8 ok, amiért Isten nem hallgatja meg az imádságot

Sok arra vonatkozó verset olvastam már, ami Isten imameghallgató voltáról szól. Az is előfordul, hogy bizonyos módszereket próbálnak meghatározni arra, hogyan lehet elérni, hogy Isten meghallgassa és teljesítse azt, amit az ember kér. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy Isten nem egy dzsinn a lámpából, akinek az az életcélja, hogy a mi kívánságainkat teljesítgesse. Vannak olyan versek is a Bibliában, melyek szerint Isten bizonyos viselkedésmódok miatt nem hallgatja meg az imáinkat. Néhány ilyen verset gyűjtöttem össze (a teljesség igénye nélkül):

(1) Bűn: “Nem az ÚR keze rövid ahhoz, hogy megsegítsen, nem az ő füle süket ahhoz, hogy meghallgasson, hanem a ti bűneitek választottak el titeket Istenetektől, a ti vétkeitek miatt rejtette el orcáját előletek, és nem hallgatott meg” (Ézs 59:1-2).

(2) Önzés: “Vagy ha kéritek is, nem kapjátok meg, mert rosszul kéritek: csupán élvezeteitekre akarjátok azt eltékozolni” (Jak 4:3).

(3) Bálványimádás: “Emberfia! Ezek az emberek szívükbe fogadták bálványaikat, és azon jár az eszük, ami bűnbe viszi őket. Engedjem, hogy ezek kérdezgessenek engem?” (Ez 14:3).

(4) Érzéketlenség: “Aki bedugja fülét a nincstelen segélykiáltására, annak sem válaszolnak majd, amikor ő kiált” (Péld 21:13).

(5) Feleséggel való rossz bánásmód: “És ugyanígy, ti férfiak is, megértően éljetek együtt feleségetekkel, mint a gyengébb féllel, adjátok meg nekik a tiszteletet mint örököstársaitoknak is az élet kegyelmében, hogy a ti imádkozásotok ne ütközzék akadályba” (1Pt 3:7).

(6) Másokkal való rendezetlen ügyek: “És amikor megálltok imádkozni, bocsássátok meg, ha valaki ellen valami panaszotok van, hogy mennyei Atyátok is megbocsássa nektek vétkeiteket” (Mk 11:25).

(7) Kételkedés, hitetlenség: “Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja. De hittel kérje, semmit sem kételkedve, mert aki kételkedik, az olyan, mint a tenger hulláma, amelyet a szél sodor és ide-oda hajt. Ne gondolja tehát az ilyen, hogy bármit is kaphat az Úrtól, a kétlelkű és minden útján állhatatlan ember” (Jak 1:5-8).

(8) Figyelmetlenség Istennel szemben: “Nem hallgattak rá, amikor ő kiáltott, ezért így szól a Seregek URa: Én sem hallgatom meg őket, ha hozzám kiáltanak” (Zak 7:13).

Reklámok

5 hozzászólás

Kategória: teológia

5 responses to “8 ok, amiért Isten nem hallgatja meg az imádságot

 1. niemand

  János 9:31 Pedig tudjuk, hogy az Isten nem hallgatja meg a bûnösöket; hanem ha valaki istenfélõ, és az õ akaratát cselekszi, azt hallgatja meg.

 2. xyz

  Szia!

  Itt az első két (hosszú) választ olvasd el az ima kapcsán:
  http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__546104

  … és írd le a véleményed. :-)

  Üdv.

 3. Nagyon jó kis bejegyzés.
  A kép az egyedüli, ami nem tetszik.

 4. Isten őrizzen bennünket attól,hogy bűnné váljon az imádkozásunk! Kösz a post-ot,Infa!

 5. palastim

  Olyan van szerintetek, hogy a válasz hiánya a válasz?