Jótékonykodás a Facebookon

Aki használja a Facebookot, gyakran találkozhat azzal, hogy az ismerősei megkínzott állatokról, éhező gyerekekről, betegekről, szegény nyugdíjasokról stb. osztanak meg képeket és történeteket. Vannak olyan tartalmak is, melyekhez oda írják, hogy minden megosztás egy bizonyos összeget jelent annak a családnak, éhezőnek, nyomorultnak. Sok esetben elég lenne a józan paraszti eszünket használni, hogy belássuk, ezek a dolgok nem így működnek.

hypocrite

Azonban van egy másik része is a történetnek, amit sokkal súlyosabbnak tartok az emberi naivitásnál. Vajon azok az emberek, akik megosztják ezeket a tartalmakat, a való életben hogyan viszonyulnak a szükségben lévőkhöz? Megindítja-e őket, ha éhező gyerekekről hallanak? Készek-e a kevés pénzükből némi aprót adni egy hajléktalannak? Vettek-e már valaha is némi élelmiszert egy szegény családnak? Elmentek-e már vért adni?

A gyülekezeti életben azt észre vettem már, hogy az ember hamarabb adja oda a pénzét a gyülekezetnek, mint saját magát. Ehhez hasonlóan van egy olyan réteg — bár tudom, hogy nem mindenki –, akik a karitatív cselekedeteket letudják azzal, hogy a közösségi oldalakon megosztják a rászorulók képeit és történeteit. Ha ezt a cselekedetet nem tölti meg tartalommal az életük, az, hogy a való életükben is érzékenyek a rászorulók szükségleteire, akkor minden egyes megosztásuk csupán képmutatásuk leleplezését szolgálja.

Véleményem szerint Jézus az ilyen viselkedésre gondolt, amikor kora képmutató embereihez beszélt: “Vigyázzatok, hogy ne az emberek szeme láttára tegyetek jót! Ne azért tegyétek, hogy mindenki lássa, különben nem kaptok semmi jutalmat Mennyei Atyátoktól! Ha adsz valamit a szegényeknek, ne kürtöld szét a hírét, hogy mindenki rád figyeljen! Ezt a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék és tiszteljék őket! Igazán mondom nektek: ezzel már meg is kapták az összes jutalmukat. Te azonban úgy adakozz a szegényeknek, hogy még a bal kezed se tudja, mit ad a jobb kezed! Amit adsz, azt titokban add! Mennyei Atyád, aki jól látja, amit titokban teszel, megjutalmaz majd érte” (Mt 6:1-4, EFO).

Ha ma mondaná el ugyanezt Jézus, lehet, hogy máshogy fogalmazna — valahogy így: “Vigyázzatok, hogy ne csak azért legyetek jók, hogy az emberek lássák. Vigyázzatok, hogy a jó cselekedetekben a szeretet motiváljon titeket, ne pedig a magamutogatás. Ne akarjatok fontosnak és segítőkésznek tűnni mások szemében, ha valójában, a hétköznapokban, amikor senki nem lát, nem vagytok azok. Ha csak a Facebookon ‘adakoztok’, akkor az adományotok nem több egy kéretlen reklámlevélnél” (vö. 1Kor 13:1-3).

Reklámok

Jótékonykodás a Facebookon bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: evangéliumi

Hozzászólások lezárva.