Mitől keresztény egy keresztény?

Luis Palau írt egy rövid könyvecskét, melynek a magyar címe ez: Milyen az igazi keresztény? (Evangéliumi, Bp. 1988.). Ebben felvázol kilenc téveszmét, melyről azt gondolják, hogy kereszténnyé tesz valakit. A teljes könyv pdf formátumban innen letölthető. Ám elöljáróban nézzük meg, mik is ezek a téveszmék, és Palau hogyan gondolkodik a kereszténységről.

rose_glass

Íme a kilenc téveszme arról, hogy mi tesz valakit kereszténnyé:

 1. A keresztény környezetbe való beleszületés kereszténnyé tesz.
 2. A becsületes élet kereszténnyé tesz.
 3. A templomba/gyülekezetbe járás kereszténnyé tesz.
 4. Másoknak adni: ez tesz kereszténnyé.
 5. A keresztség/bemerítkezés kereszténnyé tesz.
 6. Az istenhit kereszténnyé tesz.
 7. Az, hogy valaki Jézusról beszél, kereszténnyé tesz.
 8. Az imádkozás kereszténnyé tesz.
 9. A bibliaolvasás kereszténnyé tesz.

Ezek mind fontosak, és a keresztény életben nem elhanyagolható szempontok. Azonban nem ezektől lesz valaki keresztény. Ha Jézust követem, akkor a fent felsoroltak a vele való kapcsolatom következményeként fakadnak majd az életemből. Palau szerint a következő három dolog lényeges a kereszténnyé váláshoz:

 1. Keresztény az, aki nem a halál útján, hanem az élet útján jár. Ez talán túl kegyesen hangzik. Ez az út Jézus, így az keresztény, aki személyes kapcsolatban van vele, és őt követi. Az út, melyen járnunk kell a béke (Jn 14:27), a tisztaság (Mt 5:8), a szeretet (Jn 13:35, 1Jn 3:14) és engedelmesség (Jel 17:14) útja.
 2. A keresztény örök életet kapott, és üdvbizonyossága van — tudatában van annak, hogy Istenhez tartozik. Ennek következtében pedig már ezen a földön is tartalmasabb életet él (1Jn 5:12).
 3. Keresztény az, aki Isten gyermeke, beleszületett Isten családjába (Jn 1:12, 3:3). Ez bűneink megvallása és a megtérés által történik, melyre válaszolva Isten újjászül minket, és betölt a Szentlélekkel.
Reklámok

Mitől keresztény egy keresztény? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: evangéliumi

Hozzászólások lezárva.