Krisztus üzenete a gyülekezeteknek (1. rész)

„Ezért írd le, amit látsz: amik most vannak és amik majd ezután fognak megtörténni! A jobb kezemben levő hét csillag és a hét olajmécs-tartó titka pedig ez: a hét csillag a hét helyi gyülekezet angyala, a hét olajmécs-tartó pedig maga a hét helyi gyülekezet” (Jel 1:19-20, EFO).

A Jelenések könyvét szerzője, János a lelkipásztor hét kis-ázsiai gyülekezetnek írja (Jel 1:4). Sokféle módon értelmezik ezt a hét levelet (lásd pl. itt és itt), ill. a hét gyülekezetet is több módon próbálják beazonosítani az egyház hét korszakával vagy ma létező, különféle gyülekezetekkel. Nem zárom ki annak lehetőségét, hogy a történelemben az egyház különböző korszakaiban az egyes gyülekezetekhez intézett szavak jellemezték. De ahogyan a Jelenések könyve megírásának idején egy időben létezett a hét gyülekezet, úgy véleményem szerint ma is többféle gyülekezettel találkozhatunk, melyeknek Krisztus üzenete – lelki egészségétől függően – aktuális lehet. Ezért a könyv eszkatológiai jelentőségén túl talán sokkal fontosabb annak spirituális üzenete, mely feddést és bátorítást tartalmaz minden kor minden gyülekezetének és keresztényének.

lamp

Fotó: Lisa Prins

Az egyes levelek felépítése igen hasonló, tartalmukat így jellemezhetnénk:

  • Kijelentés arról, hogy Jézus mit értékel és mit kifogásol a gyülekezetében
  • Egyértelmű kijelentés (a) az engedetlenség következményeiről és (b) a hűséges kitartás jutalmáról
  • Mérce, mely alapján minden gyülekezet és egyéni hívő megítélheti saját helyzetét Isten előtt
  • Figyelmeztetés Sátán félrevezető módszereire a gyülekezet életében

1. Dicséret Jézustól

Jézus megdicséri a gyülekezetet, amiért nem tolerálja a gonoszságot és megvizsgálja a keresztény vezetők életét és tanításait (2:2). Értékeli, ha egy gyülekezet kitart a hitben, szeretetben, bizonyságtételben, szolgálatban és a Krisztusért való szenvedésben (2:3, 10, 13, 19, 26). Megdicséri a gyülekezetet, amiért gyűlöli, amit Isten is gyűlöl (2:6), amiért legyőzi a bűnt, Sátánt és az istentelen világot (2:7, 11, 17, 26, 3:5, 12, 21), amiért nem hajlandó a világhoz és világiassághoz igazodni (2:24, 3:4), és nem utolsó sorban azért, mert megtartja Isten Igéjét (3:8, 10).

2. Jutalom a jóért

Krisztus megjutalmazza azokat a gyülekezeteket (és egyéneket), melyek hűségesek hozzá, és engedelmeskednek a szavának. A jutalma abból áll, hogy…

  1. megmenti őket a megpróbáltatás idején, mely az egész világra eljön (3:10);
  2. szeretetében, jelenlétében és a vele való bensőséges közösségben részesíti őket (3:20);
  3. megáldja őket az örök élettel, melyet Istennel tölthetnek (2:11, 17, 26, 3:5, 12, 21:7).

(Folytatása következik…)

Reklámok

Krisztus üzenete a gyülekezeteknek (1. rész) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: spiritualitás, teológia

Hozzászólások lezárva.