lelkiségem koordinátái

A kereszténységen belül számos lelkiségi irányzat van. Ezek nem túl jelentős különbségekhez vezetnek, arra viszont jók, hogy mindenki megtalálja, a személyiségéhez melyik passzol a leginkább. Ha ezt megleli az ember, akkor olyan környezetben lehet együtt egy gyülekezetben más keresztényekkel, akik hozzá hasonlóan élik meg a hitüket. Akinek a tüzes, karizmatikus, kiabálós dolgok tetszenek, az találhat bőven ilyen közösséget, ill. a másik oldalon, aki a legcsendesebb, tradicionális közösséget részesíti előnyben, az is megtalálhatja a neki megfelelőt. Nemrégiben gondolkodtam rajta, hogy mostani fejjel én hol érezném a legjobban magam, és néhány közösség/mozgalom képe elevenedett fel bennem.

Egyetemista éveim alatt ismerkedtem meg a MEKDSZ-szel, és nagyon szimpatikus lett nekem. A helyi közösség, ahová jártam, elég nyitott gondolkodású volt, bármilyen témát és véleménykülönbséget meg tudtunk beszélni. Ezen kívül ott voltak az országos és nemzetközi konferenciák, ahol a leginkább lehetett érezni, hogy a különbségeknek csak a legcsekélyebb szerepe van.

Egy másik, nagyon jó miskolci közösség egy ferencesek által kézben tartott gyülekezet. A hangulatos miséken kívül (amelyek akár protestánsok számára is fogyaszthatók) van egy erős ifimunka is, főként a MEKDSZ-hez hasonlóan értelmiségi fiatalok között. Az pedig csak emeli a hangulatot, hogy A Szeretet Misszionáriusai a legutolsó cigánygyerekeket is elviszik a misére.

Ha már itt tartunk, meg kell említenem a Taizét is. Ez egy ökumenikus alapon működő szerzetesi közösség, ami főleg a hatalmas találkozóiról ismert (ének- és imaösszejövetelek). A Taizé-énekek némelyikét magyarul is énekeljük. Az egész környezet úgy van kialakítva, hogy az énekekkel együtt a magamfajtának segít az Istenre figyelésben és a külvilág kizárásában (ez persze teljesen szubjektív). Egy kis ízelítő belőle: a Ne félj, ne aggódj c. ének.

Az utolsó közösség, amit kiemelnék egy ortodox templomban volt Kolozsváron. Nem tudom milyen alkalom volt éppen (Norbs?), de tetszett a hangulata és az egyszerűsége. Középen néhány férfi mindenféle hangszerek nélkül csak acapella énekelt, körülöttük pedig gyertyával álltak az emberek (székek csak a falak mentén voltak). A kevesebb világítás, gyertyafény, a templom hatalmas belső magassága nagyon kellemessé tette az énekeket. Ez azért tetszett, mert hiányzott belőle a modern dicsőítő csapatok profizmusra való törekvése, ami sok esetben megöli a dicsőítés igazi lelkületét, némely bugyuta ének szövegéről már nem is beszélve.

Nem nagy dolgokról van szó, és nem is olyan különbségekről, melyek fölött ne lehetne átlépni. De mégis olyan közösségek voltak ezek, ahol jól éreztem magam. Idővel a problémák mindenütt előjöhetnek, mert tökéletes gyülekezet nincs. Olyan viszont van, ahol az ember a legjobban érzi magát, és a környezet, a szokások, az énekek stílusa/szövege, az alkalom tartalma (“liturgia”) miatt a leginkább Istenre tud fókuszálni.

Reklámok

6 hozzászólás

Kategória: evangéliumi

6 responses to “lelkiségem koordinátái

 1. norbs

  Ötletem nincs, de utána olvastam (http://en.wikipedia.org/wiki/Divine_Liturgy#Oriental_Orthodox)
  És két nagy lehetőségünk volt:

  “The Liturgy of St. Basil is celebrated on most Sundays and contains the shortest anaphora. The Liturgy of St. Gregory is usually used during the feasts of the Church but not exclusively.”

  Részt vettem egyszer egy ortodox temetésen. Én kellett tartsam az egyik zászlót, a halott körül ugyanis, négy férfi tart egy-egy zászlót vagy szentek vagy Jézus arcképével (erre már nem emlékszem). Azt tudom, hogy nagyon hosszú volt, de arra is emlékszem h. a pap szavai őszintébbnek hatottak, sok protestáns tanítóénál (a saját lelkészeménél is) még akkor is ha sok előítéletem volt/van a román tesírekkel szemben.

 2. xyz

  Kedves infaustus!

  Ha érdekel a tradicionális liturgia, akkor egyszer mindképp látogass el egy tradicionális, katolikus misére, a tridenti liturgiára. A közismert nevén csak Belvárosi templomnak nevezett budapesti Nagyboldogasszony templomban (1056 Budapest Március 15. tér 2.) minden vasárnap 15:30-kor kezdődik.

  Üdv!

 3. zsotza

  Jó volt olvasni ezt a “személyes-történelmi” visszatekintést! Ami jó értelemben meglepő,és tanulságos:Bizony Isten tud tanítani nem protestáns tesók által is.

 4. infaustus

  xyz,

  Ha egyszer úgy alakul, hogy épp szabad időm lesz akkor Budapesten, akkor lehet elmegyek. De nem a tipikus tradicionális katolikus liturgia az, ami megragadott.

 5. zsotza: “Bizony Isten tud tanítani nem protestáns tesók által is.”

  Mint katolikus, ennek örülök. :)

  Áldott húsvétot kívánok mindnyájatoknak!

 6. tőlem mindenféle liturgia távol áll