Társ(ak)

“Jobb, ha van egy társad, mintha egyedül mész.
Megosztani a munkát, megosztani a gazdagságot.
És ha az egyik elesik, a másik segít,
De ha senki nincs, aki segítene, az nehéz.

Kettő egy ágyban megmelegíti egymást.
Egyedül viszont egész éjjel dideregsz.

Egymagadban védtelen vagy.
Egy baráttal viszont a legrosszabbal is szembe nézhetsz.
Be tudsz vonni egy harmadikat is?
A három fonatú kötél nem szakad el könnyen.”

(Préd 4:9-12, The Message)

Reklámok

21 hozzászólás

Kategória: parafrázis

21 responses to “Társ(ak)

 1. Az igazi barát hajthatatlanul és kérlelhetetlenül arra bátorítja az embert, hogy reszkírozzon, hogy kockáztassa saját magát, és még az elviselhetetlent is elviselje. Mert csak akkor érti meg az ember, hogy mi az, ami benne elpusztíthatatlan, hogyha sokat szenved.

  Feldmár András

 2. Dávid

  és még azt mondják, hogy a poligámia elvetendő vallásos körökben;)

 3. infaustus

  Bár ezt a szakaszt a házassággal hozzák összefüggésbe, de itt nem erről ír a Prédikátor, amint az a szövegkörnyezetből ki is derül.

 4. Ez tetszik. Szép és kifejező!

 5. Érdekes, hogy a mai világban az emberek inkább akkor érzik nagy biztonságban magukat, ha nem 1 társuk van (legyen az feleség vagy jó barát) hanem minél több és minél felületesebbek ezek a kapcsolatok. Nagy haveri kör, egyházi közösség, a lényeg hogy mindenben egyetértsenek és legyen valami közöt liturgia amit végig tudnak csinálni hetente 1-2x.

 6. @endi: Ez mind személyiségfüggő. Te “inkább” ilyen emberekkel találkozol?

 7. Mi az, hogy személyiségfüggő? Az hogy valaki felületes kapcsolatokat akar, az személyiségfüggő? És ezzel most akkor mit mondtál? :O

  Amúgy meg amit írtál arra úgy tudnék reagálni, hogy: ez mind személyiségfüggő.

 8. infaustus

  Szerintem összetett kérdés ez, amit feszegettek. Először is valóban függ az ember személyiségétől, hogy milyen kapcsolatokat alakít ki. Vannak olyanok, akik megelégszenek a felületes kapcsolatokkal, mindenki a barátjuk, nagyon sok ismerősük van, de senkivel nincs egy mély és letisztult kapcsolatuk. Ők így érzik jól magukat, én meg ki vagyok, hogy (a másik végletet képviselve) megmondjam, hogy ez nem jó.

  Másrészt viszont arra is láttam már példát, amikor egy olyan társaság, amiről Endi beszélt, uniformizált, azaz magához hasonlóvá formált olyan embereket is, akik személyiségéből nem ez a fajta kapcsolatépítés fakadt volna. És vannak, akik hajlandók megalkudni, és átvenni a többség szokásait, stílusát, “liturgiáját”, csak hogy a közösséghez tartozónak érezzék magukat. Ez pedig hosszabb távon káros lehet az egyénre nézve. Azért tudom, mert én is voltam ilyen.

 9. Infa, lehet hogy igazad van. Bár ez személyiségfüggő.

  :o)

 10. infaustus

  Így van. Egyszer kitöltöttem valami tesztet, és azt mondta: “Önnek általában igaza van.” Ennyi. :]

 11. apathyjudit

  hahaha!!! vééégre rájöttem, h miért olyan ismerős a nicked:) mert ismerlek:) de valami egészen más blogról érkeztem ide:) szal, üdv.

 12. infaustus

  Üdv itt, Judit! :] Csak a kíváncsiság kedvéért, honnan jöttél?

 13. Még az jutott eszembe, hogy szerintem a legtöbb nő csak azzal házasodik össze, aki elvtelenül része egy közösségnek. A nők igénylik azt, hogy egy közösség biztosítsa számukra a biztonságot. Ez a közösség lehet maga a társadalom is.

 14. A nők esetében is személyiségfüggő ez endi.

 15. Ez mondjuk igaz. Bár ez személyiségfüggő.

 16. Ahogy mondod!

 17. Bár ez sem kapcsolódik a témához, találtam valami érdekeste. Lehet érdekel endi: http://www.nytimes.com/2010/11/16/science/16animate.html?_r=1

 18. nagyon bírom az ilyen videókat a misztikus-zavaros-homályos életről!
  bár ez misztikus személyiségfüggő

 19. apathyjudit

  Konkrétan innen: http://ujragondolo.blog.hu/2011/06/06/szleng_biblia_1
  És nem tudtam eldönteni, hogy tetszik vagy nem:) olvasgattam a kommenteket, felkeltette az érdeklődésem a tied, és ideutaztam:) nem vagyok vmi nagy olvasós;)

 20. Hmm… mögöttes tartalmat nyert ma ez a bejegyzés :)

 21. infaustus

  Így van. :]