Jelek

Egyáltalán nem új film már M. Night Shyamalan Jelek című alkotása. Azért írok róla mégis, mert nemrég megnéztük a gyülekezetünkben (és korábban a MEKDSZ bibliakörben is), a tartalma pedig nagyon jó beszélgetés-indító. A filmben egy volt lelkésszel és a családjával találkozhatunk, aki egy tragédia miatt kilépett az egyházból. A család nehezen dolgozza fel az anya és feleség elvesztését — ez a fel nem dolgozott tragédia pedig konfliktust okoz az apa és a gyerekek között. Látszólag jelentéktelen részletekre épül a film, amelyek mellett valószínűleg gondolkodás nélkül elmennénk, ha nem történne olyasmi, ami felforgatja az életüket.

A rendező ufókat választott, azonban véleményem szerint ennek semmi jelentősége. Olyannyira, hogy maga a film is többet foglalkozik a szereplők személyiség-fejlődésével, mint az ufókkal. Kellett valami, ami felforgatja az emberek életét, és olyan problémát teremt, amelyre emberi megoldás nem nagyon születhet. Másrészt a filmet el is akarta adni, így hát kellettek bele a földön kívüliek.

Egy idő után azonban érdekes dolog történik, ami a címválasztást is világossá teszi. A látszólag jelentéktelen részletek elkezdenek egy nagy képpé összeállni, és elvezetnek a probléma megoldásához, a családon belüli konfliktus feloldásához. Graham (a lelkész) neheztel Istenre, amiért elvette a feleségét. Morgan (a fia) neheztel az apjára, amiért engedte meghalni az anyját. Az apa-fiú konfliktust Shyamalan is kivetíti Istenre, és elindítja bennünk a gondolatot: vajon hogyan kezelünk egy olyan megmagyarázhatatlan helyzetet, melyben olyasmit tesz Isten, amelyre nem számítottunk?!

Elhangzik egy párbeszéd a film során Graham és öccse között a jelekről. Az embereknek két csoportja lehet: azok, akik a vak szerencsében hisznek, és azok, akik isteni gondviselést látnak meg a különböző események mögött. A film során a jelek olyan súlyosan nehezednek Graham vállára, hogy a tragédiák mögött is elkezdi a gondviselést felfedezni. Egész jó filmre sikeredett a belső vívódásról, melyet olyankor tapasztal az ember, amikor Isten távolinak tűnik. A végkicsengése pedig teljesen összhangban van Pál apostol szavaival: “Egészen biztosak vagyunk benne, hogy minden összedolgozik azoknak a javára, akik Istent szeretik, és akiket ő a saját terve szerint elhívott” (Róm 8:28, EF). Jó dolog újra és újra ráébredni, hogy az életünk nem véletlenek sorozata, hanem Isten munkálkodik a háttérben, hogy a célját elérje velünk: “Hiszen ezeket az embereket Isten már a világ teremtése előtt ismerte. Sőt, külön is választotta őket, hogy a Fiához hasonlóvá váljanak. Igen, azt akarta, hogy Fia legyen az elsőszülött a sok testvér között Isten nagy családjában. Azt tervezte, hogy ezek az emberek a Fiához hasonlítsanak. Ezeket előre különválasztotta a maga számára, azután el is hívta őket, majd elfogadhatóvá tette, és dicsőséget is adott nekik” (Róm 8:29-30, EF).

Reklámok

6 hozzászólás

Kategória: filmajánló

6 responses to “Jelek

 1. egy régi bejegyzésem ami kapcsolódik a filmhez: reggelizo.blogspot.com/search?q=jelek&m=0

 2. “A rendező ufókat választott, azonban véleményem szerint ennek semmi jelentősége.”

  Ez tökéletesen így van. Amennyire tudom, sajnos a film nem lett sikeres – ez pedig valószínűleg pont annak a köszönhető, hogy sokan ufókat akartak látni és misztikus elemeket az értelmes jellemábrázolások helyett. Egyszerűen nem tudták milyen filmre ülnek be.
  Nekem is tetszett a Jelek, mondjuk Shyamalan stílusát eleve kedvelem, ahogy a kamera elidőzik egy-egy részleten, a forgatókönyv pedig sok esetben komoly csattanóval zárul. :-)

 3. Sefatias

  nekem nagyon bejött ez a film. Gibsont amúgy is nagyon csipázom

 4. De há’ Shyamalan hindu, ez a lopakodó pogányság eszköze!!44!!4!
  Gyerekként katolikus általános iskolába, majd anglikán középiskolába járt.
  a műveit az amerikai angol “spiritual” tartalmúnek nevezi. Más szóval: okkult!!44!!!4!!
  Bocs, nem tudtam kihagyni. :)

  Sytka: de, sikeres lett. Jó kritikákat kapott, és bevételben is csak a Hatodik érzék előzte meg a filmjei közül.

 5. Berci, akkor összekevertem egy másik filmjével, örülök ha mégis sikeres lett.

  Nekem egyébként A Falu a kedvencem tőle. :-)

 6. endike

  Nekem nem tetszett ez a film. Istenhívő embereknek rettegniük kell az “idegenektől” (gonosz), és valamiféle babonával harcolni ellenük (víz). Szimbolikus? Akkor miért a félelem?
  Jézus azt mondta hogy ne attól féljünk aki a testet öli meg…
  Az egész filmből áradt az “ufós-misztikus-okkult” félelem érzés…
  Scifinek meg rossz…