Házas volt Jézus?

Érthető, hogy mostanában ilyen sokat foglalkoznak a kérdéssel, miután Karen L. King publikálta egy mű töredékét. Úgy tűnik, hogy a szakasz utalást tesz Jézus feleségére — innentől kezdve pedig senkit nem érdekel, hogy miről is szólhat valójában a kopt nyelvű kézirat, melyik korból származik és mennyire hiteles. Nem, hiszen ismét bizonyítékot talált rá a világ, hogy miért ne tekintse hitelesnek Jézust és a kereszténységet.

Őszintén szólva túl sok dolog nem derül ki a töredékből. A magyar fordítás érdekesebb részei így hangzanak: “Jézus azt mondta nekik: A feleségem… képes lesz arra, hogy a tanítványom legyen… ami engem illet, vele lakom…” (a teljes magyar fordítás itt megtalálható). Ez a szöveg azonban egyáltalán nem bizonyítja, hogy Jézusnak lett volna felesége.

A kéziratot a Kr.u. 4. századra datálják. Karen L. King véleménye szerint (aki egyébként a Jesus Seminar tagja) a Kr.u. 2. század második feléből származik (de még az is kiderülhet róla, hogy egy sokkal régebbi, akár modernkori hamisítvány). Bármelyik is legyen a helyes dátum, túl késői irat ahhoz, hogy bizonyító ereje legyen Jézus életével kapcsolatban. Sokkal korábbi, Jézus életéhez közelebb álló forrásaink vannak a bibliai evangéliumok személyében, melyek egy hitelesebb képet adnak Jézusról (részrehajlás nélkül, hisz a népszerűtlenségét is leírják). Miért kellene azt gondolnunk, hogy egy Jézus után több száz évvel keletkezett irat képes felforgatni két évezred hitét?

Másrészt a szöveg csupán töredék, és mozaikdarabokat próbálnak a kutatók és értelmezők összerakni. De mivel pont a lényeg hiányzik, ezért minden egyes próbálkozás megmarad a hipotetikus spekulálás szintjén. Az egyik ominózus mondat így szól: “Jézus azt mondta nekik: A feleségem…” Ez azonban csupán egy töredék, és nem tudjuk, hogyan folytatódna a szöveg. Szalai András vetette fel, hogy lehetséges folytatás lehetne akár ez is: “…az egyház”, vagy “…az, aki hisz bennem” (vö. Mt 9:15, Jn 3:29, Ef 5:21-33, Jel 19:7).

Végezetül két apróság merült még fel bennem. Először is, Jézus tudta, hogy mi az élete célja. Földi céljai között nem szerepelt sem a karrier, sem a pénzkeresés, sem a családalapítás — ő azért jött, hogy meghaljon az emberiség bűneiért (Jn 3:16). Egy ilyen misszióba nehezen illeszthető bele egy házasság és a családalapítás (ahogy pl. Nikosz Kazantzakisz regénye és az ebből készült film, a Krisztus utolsó megkísértése hirdeti). Másrészt az 1Móz 6:1-4 beszámolója szerint a testet öltött angyalok paráználkodtak az emberek leányaival, amit Isten egyértelműen bűnnek tartott. Helyesebb lenne az aktust fajtalankodásnak nevezni, hisz nem egyszerű paráznaságról volt itt szó két ember között, hanem különböző fajtájú teremtmények kapcsolatáról. Ha akkor rossz szemmel nézte Isten ezt a tettet, mennyiben más az, hogy Jézus, testet öltve családot alapít a földön?

Alapvetően könnyű belátni, mennyire nem bizonyít semmit ez az aprócska lelet. Azonban a médiavisszhang felnagyítja a jelentőségét. Többnyire az emberek nem gondolkodnak el azon, amit az újságban olvasnak, vagy a tévében látnak. Ez utóbbi esetben nincs is rá lehetőségük, olyan hamar pörögnek a képkockák a szemük előtt. Mielőtt átgondolnák, amit láttak már a következő hírt tárják eléjük. Így a média propagandája, mely mutat egy régi leletet, megemlíti, hogy abban Jézus feleségéről van szó, máris sikert ért el — hiszen az emberek fejében összeáll a kép: Jézus házas volt, a kereszténység hiteltelen vallás. Aki viszont nyitott gondolkodású, és kritikai oldalról is érdekli ez a lelet, az bőven talál majd erre vonatkozó információkat is. A magam részéről az alábbiakat javaslom:

Szalai András: Jézus feleségének evangéliuma
Szabados Ádám: Jézusnak volt felesége? Négy elefánt és a bolhák

Reklámok

4 hozzászólás

Kategória: apológia

4 responses to “Házas volt Jézus?

 1. A sajtó bizony szenzációhajhász és ahogy mondani szokták nem az a hír ha a postást megharapta a kutya, hanem ha a kutyát megharapta a postás.
  Jézus Krisztus hitelességét azonban tanítása és tettei, különösen engesztelő áldozata adja, nempedig az, hogy volt-e felesége vagy sem. A szentírások nem foglalnak egyértelműen állást ebben a kérdésben. Nem értem nekünk miért kellene.

 2. endi2

  Jézus nem egy “különböző fajtájú teremtmény” hanem ember…

 3. infaustus

  Nem mondtam, hogy Jézus teremtmény lenne. És ő nem csak ember volt, hanem Isten is. Ami bűn volt az angyalok esetében – ti. hogy fizikai testben fajtalankodtak az asszonyokkal – az feltételezésem szerint Jézus esetében sem lett volna járható út.

 4. Jó ez a post. Amikor olvastam az újságban ezt a hírt én is elgondolkodtam, hogy írok róla, de az meg se közelítette volna ennek a minőségét :)

  köszi Tesa!