Jehova Tanúi és az Internet

Amikor még Jehova Tanúja voltam, az Őrtorony Társulatnak egyetlen hivatalos honlapja volt, a watchtower.org. Eleve ellenségként gondoltunk az Internetre, mert annyit tudtunk csak, hogy ott a ‘hitehagyottak’ mindenféle koholmányokat terjesztenek a Szervezetről. Belenyugodtunk, hogy a Társulatnak van egy honlapja, hogy aki nagyon akarja, az a weben is elérhesse, és alapvető információkat megtudhasson róla.

Elég kezdetleges volt akkoriban is ez a honlap, és azóta sem sokat fejlődött. Minden más felekezettől eltérően ugyanis itt az éppen aktuális folyóiratok egy-egy cikke jelent meg. Előfordult, hogy amikor ide látogattam, akkor egy, a tukán életmódjáról szóló cikk fogadott, mely az Ébredjetek! c. ismeretterjesztő magazinból származott. Ez csak azért érdekes, mert ha meglátogatom egy felekezet hivatalos honlapját, ott a közösségi életükről, hitvallásukról, egyházszervezetükről szeretnék információkat találni, nem pedig a National Geographic vallásilag elfogult változatát szeretném átböngészni.

Azóta azonban történt némi változás, mert az eredetileg csak angol nyelven elérhető New World Translation magyar változata, az Új világ fordítás is felkerült. Akit érdekel, beleolvashat, keresgélhet benne, és megismerheti belőle, hogyan képzelik el Jehova Tanúi vezetői a teológiailag elfogulatlan bibliafordítást. Ezen kívül magyar és más nyelveken is több ismeretterjesztő kiadvány is elérhető már a Szervezetről.

Idő közben pedig létrehoztak két másik honlapot is. Az első a jw.org, ahol mindenféle nyelven, így magyarul is le lehet tölteni pdf és audio formátumú anyagokat (könyvek, folyóiratok). Sok tekintetben látni változást a Szervezetben, mióta nem vagyok naprakész a belső információkkal. Először is a már jól ismert folyóiratukat, Az Őrtorony-t két részre osztották. Kiadtak egy csak belső használatra szánt tanulmányozási változatot, ill. egy olyat, amit a nyilvánosságnak szánnak, és nem tartalmazza a belső rendszabályokat. Ezen kívül egy évig próbakiadással jelentetik meg Az Őrtorony egyszerűsített változatát angolul olyanoknak, akik (1) nem rendelkeznek megfelelő iskolai végzettséggel, hogy az emelkedettebb hangvételű írásokat megértsék, vagy (2) nem anyanyelvükként beszélik az angolt, és ezért egyszerűbb nyelvhasználatra van igényük (ez utóbbi esetben dicséretes az egyszerűsítés). Csak egy apró érdekesség, hogy az ‘Alaposan tanúskodj’ Isten Királyságáról! c. könyv angol változata, mely letölthető pdf formátumban, nem kisbetűvel utal a Szentlélekre (holy spirit, szent szellem), ahogyan máshol szokták, hanem nagy kezdőbetűkkel (“Holy Spirit”). Mivel csupán egy személytelen erőnek tekintik, és eddig mindig kisbetűvel írták, egyelőre még nem tudom, hogy van-e a váltásnak jelentősége. A könyv belső borítóján egyébként egy nagyon jó térkép van, mely az országok modern határait megjelölve mutatja meg, hogy hová esnek az ismert bibliai helyszínek.

Akár zenéről, kórusfeldolgozásokról, könyvekről, magazinokról, hallgatható Bibliáról van szó, itt meg lehet találni. Azoknak lehet hasznos az oldal, akik szeretnék megismerni a Tanúk teológiai és kulturális hátterét (drámák, zene).

