“keresztény mosoly”

Ismét olyasmit találtam, amit nem tudok szó nélkül megállni. Elöljáróban idézném Pál apostolt azzal kapcsolatban, hogy hogyan kellene éreznünk és gondolkodnunk másokkal kapcsolatban: “Az a gondolkodásmód és szándék uralkodjon bennetek, amely a Krisztus Jézust jellemezte” (Fil 2:5, EF). Eszembe jutott még egy dal is, melynek egy sora így szól: “fájjon, ami neked fáj” (Hillsong: Hosanna). Jézusnak fájt, és szomorúvá tette, amikor látta az emberek hitetlenségét. Ezzel szemben nem tudom értelmezni az ilyen gondolkodásmódot:

Teológiai hozzáállástól függetlenül felfogni sem tudom, hogyan illik össze egy ilyen fájdalommal teli és szomorú dolog, mint a kárhozat — pláne annak hagyományos keresztény értelmezése — ezzel a smileval. Az sajnos tény, hogy némelyeknek (nem feltétlenül a fenti idézet szerzőjére gondolok) örömet, elégtételt jelent, ha tudhatja, hogy mások, a hitetlenek, engedetlenek, akik gúnyolódtak, üldözték őket, vagy nem éltek olyan szigorú életet, majd örökké bűnhődnek. Jézus példázatában az idősebb testvér jobban örült volna, ha az apa nem fogadja vissza a tékozló fiút. A napszámosok is annak örültek volna, ha azok, akik keveset dolgoztak, nem kapnak ugyanakkora összeget, mint ők.

Mindegy, hogy ki hogyan értelmezi a kárhozat kérdését. Ez most nem arról szól. Inkább az elitista keresztény mentalitásról, mely hajlamos más kárán örvendeni. És ez nem olyasmi, amit Jézus tett volna.

Reklámok

“keresztény mosoly” bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: evangéliumi

Hozzászólások lezárva.