Mikeás 6:8

“Ember, megmondta neked,
hogy mi a jó,
és hogy mit kíván tőled az ÚR!
Csak azt, hogy élj törvény szerint,
törekedj szeretetre,
és légy alázatos Isteneddel szemben.” (MBT)

“De ő már érthetővé tette, hogyan élj, mit tegyél,
hogy mit keres Isten a férfiakban és nőkben.
Egészen egyszerű: Tedd azt felebarátoddal, ami becsületes és igazságos,
légy könyörületes és kitartó a szeretetedben,
És ne vedd magad túl komolyan —
vedd inkább Istent komolyan.” (The Message)

“Az ÚR elmondta neked, ember, mi a jó;
elmondta neked, hogy mit akar tőled:
hogy tedd azt másokkal, ami jó,
szeress kedves lenni másokhoz,
és élj alázatosan, engedelmeskedve Istenednek.” (New Century Version)

“Nem, az Úr elmondta nekünk, mi a jó. Ez az, amit megkíván tőlünk: hogy azt tegyük, ami igazságos, hogy kitartó szeretetet mutassunk, és hogy alázatos közösségben éljünk Istenünkkel.” (Good News Translation)

Reklámok

4 hozzászólás

Kategória: parafrázis

4 responses to “Mikeás 6:8

 1. Lájk!
  De ezt az alázatos – ne vedd magad komolyan vedd őt komolyan dolgot nem értem.

 2. infaustus

  Nekem azért tetszik, mert az alázatosság magába foglalja, hogy tudom, hol az én helyem. És az életben minden Istennel kezdődik, belőle indul ki, a vele való kapcsolatról szól. Ezért elsősorban őt és a szavát kell komolyan vennem, amiből én is profitálok, nem pedig magamat, és azt, ahogyan én elképzelem az életet nélküle. Számomra ezt mondja Peterson megfogalmazása.

 3. Csatlakozom az Előttem Szólóhoz. Hozzám a legközelebb az utolsó,a “Good News Translation” verzió áll. Nagyon fontos,hogy mai, (köz)érthető nyelven olvashassuk a Szentírást.

 4. ÁRPÁD

  Az emberi élet helyes tanítása

  “8Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az ÚR! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben. 9Az ÚR hangosan kiált a városnak – és üdvös dolog félni az ő nevét -: Engedelmeskedjetek a vesszőnek, és annak, aki azt rendelte!” ( Mikeás 6,8-9)

  Isten akaratát kell keresnünk az élet minden területén. Ő a tanítómester. Tőle mindent megtanulhatunk, “ami az életre és a kegyességre való” (2Pt 1,3). Sajnos manapság mi emberek annyira el vagyunk foglalva magunkkal, hogy nem szánunk időt arra, hogy igazán tanulmányozzuk Isten akaratát. Ezért ezen a héten Isten tanítani akar minket alapvető témákról. Ilyen az élet témája. Mi az élet? Szórakozás, pénzkeresés? Ennél sokkal több. Jó cselekedetek, karitatív tevékenység? Ennél is sokkal több.
  1. Élj törvény szerint! Isten törvénye szerint, de a saját országod törvényei szerint is. Isten parancsolataiban elmondja akaratát a mi javunkra. Nekünk jó elsősorban az, ha Istenre hallgatunk, de ugyanakkor Isten is örül ennek. És ha ő örül, akkor nekem több vágyam lesz cselekedni akaratát.
  Ez azt is jelenti, hogy becsületesen akarok élni. Mikeás próféta idejében az erkölcs siralmas állapotban volt. Az emberek csaltak, loptak, és pusztították egymást. Sajnos nincs ez másképp manapság sem. Mit tesz ilyenkor a hívő? Igazságos cselekedeteivel világít, és így mutat Istenre.
  2. Törekedj szeretetre! Ez a parancs inkább az indulatokra vonatkozik. Az igazságosság önmagában keménnyé és szigorúvá tesz, de szeretettel ötvözve határozottá, teljes meggyőződésűvé tesz. Ugyanígy ha csak a szeretet van önmagában, akkor az puhánnyá, lággyá tesz, ezért kell az igazság melléje, mert így lesz hatékony és igazi a szeretet. “Az igazságot szeretettel” – mondja Pál apostol. És ha ezeket az erényeket Isten egybeszerkesztette, akkor ember ne válassza el!
  A szeretetnek kell késztetnie bennünket a cselekedetekre, erre kell törekednünk. Az “agapé” szeretet legyen a célunk, az isteni szeretet, amely ad, és nem vár el érte semmit. Önzetlen és önfeláldozó. A Krisztus szeretete ilyen volt, a mienk is lehet ilyen.
  3. Légy alázatos Isteneddel! Itt életünk vezérelvéről van szó. Milyen emberek vagyunk? Olyanok, akik dicsekszenek, vagy olyanok, akik szelídek és alázatosak? Alázatban úgy lehet járni, ha engedelmeskedünk Istennek, így elismerjük, hogy ő rendelkezik velünk. Másképp nem lehet. Akár vesszővel közeledik hozzánk, és int, akár ajándékkal, és bátorít, ragaszkodjunk hozzá!
  Hogyan lehet így élni? Tartva Istennel a kapcsolatot, mindent megbeszélve vele. Kérve az ő tanácsát mindenben, a mai napon is. Így az igazságosság, a szeretet és alázat jellemzi életed, és ez az, ami igazán számít. /SzS/