A harmadik oldaluk a jw-media.org. Ez tulajdonképpen olyan, mintha a PR oldaluk lenne, ahol a sajtómegjelenésekkel, és világméretű, világhírű eseményekkel foglalkoznak. Túl nagy jelentősége nincs az oldalnak. Ezeken kívül megjelentek már nem hivatalos JT honlapok is, de azok nem az Őrtorony Társulat égisze alatt. Az előbbi három viszont hasznos lehet azoknak, akik nem akarnak találkozni személyesen a Tanúkkal, de szeretnék egy kicsit közelebbről megismerni a szervezetüket, egyházukat.

Reklámok

14 hozzászólás

Kategória: apológia, gondolatok

14 responses to “Jehova Tanúi és az Internet

 1. l.gabi

  Köszönöm neked az összefoglalót.
  Az ÚVF meglepetés volt :)

 2. Pár hete használom az Új Világ fordítás “online” változatát. Nagyon jó összefoglalás,-köszönöm! Vannak Watchtower-hű magánoldalak is,-igaz hogy ezek többsége (-“utód nélkül”-) pár hónap alatt megszűnik. Vajon önként dönthetnek így a készítőik,vagy a “szálak Brooklynba vezetnek…?” Nem furcsa az,hogy Jehova Tanúi -az egyszerű “hírnökök”- nem élnek az ingyenes internetes lehetőségekkel (blogok-fórumok-weboldalak), és még mindig a “papíralapú misszióra” erősítenek?

 3. Sok színes folyóirat/könyvoldal=fák százai+mérgező festékek.

  Kellene egy kutatást végezni az ügyben, hogy milyen egészségügyi hatást fejt ki a színes oldalak lapozgatása JT-ra.

 4. infaustus

  “Az ÚVF meglepetés volt :)”

  Teremthettem volna olyan igazi kongresszusi hangulatot is: “Kiváltságomban áll bejelenteni az ex-JT közöségnek, hogy magyar nyelven is közreadtuk elektronikus formában az Új világ ferdítést!” Tapsvihar, éljenzés satöbbi.

  Norbs, érdekes a megközelítésed, még nem gondoltam erre. Te, mint kívülálló, hajrá! ;]

 5. Még az is olcsóbb lenne hosszútávon, ha kifejlesztenének (mondjuk az egyik tőzsdei cégükkel) egy WT táblagépet, ami csak a brooklyn-netre csatlakozik, és folytonosan töltődnek rá az újabb és újabb szellemi eledelek, új fények, világosságok. És akkor csak a terjesztésre szánt kiadványokat kéne kinyomtatni, nem terhelve a környezetet. =)

 6. @Johnny Joker>>: Igen,Johnny….az Őrtorony Társulat,mint a tökéletes diktatúra jellegzetes példája. A Brooklyni vezérek,-ha tehetnék ,-és a Jehova Tanúi egy országban laknának,- teljesen elzárnák őket a nyílt Világhálótól,az Internettől,és egy zárt Intranet hálózatra beszélné rá a “lojális tanúkat”,-és tökéletesen elzárná őket a leleplező bizonyítékoktól. Ezekből pedig van elég… több hamis,-dátumos- próféciák,-ráadásul a bukásokat rákenik a szerencsétlen egyszerű “hírnökökre”,-hogy “téves várakozásaik voltak (??!!) Egyetlen egyszer sem kértek bocsánatot,hogy “Jehova nevében” (!) mennyi bűnt elkövettek.

 7. Hálás vagyok Istennek a nyílt Internetért! Hatalmas ajándék ez,és nagy lehetőség a missziós szolgálatban! Az Őrtorony Társulatnak,-mint minden diktatúrának- az a létérdeke,hogy elzárja Jehova Tanúit minden olyan bizonyítéktól,amelyek rámutatnak: az önmagát (ki)nevező “Hű és bölcs rabszolgaosztály” nem méltó a bizalomra! A saját,régi kiadványaik is -amelyekben a hamis próféciák olvashatóak- azt bizonyítják,hogy semmilyen Isteni felhatalmazással nem rendelkeznek. Ezért is tiltják el a Jehova Tanúit nem csupán az Internettől, hanem a SAJÁT,régi kiadványaiktól is. Ez felelne meg a legjobban az Őrtorony Társulat érdekeinek: http://www.nol.hu/kulfold/20100116-halo_nelkul ,-és: http://szempont.blog.hu/2010/09/22/internet_helyett_intranet

