Fontos az igazság

“Ő ugyanis azt akarja, hogy mindenki üdvösségre jusson és megismerje az igazságot” (1Tim 2:4, EFO) — írja Pál apostol, kiemelve benne Isten arra vonatkozó akaratát, hogy az emberek megismerjék az igazságot. Egy másik fordítás szerint Isten azt akarja, hogy minden ember “az igazság pontos ismeretére jusson” (ÚVF). Nem mindegy, hogy mit hiszünk vagy hogyan értelmezzük a Bibliát. Ezt jól szemlélteti Kevin P. Emmert cikke, mely a Christianity Today című magazinban jelent meg (2014/10/28).

Niceai zsinatot ábrázoló ikon

Niceai zsinatot ábrázoló ikon

Egy Amerikában készült felmérés szerint az evangéliumi keresztényeknek egy jelentős része olyan hitelveket vall a Szentháromsággal, az üdvösséggel vagy más tantételekkel kapcsolatban, melyeket az első egyetemes zsinatok eretneknek nyilvánítottak. Alapvetően jók az eredmények bizonyos alaptanokkal kapcsolatban: a megkérdezettek 96%-a hisz Jézus feltámadásában, 92%-a szerint egyedül Jézus által van üdvösség, 88%-a pedig hiszi, hogy a Biblia Isten szava.

Ha az eredményeket azonban jobban szemügyre vesszük, érdekes rendellenességekre is rábukkanhatunk. A megkérdezett evangéliumi keresztények 6%-a szerint a Mormon Könyve is Isten kinyilatkozása, míg további 18%-a bizonytalan ebben a kérdésben — vagyis nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a Mormon Könyve a Bibliával egyenértékű irat lenne.

A megkérdezettek 96%-a hitt elmondása szerint a Szentháromságban, de 22%-uk szerint az Atya inkább Isten, mint Jézus. 16% azt is állította, hogy szerinte Isten első teremtménye maga Jézus volt, míg további 11% bizonytalan volt ebben a kérdésben. A Szentlélekkel kapcsolatban még rosszabb a helyzet. A megkérdezettek 51%-a, vagyis több, mint a fele gondolja úgy, hogy a Szentlélek nem személy, hanem csupán egy személytelen erő. Ha ehhez hozzáadjuk a bizonytalanok számát is, akkor csupán 42% fogadja el a történelmi-evangéliumi doktrínát a Szentlélek Isten és személy voltáról.

John Stackhouse, a Regent College professzora (teológia és kultúra) így fogalmazott: “Egy vasárnap reggeli prédikáció, és egy hét közbeni beszélgetős bibliatanulmányozás nem fogja elérni azt, hogy az emberek elméje átformálódjon és informált legyen az ortodox keresztény hitelvekkel összhangban.” Meggyőzni senkit nem lehet akkor, ha maga nem érez éhséget és szomjúságot az igazság után. Mégis mindenki számára fontos, hogy az igaz és történelmileg bevált, ortodox hithez tartsa magát. Ahogyan az igazság, úgy a tévedések is hatással vannak az életünkre — formálják a gondolkodásunkat, utat mutatnak, melyen életünket járjunk. Nem mindegy azonban, hogy a térkép, mely alapján Istenhez próbálunk közeledni, mennyire valós. Vagy máshogy is megfogalmazhatjuk a problémát: a térkép alapján egy Istenhez biztosan el fogunk jutni — a kérdés csupán az, hogy melyikhez, és mire megyünk vele. Az igazság megismeréséhez és megértéséhez pedig többre van szükség, mint egy prédikáció meghallgatása. Kutatás, alapos és fáradságos munka, mely során olyan kincsekre lelhetünk, melyek lelkileg gazdaggá tesznek.

  • “Fiam, ha megfogadod mondásaimat, és parancsaimat magadba zárod, ha figyelmesen hallgatsz a bölcsességre, és szívből törekszel értelemre, bizony, ha bölcsességért kiáltasz, és hangosan kéred az értelmet, ha úgy keresed azt, mint az ezüstöt, és úgy kutatod, mint az elrejtett kincseket, akkor megérted, mi az Úr félelme, és rájössz, mi az istenismeret” (Péld 2:1-5, MBT).
  • “Boldogok, akik éheznek és szomjaznak az igazságra, mert ők megelégíttetnek” (Mt 5:6, MBT).
Reklámok

Fontos az igazság bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: evangéliumi

Hozzászólások lezárva.