Egyszerű fordítás – a teljes Biblia

2003-ban jelent meg először magyar nyelven a teljes Egyszerű fordítású Újszövetség a The Bible League International és a World Bible Translation Center együttműködésében, a hazai kiadó pedig a TBL Magyarország Alapítvány. A helyzet érdekessége, hogy ezt követően a két szervezet nemzetközi szinten is egybeolvadt. Hamar az egyik legnépszerűbb bibliafordítás lett, és sokan vártuk, hogy végre az Ószövetség is elkészüljön, és a teljes Bibliát tarthassuk a kezünkben. Most pedig a várakozásunk beteljesedett, és a teljes Biblia Egyszerű fordítását tarthatjuk a kezünkben három különféle kiadásban (archaikus, nőknek, férfiaknak).

Hosszas fordítói munka előzte meg az elkészültét, de megérte várni — több okból is. Először is egy olyan Bibliát vehetünk a kezünkbe, amely olvasóbarát. A lehető legegyszerűbb magyar köznyelven igyekszik a szöveg üzenetét visszaadni. Nem elmélyült tanulmányozásra való — feltehetőleg a fordítók nem is erre szánták –, hanem hétköznapi olvasásra. Én évek óta használom már az újszövetségi részét, és a szöveg frissessége, lendülete, körülíró (parafrazáló) jellege mindig arra késztetett, hogy a már jól ismert szakaszokat is újra átgondoljam és értelmezzem.

Másodszor, sikerült végre egy olyan magyar fordítást készíteni (hasonlóan az angol New Living Translation-höz és sok máshoz), amelyet bátran az érdeklődők kezébe adhatunk, remélve, hogy megértik a Szentírás üzenetét. A Károlit sokat használtam, de akárkinek nem ajánlanám. A katolikus fordításokat (SzIT, KNB, BD) a teológiailag elfogult lábjegyzeteik és liberális bevezetéseik miatt megint nem ajánlanám egy érdeklődőnek. Marad a Magyar Bibliatársulat Új fordítása, melyet tanulmányozásra és istentiszteleti használatra leginkább javaslok. Mellette azonban már egy teljes bibliakiadás van, mely másként, körülírva, de mégis eretnekségektől mentesen tárja az olvasó elé a szöveget.

Harmadszor pedig, és ez a legkevésbé fontos indok, üdvözlöm az új kiadás külsejét is. Végre már nem csak a szokásos fekete vagy sötétkék borítós Bibliákkal találkozhatunk, melyek megjelenésükben is múltszázadi hangulatot árasztanak. Ezt felismerve már a Magyar Bibliatársulatnak is voltak próbálkozásai színesebb kiadásokra. Most pedig az EFO-ból is mindenki kedvére válogathat (az Újszövetség is kétféle borítóval jelent meg, az első kék, majd a későbbi zöld kiadás).

Ismerem az Egyszerű fordítás alapját, az Easy-to-Read Version-t, és néhány ószövetségi fordítási megoldását nagyon jónak találtam. Kíváncsi vagyok rá, hogy a magyar kiadás mit tartogat az olvasóknak. A teljes EFO Bibliámmal indulok hát el egy hetes megérdemelt kikapcsolódásomra az Aggteleki Nemzeti Parkba a már megszokott éves madárgyűrűzésre. Nem is tudom, mi fogja jobban lekötni idén a figyelmemet…

(Aki szeretné pontosan egy év alatt végigolvasni a teljes Bibliát, annak segítség lehet ez a bibliaolvasási terv. Nyomtatható is, ez esetben 1-1 cm-t a két rövidebb oldalából le kell vágni, és háromfelé hajtható.)

Reklámok

1 hozzászólás

Kategória: bibliafordítás

One response to “Egyszerű fordítás – a teljes Biblia