Kifogásaink

Az utóbbi csütörtöki bibliaórák során a szolgálat témájáról beszélgettünk. Bár a Szentírás minden keresztényt szolgálónak tekint (vö. Gal 5:13, 1Pt 4:10), időnként mégis kifogásokat keresünk, amivel próbáljuk Istent meggyőzni, hogy mi magunk miért nem vagyunk alkalmasak, vagy nem vagyunk készen arra, hogy szolgáljunk. Jónás már nem is próbált kifogást keresni, egyszerűen csak elindult az ellenkező irányba. Időnként valóban kerülhetünk olyan helyzetbe (pl. lelki gyengeség, kiskorúság), amikor valóban nem tudunk a szolgálatban részt venni. Sok esetben viszont nem ez a helyzet, és egyszerűen csak kifogásokat keresünk, hogy ne kelljen kikelnünk a kényelmes lelki kanapénkból, és ne kelljen mások érdekeit a magunké elé helyezni.

UnacceptableExcuses

A kifogásaink széles skálán mozoghatnak: fizikai egészségünket, személyiségünket, hibáinkat is felsorakoztatjuk, hogy meggyőzzük Istent, bízza másra a feladatot. Ezek olykor valóban őszinte kifogások, és tényleg úgy érezhetjük magunkat, hogy alkalmatlanok és méltatlanok vagyunk a feladatra. Ezzel kapcsolatban két gondolat jutott eszembe. Az egyik Rick Warren Céltudatos élet című könyvéből származik, a másik pedig A Jézus-stílus című könyvből, amit Gayle D. Erwin írt.

Akiket Isten felhasznál

“Ha olvasóm nem vesz részt semmilyen szolgálatban, vajon milyen magyarázattal próbálja kimenteni magát? Ábrahám már idős volt, Jákób nem elég magabiztos, Lea nem volt túl szép, Józsefet bántalmazták korábban, Mózes dadogott, Gedeon szegény volt, Sámson függőségben élt, Ráháb erkölcstelen életű volt, Dávid kikezdett valakivel, s mindenfajta családi gonddal küszködött, Illésnek öngyilkossági hajlama volt, Jeremiás depressziós volt, Jónás nem akart szolgálni, Naomi özvegy volt, Keresztelő János enyhén szólva különc volt, Péter kiszámíthatatlan és hirtelen haragú volt, Márta sokat aggodalmaskodott, a samáriai asszony több sikertelen házasságra tekinthetett vissza, Zákeus népszerűtlen volt, Tamás kételkedett, Pálnak rossz volt az egészsége, Timóteus pedig visszahúzódó volt. Mondhatnánk, egy nagy rakás szerencsétlenség, Isten mégis mindegyiküknek hasznát vette a szolgálatban. Mindenkinek hasznát veszi, ha felhagy a kifogások keresésével” (Rick Warren).

Akikkel Jézus együtt munkálkodik

“De Jézus… inkább kiment az utcára meg a tópartra, és a létező legfurcsább társaságot válogatta össze világmegváltó missziójához. Húsz méter távolságból ki lehetett őket szúrni az árulkodó halszagról. Példának okáért a csapathoz tartozott egy zelóta és egy vámszedő is, ami nagyjából olyan, mintha egy forradalmárt és egy diktátort zárnánk össze. A csapat ékesszólásán nem igazán lendített, hogy néhányan igencsak erős tájszólással beszéltek. Jézus állandóan hitvány emberekkel vette magát körül — az erőszakosoktól kezdve a ravaszokon át, az érzékiekig.

Péternek első héten felmondtam volna, mert az élete ékesen bizonyította, hogy egy súlyos fogyatékossága alkalmatlanná tette a feladatra: hajlamos volt elhamarkodottan ostobaságokat beszélni. Lobbanékonysága legalább 50%-kal csökkentette hatékonyságát. De Jézus nemhogy meghagyta a csapatban, hanem még vezető szerepet is adott neki. Minderre csak akkor találok magyarázatot, ha elismerem: Jézus egészen másként látja az embereket, mint én, és türelmesen munkálkodik azon, hogy kihozza belőlük a legjobbat.