 8. Az internacionalizmust határozottan hangsúlyozó Őrtorony Társulat nyit a nemzeti (!!) domainek felé. Németország: http://www.jehovaszeugen.de/1/default.htm Kanada: http://www.jehovah.ca/

 9. Apócka

  Bárki bárhogy is minősíti az Új Világ fordítást, egyértelműen hasznos kiadvány. Itt a bizonyíték:

  http://gondol-a-tok.blogspot.hu/2012/01/titkok-szemed-elott.html

 10. Apócka

  :)))
  Éééédekes…
  Valamiért kihagyták a publikációból az első néhány oldalt is, meg az utolsó néhányat is…

 11. infaustus

  Ezek semmit nem bizonyítanak. Sok jó oldala van az ÚVF-nek, ez tény és való. Referenciaként időnként én is figyelembe veszem sok más fordítás mellett. A baj az vele, hogy a fordítók bizonyos kérdésekben elfogultak voltak, és a szöveget egyszerűen félrefordították, hogy ne mondjon ellent az Őrtorony Társulat teológiájának. Ilyen kérdések pl.: Jézus személye, a Szentlélek, az üdvösség módja, a prédikálás stb. De ha valaki nem tárgyilagos, és elfogult az ÚVF-fel szemben, ezeket a hibákat érthető, hogy nem veszi észre. Nekem se volt könnyű, de összehasonlítottam a Királyság sorközi fordítással, és kiderült az Új Világ Bibliafordító Bizottság hibája.

  Itt egy kis ízelítő:

  http://ortorony.wordpress.com/2012/02/27/kol-116-17/

 12. Apócka

  Érdekes…
  Azt látom a link alapján, hogy “minden (más) dolgot”.
  Ezzel szerintem semmi gond nincs, hisz annyit jelent, hogy önmaga kivételével minden egyebet. Valahol logikus, hisz önmagát nem teremthette.
  Ha mát eleve létezett, mint Isten akkor azért nem volt rá szükség, ha pedig ő maga teremtmény volt, akkor meg azért.
  Vagyis igazából a betoldás – bár nem helyes, nem etikus, mint módszer – a szöveg értelmén gyakorlatilag semmit nem változtat.
  Itt nem (itt sem) a fordítókkal van gond, hanem a magyarázó ideológiával.

 13. infaustus

  A linkben azt láthatod, hogy a görög szövegben a más kifejezés nincs benne. Jehova Tanúi mégis belerakták, és ráadásul a magyar fordításban nem is jelölik — az Előszó ígéretei ellenére — a betoldást. Ez azt jelenti, hogy becsapják az olvasót, és nem teljesítik a maguk által szabott mércét.

  A másik probléma pont az, amit a “más” szavacska betoldása idéz elő. A fordítók azt szeretnék elérni, hogy az olvasó úgy gondolkodjon, mint te: Jézus már létezett, persze, hogy minden mást teremtett csak ő. Az igazi kérdést viszont elkendőzi: hogyan létezik Jézus? És Pál azt állítja, hogy MINDENT Jézus teremtett. Ezt erősíti meg a Jn 1:1-3 is. Vagyis ami létezik és teremtetett, azt mind Jézus hozta létre. Semmi nem létezik, amit nem ő teremtett volna. Ergo: ha Jézus teremtett lény, akkor önmagát kellett megteremtenie. A másik lehetőség pedig az, ha őt nem teremtménynek, hanem Teremtőnek és Istennek tekintjük. Mint ahogy erre is rengeteg bibliai bizonyítékot találunk. Látogass vissza pár nap mulva is, mert épp erről írok majd egy bejegyzést.

  Nehéz néhány mondatban megítélni az Új világ fordítást. Érdemes lenne neked is összevetni azt több másik fordítással és a Királyság sorközi fordítással. Elolvasni róla szóló elemzéseket, és érdekes dolgokat találnál.