ki adta el józsefet?

Azt mondják, hogy ‘az ördög a részletekben lakik’. A fenti kérdésre valószínűleg mindenki válaszként vágná rá, aki járt vasárnapi iskolába, hogy “a testvérei”. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Az 1Móz 45:4-ben József a testvéreinek valóban ezt mondja: “Én vagyok József, a testvéretek, akit eladtatok Egyiptomba.” A kérdést azonban bonyolítja az, ami a történet előzményeként néhány fejezettel korábban olvasható: “Közben azonban midjáni kereskedők mentek arra, fölhúzták Józsefet a kútból, és eladták Józsefet az izmáelieknek húsz ezüstért. Azok pedig elvitték Józsefet Egyiptomba” (1Móz 37:28).

A 26-27. versekben egyértelműen a testvérei tervezik, hogy eladják Józsefet, azonban a későbbiekben úgy tűnik, mintha mégsem ők tették volna (megelőzték őket). A 29-30. versben Rúben szavaiból úgy tűnik, mintha neki is, és a többi testvérének is újszerűen hatott volna, hogy eltűnt József. Ha a “visszatért a kúthoz” kifejezésből indulunk ki, abból az következik, hogy valamivel távolabb telepedtek le a kúttól, és nem biztos, hogy látták vagy észrevették, hogy mi történik az öccsükkel. Közben pedig a kereskedők kihúzták Józsefet, és eladták Egyiptomba rabszolgának. Az is érdekes, hogy a 37:28, 36 versek midiániaknak nevezik a kereskedőket, míg a 39:1 izmáelieknek. Erre többféle magyarázat is kínálkozik: (1) a kereskedők alkothattak egy vegyes társaságot, így mindkét név helyes; (2) másrészt nem is mindig tettek éles különbséget közöttük, mert lakhattak együtt is, házasság révén keveredhettek egymással (végtére is mindkét nép egészen Ábrahámig nyúlik vissza, és két gyermekétől, Izmáeltől és Midiántól származtak).

Ha ez így van, és valóban nem József testvérei adták el őt, akkor is helytálló József megjegyzése, ha Jézus szavaira gondolunk. Ő a Hegyi Beszédben arról tanított (pl. Mt 5:22, 28), hogy a harag olyan, mint ha ténylegesen ölt volna az illető, ill. a kívánság, mint ha ténylegesen elkövette volna a paráznaságot. Ilyen szempontból a lelkület, ami ott volt József testvéreiben, nem sokban különbözik a tényleges tettől, hogy eladják az öccsüket.

Reklámok

ki adta el józsefet? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: teológia

Hozzászólások lezárva.