Az igazi férfi

“Vigyázzatok, álljatok meg a hitben, legyetek férfiak, legyetek erősek!” (1Kor 16:13).

Ha bekapcsolom a tévét, megnézek egy main-stream amerikai filmet, vagy éppen a reklámokat, akkor a modern férfiról egy érdekes kép rajzolódik ki előttem. A modern férfi egy macsó, akinek jó autója van, jól fizető, magas társadalmi presztízsű állása, márkás órája és öltönye, mindig jó illata van, és az arca frissen borotvált — épp ezért minden nőt megkaphat, akit csak akar. Ugyanakkor kezd elmosódni a határvonal a férfiak és nők között. A szerepek nem határolódnak el olyan határozottan, ahogyan az a bibliai alapokon szükséges lenne. Mindez ahhoz vezet, hogy a férfiakat megfosztják az igazi férfiasságuktól (a nőket pedig nőiességüktől).

De milyen is a férfi a Szentírás fényében? Mi a feladata, a szerepe? Sokféleképp válaszolhatnánk erre a kérdésre, de én a képviseletet tartom a legfontosabbnak. A Bibliában sokszor esik szó az emberiségről, és ilyenkor hímnemű kifejezést használ az író. Ebből az derül ki, hogy az emberiséget Isten előtt valamilyen formában a férfi képviseli. Ennek az oka az lehet, hogy a férfi főséggel rendelkezik a családjában és a gyülekezetben egyaránt, és a felelőssége az, hogy Istent képviselje, hagyja magában érvényesülni Isten képmását. Érdekesen rávilágít erre a bűnbeesés története (Gen 3:1-13). Bár ténylegesen Éva volt az, aki először engedett a kísértésnek, és evett a gyümölcsből, Isten mégis Ádámot vonja felelősségre — hozzá intézi a kérdését, őt nevezi meg elsődleges felelősként. Ádám hibája az volt, hogy egy helyzetben képtelen volt helyes döntést hozni, felvállalni a felelősségét, Istent képviselni, élni a vezető szerepével (vö. 1Kor 11:3).

Egy másik példa lehet József és Mária házassága. Egy angyal jelent meg Máriának, és bejelentette neki Jézus születését. Ezt követően Józsefnek is, és megnyugtatta, hogy kétség nélkül, bátran vegye feleségül Máriát. Ettől a pillanattól kezdve azonban Isten vezetése minden esetben Józsefen keresztül érkezett (költözés Egyiptomba, majd vissza). Így nyilvánul meg a gyakorlatban, amikor Pál apostol a férj felelősségével kapcsolatban erről beszél: “hogy a víz fürdőjével az ige által megtisztítva megszentelje” (Ef 5:26). Isten szól a férfihoz, ő pedig Isten szavát továbbadja a feleségének, a családjának, és az Istennek való engedelmességre vezeti őket.

Amellett, hogy a családjában Istent képviseli, ezt kell tennie a gyülekezetben is. Szintén Pál mondja ezt egy vezetőnek a gyülekezeti élettel kapcsolatban: “Azt akarom tehát, hogy a férfiak mindenütt bűntől tiszta kezeket felemelve imádkozzanak harag és kételkedés nélkül” (1Tim 2:8). A gyülekezetben az imádkozás, prófétálás, szolgálat lehetősége nyitott volt az asszonyok előtt is. Azonban mégis a férfiak felelőssége volt az, hogy a gyülekezeti imádatban a vezető, példamutató szerepet magukra vállalják. Ez a gondolat persze nem szoríthatja háttérbe a nők szerepét sem. Azonban a férfiak ettől függetlenül felelősek azért, hogy jó példát mutassanak, és a gyülekezet előtt Istent képviseljék, másokat az ő követésére, imádatára bátorítsanak. Az alábbi idézet megvilágítja, hogyan is képzelem:

“[A gyülekezetben] olyan férfiakra van szükség, akik szorosan el vannak kötelezve Urunk tanítványsági alapelvei iránt. Olyan férfiakra van szükség, akik először Isten országát, és az ő igazságát keresik (Mt 6,33); férfiakra, akik élő és szent áldozatul odaszánják magukat Istennek, az Úr Jézus Krisztus szolgáiként (Róm 12,1-2), férfiakra, akik az Úr Jézust mindenek felett szeretik, és készen állnak arra, hogy magukat másokért feláldozzák; férfiakra, akik úgy szeretnek, ahogy Krisztus szeretett; önfegyelemmel rendelkező és önfeláldozásra kész férfiakra, akik felvették a keresztjüket és készek az Úrért szenvedni” (Alexander Strauch: Biblikus gyülekezetvezetés, kézirat, é.n., p. 22.).

