Ha létezne Isten…

Te azt mondod: Ha létezne Isten, nem lenne ennyi szenvedés, háború, igazságtalanság, értelmetlen halál, szegénység stb. a világon.

god_exist

Én azt mondom: Isten igenis létezik. Többek között ilyen parancsokat adott az embereknek: “Ha valaki haragot táplál magában a másik ember ellen, azt már el kell ítélni” (Mt 5:22). “Ha valaki arcul üt az egyik oldalról, tartsd oda neki a másik arcodat is” (Mt 5:39). “Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy szeretnétek, hogy veletek bánjanak” (Mt 7:12). “Úgy szeresd felebarátodat, mint saját magadat” (Mk 12:31). “Új parancsot adok nektek: szeressétek egymást! Ahogyan én szerettelek titeket, nektek is úgy kell szeretnetek egymást” (Jn 13:34). “Igazságosan ítél az Úr a nemzetek között, és megfenyít sok népet, hogy kardjukból ekét kovácsoljanak, lándzsáikból pedig szőlőmetsző késeket. Nép a népre többé kardot nem emel, fiait harcra nem tanítja soha” (Ézs 2:4).

Mi a probléma valójában a világgal? Az, hogy az emberek nap mint nap döntéseket hoznak — rossz döntéseket, Isten nélküli döntéseket. Amikor konfliktus adódik, nem a fenti alapelvek szerint járnak el, hanem emberi módon cselekszenek: szemet szemért, fogat fogért, ha te így, akkor majd én is, jössz te még az én utcámba… Az emberek igazságtalanok, mert elvárnák Istentől, hogy cselekedjen, miközben kizárják őt az életükből. Az iskolában kiszorították Istent a tananyagból. Sok beszélgetésben (vagy akár munkahelyen is) tabu lett Isten témája — míg minden másról nyíltan lehet beszélni: legyen az a horoszkóp, az ezotéria, a feng shui stb.

Isten valódi megoldást tartogat a világ problémáira. Az ember viszont rosszul gondolkodik. Azt hiszi, hogy a legnagyobb baj a világban az éhezés Afrikában, a munkanélküliség, a szenvedés, a betegségek. Valójában azonban a bűn a gond, mely az egyes embereket elválasztja Istentől. Ezért pedig Isten nem alkalmaz tüneti kezeléseket, hanem az igazi problémát akarja orvosolni — a bűnt. Tetszik, ahogyan ezt a gondolatot a Jel 3:20 jól ismert szavai kifejezik. A görög szöveg valahogy így hangzana, ha a pontosságra törekszünk: “Íme, egyszer odaálltam az ajtód elé, azóta pedig ott állok és folyamatosan kopogtatok”. Isten azt várja, hogy a szemrehányások, a panaszkodás és a kritika helyett végre meghalld a hangját, és esélyt adj neki, hogy cselekedjen az életedben.

Te azt mondod: Ha létezne Isten, nem lenne ennyi szenvedés, háború, igazságtalanság, értelmetlen halál, szegénység stb. a világon. Én ezt mondom: Ha te nem lennél ilyen engedetlen, és figyelembe vennéd Isten parancsait, melyek útmutatóul szolgálnak az élethez, akkor nem lenne ennyi szenvedés, háború, igazságtalanság, értelmetlen halál, szegénység stb. a világon. Istent okolod, holott te teszed a világot olyanná, amilyen.

Reklámok

6 hozzászólás

Kategória: apológia, evangéliumi

6 responses to “Ha létezne Isten…

 1. endike

  Hát… bocs, de Isten nem a világot, hanem csak egyéneket akar megmenteni. Nem társadalmakat, államokat stb, hanem egyéneket. És azt is tudjuk, hogy nem fog mindenkit, sőt, a legtöbbet nem, ezért egy megtérés sokkal inkább konfliktusokat okoz a világban minthogy nagyobb békességet hoz el.

 2. infaustus

  “Hát… bocs, de Isten nem a világot, hanem csak egyéneket akar megmenteni.”

  Tévedsz, de megbocsátok (“Hát… bocs”). Az én véleményem az, mint Pálé volt: “[Isten] AZT AKARJA, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság megismerésére” (1Tim 2:4). Ettől függetlenül tudom, hogy mivel nem mindenki hisz, ezért a társadalom, ahogy te is leírtad, nem reformálható. Sőt, egyre jobban hanyatlik. A tényen viszont nem változtat ez, mert a világ nem azért olyan, amilyen, mert Isten nem létezik, hanem azért, mert az emberek nem törődnek Istennel.

 3. endike

  Azt nem állítom, hogy a társadalom ne lenne reformálható, vagy hogy a kereszténység ne lehetne jó hatással a társadalomra. De ezt, mint tutifix dolgot ígérgetni egyszerűen hazugság. Manapság az emberek a “nyugati világban” nagyon el vannak szállva a társadalmuktól, a nagy jóléttől stb, és sajnos a keresztények sokszor ezért hatásvadászkodnak ilyen ígéretekkel. Ezt én tisztességtelen dolognak tartom. De ne érts félre, biztos nem ezt akartad írni ebben az írásodban, de valahol ezt is érzem benne valamennyire…

 4. infaustus

  Többnyire ezt szoktad kiérezni az írásaimból, még ha totál nem is erről szólnak. Hol a szolgálattal meg evangélizálással jössz, hol pedig a társadalom megreformálásával. Sok tekintetben osztom a véleményed, te mégis a különbségeket keresed, még akkor is, ha nincsenek is ott. De már megszoktam. :)

 5. Villam

  Jól megértitek egymást:P:D

 6. balazs05

  Nekem tetszett, jó a post!