A világ igazi dimenziója

“Jézus a valóságról beszélt, amit Isten királyságának nevezett. Leírta a lét mindent átható dimenzióját, ami olyan számunkra, mint az oxigén, vagy a halaknak a víz, és azt bizonygatta, hogy ez itt van a közelben, most is, közöttünk és rajtunk. Úgy beszélt Istennel, mintha Isten pontosan ott lett volna, olyan erővel gyógyított, melyről azt állította, hogy bármikor könnyedén hozzáférhető, és azt tanította a tanítványainak, hogy még annál is nagyobb dolgokat tehetnek, melyet láttak, hogy ő tett. Az Istennel való egységről beszélt, azzal az Istennel, aki olyan bensőséges kapcsolatban van velünk ebben a világban, hogy a fejünkön minden hajszálunkat ismeri. Jézus úgy élt és beszélt, mintha az egész világ csak egy szűkös hely lenne számára, melyben az isteni dimenziók elenyészően közel vannak, melyben minden egyes pillanat, és minden hely egyszerűen csak az isteni valóság újabb felfedezése, mely mindig, mindenütt ott van körülöttünk, bennünk, alattunk és fölöttünk.

Olyan ez, mintha zongorán próbálnánk játszani, miközben egy edényfogó kesztyűt viselünk.

Kelthetünk zajt, néha még a hangjegyeket is eltalálhatjuk olyan jól, hogy egy dallamot eljátsszunk, de ez nem úgy szólna, ahogyan kellene neki.

Az összetevők adottak — ujjak, billentyűk, húrok, a fülünk — de valami az utunkba áll, valami meggátol abban, hogy teljesen felfedezzük az összes lehetőségünket. Pál apostol azt írja, hogy most úgy látunk, “mint egy tükörben; akkor pedig majd szemtől szembe látunk” (1Kor 13).

Most megpróbáljuk a szerelmünket átölelni, de közben vegyvédelmi ruha van rajtunk.
Megpróbálunk egy kimerítő beszélgetést folytatni az összetett érzelmekről, de közben a víz alatt vagyunk.
Megpróbáljuk megízlelni a curry harminckét fajta fűszerét, de a szánk tele van sóderrel. (…)

Jézus arra hív minket ebben az életben, ebben az összetört, de mégis gyönyörű világban, hogy már most fedezzük fel a mennyei életet. Újra és újra azt bizonygatta, hogy Isten békessége, öröme és szeretete jelenleg is elérhető számunkra, pontosan úgy, ahogy vagyunk.”

(Rob Bell: Love Wins, Collins, London, 2011. pp. 61-62.).

Reklámok

4 hozzászólás

Kategória: idézetek

4 responses to “A világ igazi dimenziója

  1. Ha sokan közelednének ilyen pozitívan az emberek és a világ felé nagyszerű dolgokat tudnánk összehozni.

  2. endike

    norbs, pl egy jó nagy tornyot? :)

  3. infaustus

    Nem, egy értelmes kereszténységet.

  4. endi, nem arra gondoltam.