogy várjanak, mert az unokái már lehet, hogy gyógyíthatók lesznek. Egyik megoldás sem tökéletes, de az utolsó két idézet már csak az erkölcsi tartalma miatt is nagyon szimpatikus nekem. Ugyanakkor ez se segít a már AIDS-eseken.

 5. Sokan nem értik meg, vagy nem akarják megérteni a fejlett nyugaton, hogy ez egy iszonyatosan komplikált, társadalmi-gazdasági és még ki tudja milyen szinteken összekuszálódó probléma – aminek történelmi vonatkozásaiban gyakran a nyugat vállig benne van. Nincs rá instant megoldás. A nyugat el van kényelmesedve, azt hiszik van, pedig egyetlen egérklikkelés nem oldja meg, de sokat segíthet, ha a megfelelő, a helyzetet komplexitásában átlátni igyekvő szervezethez küld pénzt az a mozdulat.

 6. norbs

  Parazitológiát tanulok holnapi vizsgára, és ott találkoztam ezzel a képpel, gondoltam megosztom: