A jó barátság kulcsa

“Egy 42 éves brit nő 2010. december 25-én egy jól ismert közösségi oldalon kiírta, hogy öngyilkosságra készül. Az üzenete úgy hangzott, mint egy segélykiáltás. Jóllehet az üzenőfalát több mint ezer ismerőse láthatta, egyikük sem törődött vele. Másnap a rendőrség talált rá a holttestére. Gyógyszer túladagolásban halt meg.”* Barátokra mindenkinek szüksége van, mert ők segíthetnek minket, és felelősséget vállalhatnak értünk — arról nem is beszélve, hogy társas lények vagyunk, és más emberek minőségi társasága szebbé teszi az életünket. A következő négy szempont a jó barátság alapjaival foglalkozik.

Fotó: Juhász Bogi

Fotó: Juhász Bogi

1. Érdeklődjünk a másik iránt

Az igazi barátság elkötelezettséggel jár. Más szavakkal: egy jó barát felelősséget érez irántunk, és szívből törődik velünk. Természetesen ennek az érdeklődésnek kölcsönösnek kell lennie, ami mindkét fél részéről azt igényli, hogy kemény munkát fektessenek a barátságuk építésébe és ápolásába. A motivációnkat megvizsgálhatjuk, ha feltesszük magunknak a kérdést: “Szívesen adok magamból, az időmből, a javaimból a barátaimnak?” A kapcsolatok építésének fontos alapelve ez: ha barátokat szeretnénk, nekünk is baráttá, barátságossá kell válnunk.

Bibliai alapelvek: “Úgy bánjatok az emberekkel, ahogyan szeretnétek, hogy bánjanak veletek…! Adjatok, és akkor nektek is adni fognak!” (Lk 6:31, 38, EFO). Jézus önzetlenségre és nagylelkűségre tanít, ami táplálja a barátságot. Ha kezdeményezők és vagyunk a barátainkkal, ők is így fognak viszonyulni hozzánk.

2. Kommunikáljunk egymással

A barátságot ápolni nem lehet rendszeres és minőségi kommunikáció nélkül. Beszélgessünk olyan dolgokról, melyek mindkettőnket érdeklik. Hallgassuk meg egymást figyelmesen, és tartsuk tiszteletben egymás véleményét. Szavainkat jellemezze a dicséret és a bátorítás. Az is lehet, hogy tanácsot kell adnunk a barátunknak, vagy helyre kell őt igazítanunk valamilyen helytelen viselkedése vagy gondolata miatt. Ezt nem könnyű megtenni, de egy egészséges kapcsolatban a ragaszkodó barát szavai segítenek a másik fél jellemének fejlődésében.

Bibliai alapelvek: “Tanuljátok meg, szeretett testvéreim: mindenki készségesen hallgassa meg a másikat, és jól gondolja meg, mit beszél, s emellett ne legyen hirtelen haragú” (Jak 1:19). Mindenkinek jól esik, ha meghallgatják. Amikor azonban az egyik fél uralja a beszélgetést, a másik felé azt kommunikálja, hogy az ő véleménye és gondolatai értéktelenek.

3. Ésszerű elvárásokat támasszunk egymás felé

Minél közelebb kerülünk egy barátunkhoz, annál több jellemhibáját fogjuk felismerni. Észben kell tartanunk, hogy senki sem tökéletes — mi sem vagyunk azok. Így a másiktól se várhatunk el tökéletességet. Inkább értékeljük a jó tulajdonságait, jellemének azon részeit, melyek minket is építenek, és nézzük el a hiányosságait. Közben pedig remélhetjük azt, hogy ő is ugyanígy fog viszonyulni a mi pozitív és negatív tulajdonságainkhoz.

Bibliai alapelvek: “Mindannyian sokszor vétkezünk. Aki viszont a beszédében nem vétkezik, az már tökéletes! Hiszen, ha a beszédén tud uralkodni, akkor az egész lényét is uralma alatt tartja” (Jak 3:2). “Viseljétek hát el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valami panaszotok lenne a másikra! Ahogyan az Úr megbocsátott nektek, ti is úgy bocsássatok meg egymásnak! Legfőképpen pedig szeressétek egymást, mert az isteni szeretet teszi az egységeteket teljessé” (Kol 3:13-14).

4. Legyünk nyitottak mások felé is

Bár jól meg kell válogatnunk azon emberek körét, akiket barátként a közelünkbe engedünk, mégis jó, ha mások felé is nyitottak vagyunk. Legyünk nyitottak bővíteni a barátaink körét, de ne csupán hozzánk hasonló emberekkel (életkoruk, hátterük, érdeklődési körük tekintetében). Ápoljuk a kapcsolatot azokkal is, akik tőlünk különböznek, és engedjük, hogy jellemük eltérő volta kiegészítse a miénket.

Bibliai alapelvek: “…nyissátok meg a szíveteket előttünk, és fogadjatok be minket” (2Kor 6:13). Legyünk nyitottak és befogadók mindenki felé, hogy meglássuk, kik azok, akik a legközelebb kerülhetnek majd hozzánk. Ez igazi változatosságot hoz az életünkbe, és megkedveltet minket másokkal.

* E bejegyzés alapgondolatai eredetileg az Ébredjetek! magazin 2014. júniusi számában (pp. 4-7.) jelentek meg A jó barátság kulcsa címmel. Ezek lettek néhol leszűkítve, máshol kibővítve, újragondolva.

Reklámok

A jó barátság kulcsa bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: pszichológia

Hozzászólások lezárva.