Bontás és építés

Amikor Isten prófétai megbízást adott Jeremiásnak, ezt mondta neki: “Lásd, én a mai napon népek és országok fölé rendellek, hogy gyomlálj és irts, pusztíts és rombolj, építs és plántálj” (Jer 1:10). Ebben a rövid megbízatásban 4:2 arányban szerepelnek olyan kifejezések, amelyek a bontással ill. az építéssel kapcsolatosak — ez pedig komoly jelentőséggel bír. Isten üzenete szerint eljön majd annak az ideje is, amikor ő maga építeni fog: “Eljön az az idő — így szól az ÚR –, amikor fölépül az ÚR városa…” (Jer 31:38). Előtte azonban a már felépült erődítményeket le kell rombolni. Csak akkor épülhet valami új, ha a régit lerombolják, ami gátolja annak teljes kibontakozását. Az utolsó teljes hetem töltöm egyedülálló férfiként, és úgy érzem, a bontási munkálatok egyre intenzívebbek. Emiatt teljesen azonosulni tudok Mike Mason gondolataival:

“Magam is megriadtam. Feleségemmel való találkozásunk legelső percétől éreztem, hogy egy rejtett, ám módszeres és könyörtelen leépülési folyamat megy végbe bennem. Másrészről persze e kapcsolat megfiatalított, és hatalmas lendülettel építeni kezdett. Csakhogy egy harmincéves férfi lelke leginkább egy túlzsúfolt világvároshoz hasonlít — semmi új nem épülhet benne, amíg valamit le nem bontanak. Alá kellett hát vetnem magam e bontási folyamatnak. Eközben nemegyszer komoran megkísértett az érzés, hogy mindaz, amiért addig éltem, fenyegetően megkérdőjeleződik, hogy egy nagyszabású csalás áldozataként egész lelkemmel kell fizetnem egy nő elnyeréséért. Mindössze azt akarom jelezni ezzel, hogy esküvőnk napjának közeledtével egyre nagyobb lett a tét — sőt voltaképp mindent kockára kellett tennem. Eladdig sohasem éreztem, hogy egyetlen döntésen ennyi minden múlhat. Csak fokról fokra, jóval később tudatosult bennem, hogy épp ebben rejlik a szeretet egyik legfőbb ismérve, a szereteté, mely egész lényünket követeli. Nincs alku — kisebb vagy nagyobb rész –, az egész kell, mindenestől! Csak az szeret igazán, aki érzi a teljes önátadás kihívását.” (Mike Mason: A házasság misztériuma, Harmat, Budapest, 2011. p. 15.)

Pál apostol a fején találta a szöget, amikor a házasság végcéljaként Isten és az ember kapcsolatának bemutatását nevezte meg. Sok más dolog mellett egy valami biztosan közös abban a kötelékben, amely egyrészt Istenhez, másrészt a házastársunkhoz fűz. Ez a szövetség csak akkor tartós és érvényes, ha mindent hajlandók vagyunk érte feladni, mindenről hajlandók vagyunk érte lemondani (vö. Mt 10:37). Jeremiás szavaiból kiindulva hajlandónak kell lennünk a bontáson átesni, hogy Isten felépíthessen minket, és bennünk önmagát (2Kor 3:18).

Reklámok

5 hozzászólás

Kategória: gondolatok, idézetek

5 responses to “Bontás és építés

 1. endike

  Az a baj hogy sok keresztény ember olyan dolgokat is kidob a szociális vagy akár házassági kapcsolataiért, amit nem szabadna.
  Pl. akár Istent is. És a gyüliben jó nagy boldogságban élnek tovább, míg meg nem halnak…

 2. Boldog házasságkötést kívánok, Inf! Jó lesz az, csak néha nehéz. :)

 3. Evi

  @balati
  ugyanugy, mint az egyedullet.. jo az, csak neha nehez..:) De en is boldog hazassagkotest kivanok.. :)

 4. Autobiography in five short chapters
  by Portia Nelson

  I

  I walk down the street.
  There is a deep hole in the sidewalk
  I fall in.
  I am lost … I am helpless.
  It isn’t my fault.
  It takes me forever to find a way out.

  II

  I walk down the same street.
  There is a deep hole in the sidewalk.
  I pretend I don’t see it.
  I fall in again.
  I can’t believe I am in the same place
  but, it isn’t my fault.
  It still takes a long time to get out.

  III

  I walk down the same street.
  There is a deep hole in the sidewalk.
  I see it is there.
  I still fall in … it’s a habit.
  my eyes are open
  I know where I am.
  It is my fault.
  I get out immediately.

  IV

  I walk down the same street.
  There is a deep hole in the sidewalk.
  I walk around it.

  V

  I walk down another street.

 5. Istenünk gazdag áldása legyen Rajtatok!
  Egy korábbi lelkipásztorom bölcsességét
  nyújtom virtuális ajándékként:

  >>”A boldog házasság kulcsa nem egy szabálygyűjtemény betartása, hiszen harmonikus kapcsolat csupán szabályok szigorú betartásából nem születik.
  Mert a házasság nem egy működtetendő intézmény vagy szervezet,
  hisz egész más az alapja: Isten ajándéka.
  A boldogság alkotó elemei: tisztelet, bizalom, barátság,
  szeretet, szerelem. “<<- Háló Gyula,baptista lelkipásztor