Tűzpróba

Nemrég akadt a kezembe Joyce Thompson amerikai írónő könyve, a Tűzpróba. Ha valaki szereti az utópiákat és disztópiákat, annak ajánlom ezt a könyvet is. Élvezetes a stílusa, és a cselekménye is érdekes:

“Az amerikai sivatagok rejtekében búvik meg a Város, az atomszennyeződések következtében génmutációkkal világra jött emberi torzók menhelye. A végtag vagy izomszövet nélküli, alaktalan félemberek a Város védelmében megtalálják mindazt, ami még valamelyest emlékeztet a gondolkozó, érző és teremtő emberéletre, s amiben sorsa és tétje van az életüknek. Ám a Város zárt, s ez a védettség utópisztikus rémálom is: mesterségesen fönntartott tudatlanságukban a mutánsok nem ismerik sem a reményt, sem a jövőt, sem a szerelmet. Ha nyomorúságos is, ha ijesztő is a Város nyugalma, békéje, mégiscsak béke, s ezt zavarják meg az Atyák, a Várost szervező és irányító tudósok. Az ország elnöke ugyanis totális atomháborúra készülődik, a tudós Atyák pedig elhatározzák, hogy a menhely lakóin kísérleteket fognak végezni. Kísérleteket, melyek révén bepillanthatnak az emberi faj jövőjébe, abba a jövőbe, ami utána következik. És a nyomorékok, a torzszülött mozgásképtelenek megpróbálnak ellenállni…

Joyce Thompson, a fiatal amerikai írónőnek ez a megrázó negatív utópiája nem csupán féltőn aggódó kiáltás az emberért, az emberi jövőért, hanem valódi műélvezetet nyújtó, líraian szép regény is.” (A hátsó borítóról)

Reklámok

2 hozzászólás

Kategória: könyvajánló

2 responses to “Tűzpróba

  1. endike

    De hát a bulizósfiatalok nem tudják beleélni magukat nyomorék, ronda főhősök szerepébe, ezért nem fogják élvezni a könyvet. Tehát akkor mi értelme van ilyen könyveket írni???
    Film meg biztos nem lesz ebből, tehát az egésznek semmi értelme se nincsen.

  2. Pedig szerintem nagyon érdekes lenne, ha megfilmesítenék. Vagy legalább animációs filmként, akkor nem lenne olyan brutális.