A vezető jelleme

Jézus így szólt hozzájuk: ‘Más nemzetek királyai uralkodnak a népükön, és azokat, akik hatalmat gyakorolnak fölöttük, jótevőknek nevezik. De ti ne legyetek ilyenek! Hanem aki közöttetek a legnagyobb, olyan legyen, mint a legfiatalabb [“legkisebb”, MBT], és aki vezet, olyan legyen, mint aki szolgál!” (Lk 22:25-26, EF).
“A pogány világban a vezetők egyfajta politikai rangsor szerint működnek, ami egy lépcsőzetes szerkezet. Isten királyságában a gyermeki szelídségből és az áldozatkész szolgálatból fakad a vezetés. A pogány világban a pozícióra és a rangra épül a tekintély, Isten királyságában viszont az istenfélő jellemre. Figyeljük meg Krisztus jellemzését a vezetőről: ‘olyan legyen, mint aki felszolgál’, és ‘legyen olyan, mint a legkisebb’. A mi Urunk szemében fontosabb, ki vagy, mint hogy mit teszel. Amit teszünk, abból fakad, amik vagyunk. Más szóval, a tevékenység követi a jellemet. A szolgálók azért szolgálnak, mert szolgák. A pogány világban az emberek nagysága a hírességüktől, a külső hatalmuktól és a politikai befolyásuktól függ. Isten királyságában viszont az alázat és a szolgálat alapján mérik a nagyságot. A pogány világban a vezetők visszaélnek pozíciójukkal, hogy uralkodhassanak az embereken. Isten királyságában a vezetők elutasítják a különleges bánásmódot, és inkább ‘a legkisebbnek’ tekintik magukat.” (Frank Viola: A gyülekezet újragondolása, Imádság Háza Alapítvány, Budapest, 2012. p. 128.)
Reklámok

5 hozzászólás

Kategória: evangéliumi

5 responses to “A vezető jelleme

  1. Kedves Infaustus! Szívesen olvasom a gondolataidat, építőek! Adjon Isten további, a nagykorúság felé vezető gondolatokat, igéket, és azok kommentjeit. Jonas

  2. infaustus

    Jonas, köszönöm a kommented, és üdvözöllek itt. Mikor hazaértem Erdélyből, elkezdtem keresgélni a hozzászólásaid Szabados Ádám blogján. :] Ha esetleg nem tudsz róla még, akkor mondom: 2012/10/12-14 között konferenciát tartunk Erdélyben, valahol a határhoz közel. Ha úgy alakul, hogy be tudsz nézni, szólj!

  3. Igen, tudok róla, de nem leszek ott. Jó, ha tudtok róla, hogy a helyi erdélyiek (akikért ez van) sokan nem mennek, mert drága lesz ez nekik.

  4. infaustus

    Mindenre van megoldás. Istvántól megtanultam: “Gazdag Istenünk van.”

  5. Ez így igaz!! (Én nem ismertem Istvánnál világosabb tanítót Mo-on.Erdélyben többszáz hívő az ő tanítása révén nyert üdvbizonyosságot. Addig is hittek, de rettegtek, hogy mi lesz, ha elvesztik a kegyelmet.)