Fontos, hogy egy férfi az alábbi területeken biblikusan tudjon eljárni: (1) képviselet: a családban, a gyülekezetben és a világban egyaránt; (2) példamutatás: mások motiválása a saját életén keresztül Isten imádatára; (3) uralkodás: csak és kizárólag önmaga fölött, és eközben odaszánás Istennek és másoknak. A világ “igazi férfija” sajnos nem ilyen…

Reklámok

12 hozzászólás

Kategória: evangéliumi

12 responses to “Az igazi férfi

 1. Én abban látom az igazi férfiasságot és nőiességet, hogy a két nem vállalja a felelősséget a szavaiért és a tetteiért.

 2. infaustus

  Ebben hogyan nyilvánul meg szerinted a férfiasság és nőiesség?

 3. Nem ebben. Ez által nyilvánul meg. A férfi felnőtt kisfiú, a nő felnőtt kislány. Számomra a felnőttség legfontosabb jellemzője a felelősségvállalás.
  Ha tovább akarom gombolyítani akkor önismeretre és önelfogadásra is szükség van ahhoz, hogy valaki férfi vagy nő lehessen.

 4. Kíváncsi lennék egy nő hogyan határozza meg az igazi férfit.

 5. infaustus

  Nagyban függ attól is, hogy mire alapozza a meghatározását.

 6. Tigger

  Infaustus: ez egy nagyon is népszerű kérdés, amit boncolgatsz, még világi értelemben is (no nem a bulvárosra, külsőségekre hajazó változatra célzok), de bibliai alapon is van bőven mit átgondolni!
  Világi értelemben is mondjuk, hogy nincs sikeres férfi, aki mögött nincs egy okos, bölcs nő, számos uralkodónál is megjelenik ez az epizód. Más esetben meg a női hiúság, kivagyiság (-ra való felbujtás) viszi bűnbe a férfit. Tehát, mintha a férfi nő nélkül nem is lenne VALAKI.
  S mindez pedig a Bibliában is visszaköszön, azonban te a posztodban rávilágítasz arra, hogy bármelyik változat is adódik, Isten a férfira helyezi a felelősséget, a számonkérést. Érdekes, tetszik a poszt…

 7. Megadatott

  Milyen az igazi férfi?

  Szerintem: Gondoskodó, szerető, de ha szükséges kemény és határozott. Természetes számára a felelősségvállalás családjáért, vagy esetleg szűkebb és tágabb környezetéért is. Szerintem fontos a védelmező és önfeláldozó ”képesség” is. Inkább választja a halált minthogy szeretteinek bántódása essen. Amit viszont most írok nem lesz trendi keresztény körökben, de szerintem egy férfinél fontos hogy ha kell fizikailag is képes legyen védelmezni. Akár erőszak árán is. Nem hiszek abban a férfiképben, amelyik tehetetlenül és bárgyú módon nem lép közbe, amikor egy gyenge és kiszolgáltatott embernek szüksége lenne segítségre. Ez a passzivitás vallásosnak lehet elég vallásos, de egyáltalán nem férfias.
  Egyébként, ahogy én látom az igazi férfiasság nem keresztény vagy világi függő. Láttam már keresztények között, és világiak között is normális férfit. És mindkét csoportban láttam ”antiférfiakat” is.
  Persze ez csak az én véleményem.

 8. “Bár ténylegesen Éva volt az, aki először engedett a kísértésnek, és evett a gyümölcsből, Isten mégis Ádámot vonja felelősségre — hozzá intézi a kérdését, őt nevezi meg elsődleges felelősként. ”

  Bár nem ez a post sarokpontja, de bevallom így még sosem figyeltem fel erre a mozzanatra az édenkerti történetben. Tényleg Ádám lett felelősségre vonva elsőként – más kérdés, hogy továbbhárította a felelősségét.
  Ez is mutatja, amint Norbs írt: a felelősségvállalás mint olyan, mindenképpen hozzátartozik egy érett férfihoz.
  Antipélda: a paráznaság kapcsán olvastam valami cikket, amiben szellemesen megjegyezték, hogy a “parázna” szóból kis átrendeződéssel kihozható a “párzana” kifejezés. :-) És ez az, ami a legtöbb mai férfi szerint igazán férfivá teszi a férfit. Ez a mi szellemi buktánk, hülye véleményünk saját magunkról. Az érett férfi pedig inkább attól férfi, hogy tud dönteni és a döntését felelősséggel felvállalja.

 9. endike

  Megadatott, igen, izmosnak kell lennie.
  Bár egy szekrény méretű és izomzatú ismerősöm szerint “hátulról és késsel vagy pisztollyal bármilyen izmos embert elintéz bárki”.

 10. Megadatott

  Az izom önmagában néha kevés. Az igazi férfi járatos a küzdősportokban is! :)

 11. endike

  Ah, küzdősportok is! Akkor megint bővítenem kell a listámat.

 12. endike

  nemrég adtam fel társkereső hirdetést, amiben felsoroltam mindent ami hiányzik nálam ahhoz hogy “igazi férfi” lehessek :D

  http://www.istentisztelet.hu/kozosseg/index.php?method=showdetails&list=advertisement&rollid=19445&fromfromlist=classifiedscategory&fromfrommethod=showhtmllist&fromfromid=23