Békében élni másokkal

Amilyen fontos egy ember életében a lelki béke, vagyis az, hogy önmagával békességben éljen, ugyanolyan fontos kapcsolataink szempontjából az, hogy ne harcoljunk másokkal. Jézus szerint a tanítványai feladata az, hogy törekedjenek a békesség megvalósítására és megőrzésére. A Hegyi Beszédben erről így tanított: “Milyen boldogok és áldottak, akik békességet teremtenek, mert őket Isten gyermekeinek nevezik” (Mt 5:9, EFO). Ha a Szentírás alapelveit figyelembe vesszük, könnyebb megőrizni a békességet.

Fotó: Juhász Bogi

Fotó: Juhász Bogi

Az alábbi idézetek az Egyszerű fordításból származnak, és érdemes elgondolkodni rajtuk — hátha segítenek, hogy békességben tudjunk másokkal együtt élni.

  1. Gondolkodjunk, mielőtt bármit is mondanánk vagy tennénk! “Tanuljátok meg, szeretett testvéreim: mindenki készségesen hallgassa meg a másikat, és jól gondolja meg, mit beszél, s emellett ne legyen hirtelen haragú, mert az ember haragjából származó tettek nem szolgálják Isten céljait” (Jak 1:19-20).
  2. Ne vágjunk vissza még akkor se, ha erre provokálnak minket! “Kialszik a tűz, ha elfogy a tűzrevaló, megszűnik a viszály, ha elmegy a rágalmazó” (Péld 26:20).
  3. Meneküljünk az olyan helyzetből, mely ingerlékennyé tesz minket! “A vita kezdete olyan, mint repedés a gáton. Hagyd abba, mielőtt a veszekedés kitör!” (Péld 17:14).
  4. Legyünk készek őszintén bocsánatot kérni!Ezért, ha áldozati ajándékot viszel az oltárhoz, és ott eszedbe jut, hogy valakinek panasza van ellened, hagyd az oltár előtt ajándékodat, menj el, és békülj ki a haragosoddal! Csak azután menj vissza az oltárhoz, hogy felajánljad áldozatodat Istennek!” (Mt 5:23-24).
  5. Legyünk hajlandók megbocsátani a másik félnek! “Ellenkezőleg, legyetek mindig kedvesek és együtt érzők! Bocsássatok meg egymásnak, amiként Isten is megbocsátott nektek Krisztusban” (Ef 4:32).

“Uram, földi béke van szívemben: keveréke ez annak, amit nekem álmodtál és amit én fabrikálok magamnak. Várom már a mennyei békét, ami majd el nem múló és színtiszta lesz. Addig azonban marad ez a mostani változat. Ünnepnap az, amikor beleragyogtatod a Te békédet!” (Dudás Tamás, A Szív, 2014/06)

 

Reklámok

Békében élni másokkal bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: evangéliumi

Hozzászólások lezárva.