Isteni különvélemény

Steven Spielberg 2002-es filmje a Különvélemény (Minority Report). Ebben három különleges, jövőbelátó képességgel rendelkező fiatal minden egyes gyilkosságot előre tud jelezni. Így a rendőrség még az elkövetés előtt meg tudja akadályozni a bűncselekményt. Érdemes megnézni magát a filmet is, de ebben a bejegyzésben most csak egyetlen jelenetet mutatok meg, mégpedig ezt:

Bár angolul van a jelenet, az talán világos belőle, hogy az egyik prekog néhány apró mozzanatot előre lát. Ezeket pedig úgy használják ki, hogy el tudjanak menekülni az őket üldöző rendőrök elől. A három telepatikus képességű személy együttesen látja előre a jövőt és a bűncselekményeket. Időnként azonban hiba kerül a gépezetbe, és ők hárman nincsenek egy véleményen. Ha valamelyikük különvéleménnyel rendelkezik, az azt jelenti, hogy egy gyilkosság nem biztos, hogy be fog következni. Amikor a jelenetet láttam, az jutott eszembe, hogy Istennek is van egy ilyen különvéleménye az életünkkel kapcsolatban. Sok esetben más az elképzelése arról, hogyan érdemes élni, és igyekszik a körülményeinket úgy alakítani, hogy erre mi is rádöbbenjünk. A körülményeinket észrevétlenül alakítja, és néha nem áll össze a kép, hogy mi miért történik az életünkben. Kirkegaard ezt így fogalmazta meg: “Az életet csak visszafelé érthetjük meg, de odafelé kell leélnünk.” Egy napon azonban minden érthetetlen dologgal kapcsolatban össze fog állni a kép, és világos lesz, hogy Isten mit miért tett.

Ettől még nem mindig lesz egyszerű az élet. De bátorító lehet a gondolat, hogy mindennek oka és helye van az életünkben — amit egy napon visszatekintve meg fogunk érteni. Pál szavai nekem sokat segítenek, hogy erre a napra várni tudjak: “Tudjuk pedig, hogy az Isten mindent a javukra munkál azoknak, akik őt szeretik” (Róm 8:28, Konkordáns fordítás).

Reklámok

1 hozzászólás

Kategória: filmajánló, gondolatok

One response to “Isteni különvélemény

  1. Andris

    Nagyon jó!!