Zsinóron

Zsinóron (Strings) a címe egy nagyon jó dán-svéd-norvég-angol animációs fantasy filmnek. A film szereplői kb. 60 cm-es bábok, ám a bábfilmek és bábszínház világában mégis újat alkotott. A profi bábszínház és bábfilmek igyekszenek a lehető legláthatatlanabbá tenni a zsinórokat, és eltakarják a bábok összeillesztésének nyomait (pl. csukló, könyök, térd stb.). Ebben a filmben viszont ugyanolyan fontos szerepe van a zsinóroknak is, mint a báboknak. Az összeillesztéseket sem próbálták eltüntetni, hanem minden részletet megmutatnak a bábokból. Nem törekedtek arra, hogy minél élethűbbek legyenek. Beszéd közben még a szájuk sem mozog, és az egyetlen “arcjáték”, amire képesek, az a pislogás és a tekintet elforgatása.

A történet Hal Tara hercegről szól, egy aranyból készült bábról, aki apját (Hebalon uralkodóját) holtan találja. Apja valójában öngyilkosságot követett el (ez rögtön a film elején kiderül), hogy a Zerithekkel, az ellenséges birodalommal a békét mozdítsa elő. Hal Tara azonban összeesküvés áldozata lesz, és megpróbálják megölni. A vélt szövetségesei ellene fordulnak, és az ellenségei között találja meg a nyugalmat, szerelmet és választ a kérdéseire.

A zsinórokat szépen integrálták a történetbe. A fejzsinór elvágása halált jelent, míg egyes végtagoké bénulást. A zsinórok a filmben elválasztanak más emberektől és helyektől, másrészt összekötnek a szereplők hite szerint a természetfelettivel. A későbbiekben kiderül, hogy az égben két báb zsinórjai összeérnek, és ezért meg kell tanulniuk együttműködni és együtt élni. Érdekes formabontó film megfontolásra érdemes mondanivalóval (pl. mindannyian kapcsolatban állunk egymással, és tudnunk kell, hogyan kezeljük ezt az összeköttetést).

Profi bábszínészek keltik életre a bábokat, és ahogy a werkfilmből kiderül, nem is mindig olyan egyszerűen. Egyes 5-8 másodperces jelenetet akár órákig is forgattak. A forgatás során a film költségvetése több mint duplájára rúgott, de a díszleteken, bábokon és a történeten látszik, hogy megérte a pénzt.

Reklámok

4 hozzászólás

Kategória: filmajánló

4 responses to “Zsinóron

 1. endike

  ez meg van nekem, 150ft volt a teszkóba’ :)
  sok tekintetben szerintem béna, de nagyon sok tekintetben pedig nagyon jó és nagyon egyedi
  a zsinóros dolog nagyon jó, a történetvezetés kissé akadozik szerintem
  amúgy nagyon hatásos és komoly film

 2. infaustus

  Maga a történet nem túl kidolgozott, nekem nem is amiatt tetszik. 150 HUF!!! Én 990-ért kaptam meg. Ez nem ér. :]

 3. Köszi a bemutatót! Jó, hogy ilyen dolgokról is irsz!

 4. Én egy másik hypermarkecben dolgozom /Nagy Vörös Madár Népi Áruház/ [;<-)) ….körülnézek "zsinór-ügyben". Én a 990 HUF-ot sem sokallanám!