126 nap Armageddon után

Ezt az írást akkor olvastam, amikor Jehova Tanúi közül eljöttem. Igazából róluk szól, és nagyon találó, ahogyan a végkifejletig kibontakozik a cselekménye. Most viszont újraolvasva azt vettem észre, hogy nem csak Jehova Tanúiról szól, hanem megfeleltethető a mai keresztény állapotoknak is sokfelé. Gondolok itt az olyan jelenségekre, amiről bővebben is lehet olvasni a szellemi erőszak (spiritual abuse) blogon.

126 nap Armageddon után

1. nap: Hát véget ért a Nagy Nap és túléltem. Ma reggel a Királyság-terem felé vettem az utat. A nap végén a gyülekezet többsége a teremben gyülekezett. Néhány testvér és testvérnő hiányzott. Ed Thorn (Tövis Ede), az elnöklő felvigyázónk azt mondta, azoknak, akik hiányoznak, több időt kellett volna tölteniük a szántóföldi szolgálatban.

2. nap: Thorn testvér különleges összejövetelt hívott össze ma reggel. Bejelentette, hogy ő és a többi vén teljes teljhatalommal bírnak új közösségünk felett, amíg helyreáll a kapcsolat a Főhivatallal. Minden a közösségi szabályokra vonatkozó döntés, előírás, kijelölés, beosztás és más téma a vének egyedüli illetékességébe tartozik. Sam Green (Zöld Samu) szemére vetette ezt a diktatórikus eljárást, erre Thorn elővett egy levelet a Társulattól, mely néhány hónappal ezelőtti keltezésű volt, és kijelentette, hogy Armageddon után a vének helyi testülete felelős minden döntésért, amíg más irányítást nem kap a Társulattól. Sam nem ellenkezett tovább. A többség elfogadta az új szabályokat. Ez az első új szabály nemsokára meglett: minden testvér és testvérnő jelentkezni köteles a Királyság Teremnél minden reggel 8.00-kor, hogy átvegye a munkabeosztását és más utasításokat.

Folytatás itt…

Reklámok

9 hozzászólás

Kategória: evangéliumi

9 responses to “126 nap Armageddon után

 1. Elolvastam. Sose értettem azokat a hívőket akik nyafognak a vezetők ellen de továbbra is a szervezet (akár JT akár más) tagjai akarnak maradni. Miért nem lépnek ki és kész? Mi a büdös francot nyafognak? Az ilyen emberek a közösségben hisznek nem Istenben. A közösség az, amit nem akarnak elhagyni. A csorda!
  Szerintem ez az írás gáz. Ha a középkorban íródott volna akkor részben oké lenne (azaz ha erőszakkal lépnek fel a kilépők ellen). Illetve scifinek is elfogadható, a folytatását elolvashatjuk “Az Út” c. regényben. :)

 2. infaustus

  Szerintem találó írás. Mégpedig azért, mert akár JT-ről, akár más keresztényekről van szó, olyan kollektív tudat alakult ki bennünk az egészségtelen nevelés miatt, hogy az egyház/gyülekezet/vezető/vezetők elhagyása Isten elhagyásával egyenértékű. Nehéz elmenni egy olyan helyről, ahol mindig is azt hallottad, hogy ott van Isten, és sehol máshol. És a mai evangéliumi gyülekezetek is ezt mondják, csak finomabban és burkoltabban — de a mi vagyunk a legjobbak elv mindenütt él.

 3. Na ez eléggé súlyos olvasmány volt. O.o

 4. Köszönöm Infaustus,hogy Feltetted! Sokszor végig olvastam már évekkel ezelőtt,most is jó volt olvasni! Avval együtt hogy ez paródia-mégis tapasztalatból írom: nagyon erős üzenete van,-hasonlóan Bacsó Péter filmrendező Főművéhez! (“A Tanú” című film,fsz.:Kállai Ferenc) Valószínű,hogy pl.: az USA-ban, Svájcban kevés nézőnek tetszene- mert ott nem ismerték tapasztalatból kommunista diktatúrát. Érthető,hogy akinek az életéből “kimaradt” a vallási diktatúra nem tud “ráhangolódni” a “126 nap az Armageddon után” című írásra. Döbbenetes,hogy Jehova Tanúi “várva várt Paradicsomról” kiderül,hogy az pokol. Ezzel szemben: >>”Jehova pedig Szellem,és ahol Jehova szelleme van,ott szabadság van.”<< (2.Korintuszi levél 3.fejezet 17. vers-Jehova Tanúi "Új Világ" Bibliafordítása)

 5. ribizlibogyó

  Ez elég megható, és érdekes, hogy a helyzet akkor fordult tűrhetetlenre, amikor totálissá vált.

 6. ribizlibogyó

  Az jutott eszembe, hogy egy ilyen elképzelt Földi Paradicsomot két dolog zilálna szét: az egyik természetesen, hogy a tagok és a megszülető gyerekek egy része új felismerésre tér, és a szakadást, ha tömegessé válik, már nem lehet elfojtani.
  A másik: a tagság azon része, amelyik elfogadja a hatalom által erendelt tanításokat, az is egyre nehezebben tűri a helyzetét, és azt megkönnyítendő, lázadás helyett belemenekül a kábulatba. A föld ugyanis megtermi a maga gyümölcsét, és meglehetősen széles azon növények köre, amikből kábító vagy hallucinogén szer készíthető. Az elégedetlenség és az unalom ellen ez az elképzelt Szép Új Világ szépen belesüllyedne a kábulatba, a vezetők is, mindenki.

 7. Köszi a linket, Inf.

 8. ribizlibogyó

  Itt is szó van róluk (ha nem ismered): http://www.pestylaszlo.com/filmek_hun.php?video=szektak.flv

 9. infaustus

  Még nem ismertem, köszi a linket, ribizli.