Szeretni – de gyakorlatiasan

Többször találjuk meg a Bibliában a felszólítást, hogy szeressük egymást (pl. Jn 13:34, 15:12, 17, Róm 13:8, 1Pt 1:22, 1Jn 3:11, 23, 4:7, 11, 2Jn 5). Elméletben talán könnyen tovább siklunk ezen a parancsolaton. De mit jelent a gyakorlatban szeretni a másik embert? Íme kilenc mód arra, ahogyan a szeretetet tettekben tudjuk kifejezni.

love_music-notes

  1. Hallgassuk meg a másikat anélkül, hogy félbe szakítanánk: “Aki meg sem hallgatja a kérdést, és úgy felel, az ostoba és megszégyenül” (Péld 18:13, EFO).
  2. Beszéljünk vádlás és indulatok nélkül: “Tanuljátok meg, szeretett testvéreim: mindenki készségesen hallgassa meg a másikat, és jól gondolja meg, mit beszél, s emellett ne legyen hirtelen haragú” (Jak 1:19).
  3. Adjunk szívesen: “A kapzsi embernek soha semmi sem elég, az igazságos pedig adakozik, és nem sajnálja” (Péld 21:26).
  4. Imádkozzunk a másikért kitartóan: “Amióta ezeket a jó híreket hallottuk felőletek, szüntelen imádkozunk értetek” (Kol 1:9).
  5. Veszekedés nélkül válaszoljunk: “Jobb egy falat száraz kenyér békességgel, mint a folytonos lakomázás veszekedéssel” (Péld 17:1).
  6. Panaszkodás nélkül cselekedjünk: “Mindezt azonban elégedetlenség és panaszkodás nélkül tegyétek” (Fil 2:14).
  7. Kitartóan bízzunk meg a másikban: “…mindig bízik, mindig remél, mindig kitart” (1Kor 13:7, NIV).
  8. Készségesen bocsássunk meg egymásnak: “Viseljétek hát el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valami panaszotok lenne a másikra! Ahogyan az Úr megbocsátott nektek, ti is úgy bocsássatok meg egymásnak” (Kol 3:13).
  9. Tegyünk ígéretet úgy, hogy meg is tartjuk: “A halogatott remény elcsüggeszti a szíved, de a beteljesült kívánság az élet fája” (Péld 13:12).
Reklámok

Szeretni – de gyakorlatiasan bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: spiritualitás

Hozzászólások lezárva.