Átistenülés – Imago Dei

Íme néhány igevers, amin sokat gondolkodtam az utóbbi időben az emberi identitással kapcsolatban. Érdekes belőlük észrevenni, hogy milyennek is szeretné Isten látni a teremtményét. Ide passzol még egy idézet, amit nemrégiben Brátán János blogjában olvastam: “Isten Fia emberré lett, hogy mi átistenüljünk” (Szt. Atanáz). Ennek az “átistenülésnek” néhány részletét világítják meg az írásszövegek:

“Akkor ezt mondta Isten: Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá… Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket” (Gen 1:26-27).
“…olyanok lesztek, mint az Isten… Azután ezt mondta az ÚRisten: Íme az ember olyanná lett, mint miközülünk egy…” (Gen 3:5b, 22a).
“A tanítvány nem feljebbvaló a mesterénél, sem a szolga az uránál. Elég a tanítványnak, hogy olyanná legyen, mint a mestere, és a szolgának, mint az ura” (Mt 10:24-25).
“A tanítvány nem feljebb való mesterénél; aki pedig teljesen felkészült, az lesz olyan, mint a mestere” (Lk 6:40).
“Mi pedig, miközben fedetlen arccal, mint egy tükörben szemléljük az Úr dicsőségét mindnyájan, ugyanarra a képre formálódunk át az Úr Lelke által dicsőségről dicsőségre” (2Kor 3:18).
“Ne hazudjatok egymásnak, mert levetkőztétek a régi embert cselekedeteivel együtt, és felöltöztétek az új embert, aki Teremtőjének képmására állandóan megújul, hogy egyre jobban megismerje őt” (Kol 3:9-10).
“Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, de még nem lett nyilvánvaló, hogy mivé leszünk. Tudjuk, hogy amikor ez nyilvánvalóvá lesz, hasonlóvá leszünk hozzá, és olyannak fogjuk őt látni, amilyen valójában” (1Jn 3:2).

Reklámok

Átistenülés – Imago Dei bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: spiritualitás

Hozzászólások lezárva.