szeretet és igazság

“Az igazság szeretet nélkül rombol, de a szeretet igazság nélkül félrevezet” (Jim Petersen).

“Mi az igazságot mondjuk, de isteni szeretettel. Növekedjünk fel, hogy egyre jobban és minden tekintetben hasonlítsunk Krisztusra” (Pál apostol, Ef 4:15, EF).

Reklámok

8 hozzászólás

Kategória: idézetek

8 responses to “szeretet és igazság

 1. Amen.
  Mindkettőre.

 2. Aki az igazságot,és a szeretetet egyensúlyban tudja tartani az “felért a csúcsra” .

 3. endike

  Írjatok konkrét példákat.

 4. C.H. Spurgeon élete,és tanításai. Ahogy életéről olvastam,és olvasom tanításait,látom az egyensúlyt. ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Charles_Haddon_Spurgeon , és: http://www.merenyi.baptist.hu/index.php?m=9015 )

 5. endike

  Teljesen konkrét, egyszerű példákra lennék kíváncsi.

  Pl. van az az eset amikor Jézus elé visznek egy parázna nőt hogy megkövezzék előtte. Jézus végül a nőt úgy küldi el, hogy “én sem kárhoztatlak, menj és ne vétkezz többet”.
  Talán ez ilyen példa?

 6. infaustus

  Szerintem ez jó példa, Endi. A törvény kimondta volna a nő fölött az ítéletet, de Isten szeretete Jézusban viszont a kegyelmet közvetítette (az egész világ felé).

  Vagy egy másik példa (nem a Bibliából), Norbs-nál szóba jött a homoszexualitás kérdése. Ha van egy ismerősöm, vele kapcsolatban az igazság és szeretet páros elvét akkor tudom helyesen alkalmazni, ha nem támogatom a meleg életformát, amikor a körülmények a legmegfelelőbbek, ELMONDOM neki a Biblia tanítását erről, ugyanakkor nem kárhoztatom, nem ítélkezek felette, nem vádlom, hanem ELFOGADOM úgy, ahogy van, és a felelősséget rábízom, a munkát pedig Istenre (és rá). (Persze ennek a munkának vagy lesz látható eredménye, vagy nem. Ezért kell szeretettel és elfogadással viszonyulni felé.) De ugyanez a helyzet akkor is, ha valaki heteroszexuális parázna kapcsolatba keveredett — elmondom, és elfogadom. Szerintem Jézus is ezt tette: (1) nem kárhoztatta, de rámutatott a bűnre, és (2) elfogadta, megadva neki a változás lehetőségét.

 7. Mi az hogy kárhoztatni? Ma már szinte az összes keresztény azt érti ez alatt hogy kimondom valamiről, hogy bűn. Pedig Jézus is kimondta amikor a parázna nőnek azt mondta, hogy “ne vétkezzél többet”. Ez nem kárhoztatás, egyszerűen ez az igazság: van bűn, és elég konkrétan tudjuk hogy mi bűn.

 8. infaustus

  Nem jól fogalmaztam. Azt értettem alatta, hogy bár a bűnt nevén nevezem, és bűnnek tartom, de a másik embert nem ítélgetem, és nem dörgölöm folyton az orra alá.