Csapatának összeállítását igen biztatónak találom. Ha velük együtt tudott dolgozni, akkor velem és… bizony: veled is tud. Ő nem azokat a kritériumokat alkalmazza, mint mi. Egy álláshirdetés, amely a fáradtaknak és megterhelteknek szól, nem igazán fogja a leghasznosabb brigádot összehozni. Jézus azóta is a legvalószínűtlenebb személyeket hívja: ‘Mert nézzétek csak a ti elhívatásotokat, testvéreim, nem sokan vannak köztetek, akik emberi megítélés szerint bölcsek, hatalmasok vagy előkelők. Sőt azokat választotta ki az Isten, akik a világ szemében erőtlenek, hogy megszégyenítse az erőseket […] hogy egyetlen ember se dicsekedjék az Isten színe előtt’ (1Korinthus 1,26-27.29)” (Gayle D. Erwin).

Mi a te kifogásod?

Reklámok

5 hozzászólás

Kategória: evangéliumi, idézetek

5 responses to “Kifogásaink

 1. Villam

  A szolgálat nem végtelen lehetőség. Ha csoportokra akarnám bontani, akkor ezeket írnám:
  1.beszéddel kapcsolatos szolgálatok(prédikációtól a lelki segítség nyújtásig bezárólag mindenféle beszéddel kapcsolatos dolgok)
  2. fizikai szolgálatok:
  a,ért valamihez (szak)-időszakos
  b, nem ért valamihez(segéd)-időszakos
  c, pakolás
  3. szervezéssel kapcsolatosak

  A “sok rossz között”, azért vannak kevésbé rosszak is, így nyilván őket érdemes előre engedni,mert nagyobb a képessége rá. Nem pusztán a részvétel fontos, hanem az is,hogy aki részt vesz benne, az jól helyes csinálja amit csinál.

  ” meggyőzzük Istent, bízza másra a feladatot”
  Rick Warren felsorolása alapvetően nem érinti a szereplők szolgálatát. Lea kevésbé szép ábrázata(bár csak a szeme volt rossz:D) nem akadályozta meg abban,hogy feleségként éljen Jákob mellett, mert nem igazán volt hozzá mérvadó..Parázna Ráháb tettének nem sok köze volt ahhoz, hogy két embert elbújtate.
  Egy nyomorék embernek azt mondanánk, menj pakoljál, akkor mozgáskorlátozottsága ok lehetne, hogy ne tudja elvégezni a feladatott, de ha azt mondják neki írj valamit azt mozgáskorlátozottsága ellenére is képes megoldani. Ha egy rosszul fogalmazónak mondanák ,hogy menj pakolj megtudja tenni, ha azt mondják ,menj írj valamit, nem tudja megtenni, mert útjában áll a rossz fogalmazó képessége..

 2. infaustus

  Ezért kell megtalálni a személyre szabott szolgálatainkat. Egyébként én a “szolgálat” kifejezés helyett szívesebben közelítem meg innen: jót tenni egy másik emberrel. Ez pedig az általad felsoroltaknál nagyobb távlatokat nyit, ahol a másik javára lehetünk…

 3. Villam

  ” jót tenni egy másik emberrel. ”

  Ezt meg alapba gyakorolja a minden hívő , de ha nem akkor az ellenkezőjét tesziaz meg alapból gáz, vagy elnézi az útjába kerülő “nyomorultat” . Na de a post és főleg az idézetek nem ilyen esetekről beszélnek, nekem ez az érzésem, ahogy a példák se szamaritánusokról szólnak, hanem konkrét szolgálatokról..

 4. infaustus

  Szerintem az, hogy jót teszünk mással, ugyanolyan fontos szolgálat, ha nem fontosabb, mint a dicsőítés vezetés, prédikálás stb. Én nem látom, hogy ezt a “jót tenni másokkal” részt, meg a “szeresd felebarátodat mint önmagadat” részt olyan jól csinálnák a keresztények. Pedig a szolgálat itt kezdődik. Aki hűtlen a kevésen, az ne akarjon egyből prédikálni vagy missziózni Afrikában.

 5. Villam

  ” Pedig a szolgálat itt kezdődik. Aki hűtlen a kevésen, az ne akarjon egyből prédikálni vagy missziózni Afrikában.”

  Gyakorlatban nem így működik. nem hogy akar lesz is. XD