Hogy reagálsz Isten kérésére?

Lukács evangéliumának 11. fejezetében Jézushoz a következő kéréssel fordulnak a tanítványai: “Uram, taníts minket imádkozni, ahogyan Bemerítő János is tanította a tanítványait” (Lk 11:1, EFO). A Mester erre elmond nekik egy minta imádságot, majd egy történet segítségével arra tanítja őket, hogy kitartóan kérjenek Istentől. Miközben arra irányítja a figyelmet, hogy mi kérjünk Istentől, a történet kérdést intéz hozzánk is: mi hogy reagálunk arra, amikor Isten tőlünk kér valamit?

Fotó: travandsteph.blogspot.hu

Fotó: travandsteph.blogspot.hu

Jézus példázata rövid és egyszerű: “Ha az éjszaka közepén elmentek a barátotokhoz, és ezt mondjátok neki: »Barátom, kérlek, adj kölcsön három kenyeret! Egy ismerősöm érkezett hozzám átutazóban, és nincs mivel megkínálnom.« A barátod így válaszol odabentről: »Ne zavarj! Az ajtót már bezártam, gyermekeimmel az ágyban fekszünk. Nem tudok felkelni, hogy kenyeret adjak neked.« Azt mondom nektek, lehet, hogy pusztán a barátságotok kedvéért nem kel fel. De ha állhatatosan kéritek, mégis fel fog kelni, és odaadja, amire szükségetek van” (Lk 11:5-8, EFO).

A történetben két embert látunk, akik egy-egy kéréssel találják szembe magukat. Látnak egy szükségben lévő embert, akinek nincs mit ennie — a szükségletére pedig valahogyan reagálnak. Reakcióik azonban eltérőek. Egyikük felkel az ágyából, hátra hagyja a családját, és a sötét éjszakában keresni kezdi a megoldást. A másikuk nem hajlandó felkelni, és nem akar segíteni.

Miközben arról tanít Jézus, hogy kitartóan kérjük imádságban Istent, kimondatlanul is kérdéseket intéz felénk. Melyik ember vagyok én? Hogyan reagálok arra, ha Isten kér tőlem valamit? Kész vagyok kilépni a komfort zónámból, és akár az éjszaka sötétségében is elindulni? Kész vagyok vállalni egy olyan utat, melynek során csak Istent tudhatom magam mellett? Vagy inkább nemet mondok neki? Maradok a kényelmi zónámban, ágyban párnák között?

E kérdéseknek súlya van. Önvizsgálatra hívnak bennünket. Általuk szembesülünk azzal, hogy hogyan reagálunk arra, amit Isten kér — elvár! — tőlünk. Miközben imádkozni akarunk, és kitartóan könyörögni valamiért, amit nagyon szeretnénk, meglátjuk, hogy Isten mit kér tőlünk. Megláthatjuk, hogy annak, ahogyan ő reagál a kéréseinkre, párhuzamban kell lennie azzal, ahogyan mi reagálunk az övére. Így működik egy barátság, így működik az Atya-gyermek kapcsolat is. Kész vagy megtenni azt, amit Isten kér tőled?

Reklámok

Hogy reagálsz Isten kérésére? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: evangéliumi, spiritualitás

Hozzászólások lezárva.