Hogyan valósítsuk meg a szeretetet?

2014-ben megjelent Alexander Strauch egyik könyve, mely a biblikus gyülekezetvezetéssel foglalkozó sorozatának első kötete — a címe: Térj vissza az első szeretethez! — Krisztus ébresztő felhívása a  bibliai gyülekezetekhez. A további részek a szeretve vezetésről, a diakónusi szolgálatról, a biblikus gyülekezetvezetésről szólnak. Ez az első kötet azonban hasznos lehet mindenkinek, aki a szeretet megvalósításával kapcsolatban szeretne lépéseket tenni.

Alexander Strauch: Térj vissza az első szeretethez!

Alexander Strauch: Térj vissza az első szeretethez!

A rövid könyvben néhány fejezeten keresztül arról gondolkodik a szerző, hogy közösségben hogyan lehet megélni és megvalósítani a szeretetet. A következő hat szempontot vázolja fel:

1. Tanulmányozd a szeretetet! Lehetetlen a szeretetet megvalósítani úgy, hogy nem tudjuk, mi is az valójában. Segíthet, ha megnézzük, a Szentírás mit mond a szeretetről, milyen kifejezéseket használ, melyeket mi a szeretet szavunkkal adunk vissza. Fontos lehet, ha elolvasunk olyan alapműveket is, mint pl. C. S. Lewis A szeretet négy arca című könyve. Mindezek segíthetnek, hogy egy valós képet szerezzünk arról, mit is szeretnénk megélni.

2. Imádkozz a szeretetért! Ha nincs bölcsességünk, a Jak 1:5 szerint imádkozhatunk érte, és Isten megadja. Hasonló a helyzet a szeretettel is, de van egy kicsiny különbség. Amikor megtértünk, Isten szeretete már a szívünkbe áradt (vö. Róm 5:8). Nem igaz, hogy nem tudunk szeretni. Ha mégsem megy, azért imádkozzunk, hogy szabaduljon fel ez a szeretet, mely bennünk él, és akadálytalanul áradhasson mások felé.

3. Taníts a szeretetről! Ha van rá lehetőséged, oszd meg másokkal is, amit a szeretetről megértettél. A legkönnyebb ezt megtenni egy bibliaórán vagy egy igehirdetésben. De ha erre nincs lehetőségünk, számtalan módot találhatunk arra, hogy eleget tegyünk a bibliai parancsnak: “Tanítsátok és tanácsoljátok egymást mindenféle bölcsességgel” (Kol 3:16, EFO).

4. Légy példa a szeretetben! A szavainknál sokkal erőteljesebb üzenete van a tetteinknek. Nem elég beszélni róla, ha nem gyakoroljuk. De ha gyakoroljuk, és közben nem beszélünk róla, a példánk még így is hatással lehet másokra. Ne várjunk arra, hogy valaki elkezdjen igazán szeretni minket, hanem kezdjük el mi (Mt 7:12). Higgyünk abban, hogy ha egy másik emberbe szeretetet fektetünk be, akkor az a szeretet ‘nem fog kudarcot vallani’ (1Kor 13:8, NIV).

5. Őrizd meg a szeretetet! Ha szeretnénk megtanulni szeretni, az nem fog menni otthon egymagunkban. Olyan helyzetekben tanuljuk a szeretetet, mikor más emberek annak épp az ellenkezőjét váltanák ki belőlünk. A konfliktushelyzetekben, vagy amikor valaki úgy bánik velünk, amit igazságtalannak érzünk, törekedhetünk rá, hogy a szeretet domináljon a viselkedésünkben. Ha ezt tudjuk tenni, akkor biztosak lehetünk abban, hogy jó úton haladunk a krisztusi jellem kiformálódása felé.

6. Gyakorold a szeretetet! A szeretet nem csupán egy érzelem, melyet csendes magányunkban is érzünk a másik ember felé. Sokkal inkább gy cselekvési mód, mely a másikhoz való viszonyulásunk mutatja meg. Gyakorlati módon mutatkozik meg, és a másik ember a konkrét tetteinkből ismeri fel, hogy szeretjük őt. Ha nem csak mi akarjuk tudni, hogy szeretjük a másikat, hanem akarjuk, hogy ezt ő is érezze, akkor fordítsuk le szeretetünket a gyakorlati alkalmazás nyelvére.

A fenti szempontok hasznosak lehetnek a kapcsolataink és gyülekezeti közösségünk megóvása érdekében is. A könyv az Evangéliumi Kiadó gondozásában jelent meg.

Reklámok

Hogyan valósítsuk meg a szeretetet? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: evangéliumi, könyvajánló

Hozzászólások lezárva.