Hozzáértő lelkigondozás

A gyülekezetünkből néhányan elkezdtünk egy tanfolyamot, melyen a keresztény lelkigondozás alapjaival foglalkozunk. A MEKDSZ és a miskolci Lévay József Református Gimnázium szervezi, az előadó pedig Dr. Hélisz Katalin keresztény lelkigondozó és mentálhigiénikus, a MEKDSZ munkatársa. A tanfolyam alapvetéséből két idézetet és néhány igeverset szeretnék megosztani, ami véleményem szerint fontos kiindulópontja lehet a lelkigondozói munkának.

. . .

. . .

1. A lelkigondozás meghatározása

A következő két definíció a lelkigondozásról és a lelkigondozói kapcsolatról szól. Érdemes minden egyes szava fölött elidőzni egy kicsit, és átgondolni annak jelentőségét.

“A lelkigondozás egy olyan folyamat, melynek során az egyén felépül, helyreáll és Krisztus Testének teljes értékű, életképes tagjává válik.”

“A lelkigondozói kapcsolat egy olyan kölcsönös bizalomra épülő kapcsolat a segítő és a kliense között, amelyben a kliens jelenlegi forrásai nem bizonyulnak elegendőnek ahhoz, hogy szükségleteit önmaga betöltse, a segítő pedig a kliens kérésére felajánlja szolgálatát a szó legszorosabb értelmében, s ezt hozzáértéssel párosítja.”

2. Bibliai alapvetés

A következő igeverseket pedig azért érzem fontosnak, mert megadják a másoknak való segítés lelkületét:

  • “Az Örökkévaló Isten Szelleme nyugszik rajtam, mivel fölkent engem az Örökkévaló. Elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, meggyógyítsam a megtört szívűeket, szabadulást hirdessek a foglyoknak, és szabadon bocsássam a megkötözötteket, hogy hirdessem az Örökkévaló jókedvének esztendejét, Istenünk bosszúállása napját, és megvigasztaljak minden gyászolót. Elküldött, hogy akik Sionban gyászolnak, azoknak fejére ékes koronát tegyek a hamu helyett, öröm olaját adjam nekik a gyász helyébe, és dicséret palástját adjam rájuk a csüggedés és szomorúság szelleme helyett. Akkor majd az igazságosság fáinak nevezik őket, akiket az Örökkévaló ültetett, hogy dicsőségét nyilvánvalóvá tegyék, hogy újjáépítsék az ősi romokat, helyreállítsák, ami régen elpusztult, és felépítsék a romba dőlt városokat, melyek lakatlan hevertek nemzedékeken át” (Ézs 61:1-4, EFO).
  • “…mindegyikük olyan lesz, mint rejtekhely a szélviharban, menedék a zivatar idején, folyók a sivatagban, mint hatalmas kőszikla hűs árnyéka a hőségtől gyötört száraz földön. Akkor nem lesznek többé zárva a látók szemei, s a hallók fülei figyelmesen hallgatnak. A hebehurgyák szíve józanságot tanul, a dadogók nyelve simán és érthetően szól” (Ézs 32:2-4).
  • “Erősítsétek azokat, akik lecsüggesztik kezüket, akiknek térde roskadozik! Mondjátok azoknak, akik feladták a reményt: ‘Bátorság, ne féljetek! Nézzétek, Istenetek már jön, és bosszút áll! Ellenségeinek megfizet, jön, és megszabadít titeket!'” (Ézs 35:3-4).
  • “Mert a király megmenti a szegényt, aki segítségül hívja őt, megszabadítja a szűkölködőt, akin senki más nem segít! Menedéke ő a gyengéknek és szegényeknek, a nyomorultat megsegíti! Megváltja lelküket az elnyomástól és erőszaktól, mert életük drága a szemében” (Zsolt 72:12-14).
Reklámok

Hozzáértő lelkigondozás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: mkgy, pszichológia

Hozzászólások lezárva.