Önkéntes munka

2011 az önkéntesség európai éve. 2011. június 4-12. pedig az önkéntesség hete. Legyen szó akár szemétszedésről, játszótér renovációról, erdő megtisztításáról, kerékpárút kialakításáról, gyerekek korrepetálásáról, táboroztatásáról stb. — számos tevékenységet találhatnak az érdeklődők.

Miért van rá szükség? Egyrészt azért, mert akár az állami, akár a privát szféráról beszélünk, jelen gazdasági helyzet miatt a pénzhiány sok esetben megakadályozza, hogy újszerű projektek elinduljanak és működjenek. Ugyanígy problémát okoz az is, hogy egy hivatalos projektben részt vevő személyeket nem tudják megfizetni. Az önkéntes munkával azonban bárki bekapcsolódhat az elérhető programokba, aki egy kis affinitást érez magában a karitatív munkára. Akár a honlapon is lehet keresgélni, de abban is biztos vagyok, hogy ha szétnézünk a saját lakókörnyezetünkben, ismertségi körünkben, találunk olyasmit, ahol besegíthetünk.

Úgy gondolom, hogy az emberi élet teljességéhez hozzá tartozik a munkavégzés is. Isten is konkrét életcéllal teremtette meg az embert: uralkodjon az élőlények fölött, és gondoskodjon a teremtett világról. A munka mellett többnyire némi szabad kapacitása szokott lenni az embereknek, és talán az ő lelküknek is jót tesz, ha valamit tesznek a közjó érdekében. A 2011-es év, és még inkább az önkéntesség hete jó lehetőség arra, hogy belekóstoljanak az önkéntes munkába, és ráérezzenek az ízére, milyen is a társadalomért tenni valamit.

És ha már itt tartunk, természetesen minden szentnek maga felé hajlik a keze. A Good Sports Alapítvánnyal mi is szeretnénk lehetőséget teremteni önkéntes munkára. A terveink között szerepel egy lakásotthonos játszótér felújítás, vízvezeték szerelvények cseréje, a gyerekek nyári táboroztatása, ill. hosszabb távon a tanulásban való segítségnyújtás. Ezen kívül némi infrastruktúrát is szeretnénk ehhez kialakítani (pl. videó, prezentáció, szórólap stb.), de ez még a jövő zenéje. Szóval éljen az önkéntesség 2011-ben!

Reklámok

3 hozzászólás

Kategória: gondolatok, goodsports

3 responses to “Önkéntes munka

 1. Éljen az önkéntesség, éljenek az önkéntesek.

  Az önkénteskedés szerintem nagyon önző dolog. A lényege az, hogy annyi képességet fejlesszünk magunkban amennyit csak szemünk és szánk kíván.
  Engem ez motivál :D

 2. András

  Hol lehet önkéntes munkát kapni?

 3. infaustus

  Hol laksz, András?