A fény visszatükrözése

Olvastam két faluról, melyek mély völgyben helyezkednek el: a norvégiai Rjukan, és az olasz Viganella. Mivel az év egy jelentős részében a feléjük magasodó hegyek beárnyékolják a településeket, a Nap fénye természetes úton nem jut le a völgybe. Erre megoldásként nagy tükröket helyeztek el a hegyek tetején, mely a fényt tovább irányítja a falvakba. Érdekesnek találtam ezt a hírt, mert több bibliai szakaszt is eszembe juttatott a fény fontosságával kapcsolatban.

Rjukan, Norvégia

Rjukan, Norvégia

Amikor Isten megteremtette a világot, az egyik első cselekedete a fényforrások megalkotása volt (1Móz 1:14-19). A Napnak van természetes fénye, és világít számunkra nappal. A Holdnak azonban nincs. Az a feladata, hogy éjszaka, amikor nem látjuk a Napot, visszatükrözze annak fényét — még ha csak korlátozott mértékben is. Pár nappal ezelőtt este a boltból hazafelé sétáltam, és már sötét volt a városban. Hiányoztak a csillagok és a Hold, amiket a fényszennyezés miatt nem láttam. Sokkal jobban szeretem a szabadban töltött estéimet, amikor lámpa nélkül is látom az ösvényt az erdő szélén, mert a Hold fénye megfelelően bevilágítja az utamat.

Elgondolkodtam azon, hogy lelki értelemben egy sötét világban élünk. A sötétséget mindenféle emberi találmánnyal próbálják eloszlatni, de Isten fényére mégse nyitottak. Jézust most nem láthatjuk úgy, ahogyan a tanítványai látták (1Jn 1:1-2). Ő a világ világossága (Jn 1:4, 8:12), a távozása után pedig ránk bízta ezt a világító funkciót (Mt 5:14). C. H. Mackintosh a Mózes öt könyvéről szóló elmélkedéseiben ezt írja a Nap és Hold megteremtése kapcsán:

“Nos, ahogy a Nap szép és találó jelképe Krisztusnak, a Hold feltűnő módon emlékeztet bennünket a Gyülekezetre. A Hold fényforrása el van a szem elől rejtve. A világ nem látja a Napot — a Gyülekezet azonban látja és felelős a Nap sugarainak az éjszakába borult világba való visszatükrözéséért. A világ számára nincs más út, amelyen Krisztusról tanulhatna valamit, mint a Gyülekezet. ‘Ti vagytok — mondja Pál apostol — a mi levelünk, amelyet ismer és olvas minden ember; akik felől nyilvánvaló, hogy Krisztusnak levele vagytok’ (2Kor 3,2-3).”

Kétség nem fér hozzá, hogy olyan világban élünk, mely nem ismeri Jézust. Ez gyakran még a keresztény gyülekezetekre is igaz (vö. Jel 3:14-22). Ennél fontosabb, hogy azok, akik felismerték küldetésüket, visszatükrözzék Isten dicsőségét és ismeretét, hogy a sötét világ megvilágosodhasson. Pál apostol így ír erről a küldetésről: “E gonosz és romlott nemzedékben úgy ragyogtok, mint a csillagok az éjszakában, miközben Isten életet adó üzenetét hirdetitek nekik” (Fil 2:15-16, EFO).

Reklámok

A fény visszatükrözése bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: evangéliumi

Hozzászólások lezárva.