Ki írta az Ézsaiás könyvét?

A 18. századtól kezdődően heves vita tárgya Ézsaiás könyvének szerzősége. Bár évszázadokon és évezredeken keresztül elfogadott tény volt, hogy a könyvet maga Ézsaiás írta, aki mintegy kétszáz évvel a fogság előtt élt, mára ez az álláspont nem ennyire kézenfekvő. A modern bibliakritika szerint ugyanis Ézsaiás csak az 1-39. fejezeteket írta meg a fogság előtt. A fogság után pedig egy második és harmadik próféta írta le a 40-55. fejezeteket (Deutero-Ézsaiás), illetve az 56-66. részeket (Trito-Ézsaiás). Érvként a könyv eltérő stílusát és tartalmát szokták megemlíteni, valamint olyan részleteket, mint Círusz név szerinti ismerete, vagy a Babilonra világhatalomként való utalások.

Véleményem szerint azonban van egy ésszerűbb magyarázat is a felvetéseikre azon kívül, hogy a könyvet három különböző szerző (vagy mások szerint még több) írta volna. Több szempontból is meg lehet közelíteni, és több bizonyítékot szemügyre lehet venni a könyv egységes szerzői stílusa és összhangja tekintetében. Számomra a következők voltak a leglényegesebbek:

 1. A próféciák beteljesedésének lehetősége és példái
 2. Újszövetségi utalások a könyv ézsaiási szerzőségére
 3. A Holt-tengeri tekercsek tanúsága
 4. Josephus Flavius utalása
 5. A témaváltás miatti stílusváltás szükséges volta
 6. A könyv számítógépes stilisztikai analízise

Szomorúan tapasztaltam, hogy egy olyan tudományosnak és nívósnak ígérkező könyv, mint a Magyar Bibliatársulat gondozásában megjelent, Pecsuk Ottó által szerkesztett Bibliaismereti kézikönyv (Kálvin, Budapest, 2008) is tényként tárja az olvasó elé a több szerzőről szóló elméletet — anélkül, hogy akár csak egyetlen mondatban utalna a másik értelmezési lehetőségre.

Saját elmélkedésem a fenti hat pont körül erre a linkre kattintva letölthető. Bennem megerősödött az, amit eddig is hittem: Ézsaiás könyve egy egységes mű, melyet maga Ézsaiás próféta írt. Rajta keresztül pedig Isten egyrészt az ítélet és figyelmeztetés üzenetét (1-39), másrészt pedig a bátorítás és vigasztalás igéit üzeni népének (40-66).

isaiah

Reklámok

3 hozzászólás

Kategória: teológia

3 responses to “Ki írta az Ézsaiás könyvét?

 1. Olvastam Rózsa Huba: Az Ószövetség keletkezése című könyvét. Ott is tényként kezeli az Ézsaias könyvének több szerzőtől származását, de konkrét érveket nem igazán tudott felmutatni. Bár ettől függetlenül más elgondolkodtató részletet olvastam. Bár alapvetően fundamentalista beállítottságú vagyok, azért érdemes az ellenkező oldalt is meghallgatni. Az elmélkedésedet holnap átnézem :)

 2. lenyegtelen

  Esaias 37:2 mint latjuk nem elso szam elso szemely. Maskulonben a fejezet majdnem teljesen es szorol szora megegyezik a 2Kiralyok 19-ik fejezetevel. Ti hogyan magyarazzatok?

 3. lenyegtelen

  Egy logikus kovetkeztetes a kovetkezo lehetne: A 2Kiralyok konyvenek szerzoje kimasolt egy darabot az Esaias konyvebol (tekercsbol). Ez egy bevett dolog azoknal akik kronikakat irnak, pl. Euszebiusz (III-IV szazad) korai egyhaztortenesz atvett fejezeteket Hegyeszipusz (II szazad) egyhaztortenesztol, aki nala korabban irt… Ami Esaias tekercset illeti, azok a versek amelyek nem elso szam elso szemelyben vannak irva, a tekercs masoloitol lehetnek.