Könyvkatalógusokból szemezgetve

Karácsony közeledtével a kiadók rendszeresen elküldik olvasóiknak legújabb könyveik katalógusát. Én még mindig azt gondolom, hogy az egyik legjobb ajándék, amit valaki adhat vagy kaphat, egy jó könyv. Már csak azért is, mert egyet tudok érteni Descartes-tal, aki szerint ha jó könyvet olvasunk, az olyan, mintha régen élt, előkelő származású emberekkel társalognánk, akik könyveikben legnemesebb gondolataikat osztják meg olvasóikkal. A katalógusokban a következő kötetek keltették fel leginkább a figyelmem

. . .

. . .

A könyvek könyve

Mi mással is kezdhetnénk, mint magával a Szentírással, aminek három kiadására szeretném a figyelmet felhívni — ebből kettő teljesen friss, egy pedig újra kiadás.

A Harmat és a Veritas kiadók gondozásában jelent meg a Magyarázatos Biblia a revideált Károli-fordítás szövegével, valamint Philip Yancey és Tim Stafford jegyzeteivel. “A Magyarázatos Biblia célja, hogy kedvet csináljon a Biblia rendszeres olvasásához, és áthidalja a kulturális szakadékot a mai olvasók és a Biblia évezredekkel ezelőtt íródott könyvei között. A magyar olvasók körében is népszerű Philip Yancey és szerzőtársa, Tim Stafford olyan többlépcsős (kéthetes, féléves, hároméves) bibliaolvasó programot állított össze, melynek révén átfogó képet kaphatunk a Biblia cselekményfolyamáról, belső összefüggéseiről, főbb témáiról. Közérthető és informatív magyarázó jegyzeteik segítenek az akadályok leküzdésében.”

A Bencés Kiadónál jelent meg az Újszövetség legújabb fordítása Simon T. László, Rómában élő és oktató bencés munkája nyomán. “Az Újszövetség új fordítása arra invitálja az olvasót, hogy lapozza fel ismét, olvassa újra a kereszténység e meghatározó dokumentumait. A fordítás a kortárs szentírástudomány eredményeinek figyelembevételével készült. Az egyes könyvek közé illesztett bevezetések a szövegek elmélyültebb tanulmányozását szolgálják. A kiadás célja, hogy a keresztény Biblia második részének írásai az olvasó mindennapi útitársaivá váljanak.”

Nem újdonság már, azonban Békés Gellért és Dalos Patrik Újszövetségi Szentírásának újbóli kiadása örömhír. “A Szentírás éve alkalmából a Pannonhalmi Főapátság 2008 tavaszán megjelentette a Békés-Dalos Újszövetség tizennyolcadik kiadását. Ez a fordítás régóta fogalommá vált a bibliaolvasók körében, s talán a legnépszerűbb katolikus Újszövetség-fordítás; először Rómában jelent meg 1951-ben… Mind a fordítás nyelve, mind a könyv külső megjelenése azt szolgálta, hogy minél többen olvashassák, vihessék magukkal az Újszövetséget. Az új kiadás az első kiadást idéző vászonkötésbenm megújított térképekkel jut el az olvasókhoz.”

Harmat Kiadó

Ha már Philip Yancey neve előkerült a Magyarázatos Biblia kapcsán, akkor érdemes megemlíteni legújabb magyarul megjelent könyvét is. Az imádság lelki életünk és Istennel való kapcsolatunk egyik alappillérével foglalkozik. “Az imádság során engedjük hatni Isten kegyelmét a számunkra ismeretlen és kiszámíthatatlan eseményekben.”

A több új kiadvány mellett a Harmat egy különleges akcióval is előállt — a régi könyvekre 50-70%-os kedvezményt ad a készlet erejéig. Így pár száz forintért olyan nagyszerű könyveket lehet megkapni, mint például a következők, melyekről írni sem szükséges, annyira klasszikusnak számítanak:

  • John Stott: Egy az Úr, egy a hit — 450 HUF
  • Francis Schaeffer: Aki Van — 360 HUF
  • John Donne: Délben alkonyul, délben virrad — öt prédikáció — 595 HUF
  • J. I. Packer: Igaz istenismeret — 875 HUF
  • Alister McGrath: Híd — 660 HUF

Jezsuita könyvek

Alapvetően protestáns beállítottságú vagyok, azonban az utóbbi időben a jezsuita lelkiség és irodalom egyre szimpatikusabbá vált számomra. Az őszi-téli katalógusukban két könyv is található, mely hasznos lehet a lelkiségükkel ismerkedők számára. Az egyik Jálics Péter SJ Szemlélődő lelkigyakorlat című könyve, melyben személyes lelkigyakorlat-vezetői tapasztalatait örökíti meg. A másik pedig Nemeshegyi Péter SJ Isten éltető jóságában — Találkozás a jezsuita lelkiség gyökereivel című könyve.

Az egyik kedvenc jezsuita szerzőm Mustó Péter, akinek újabb könyve Megszereted, ami a tiéd címmel jelent meg. “Ha komolyan veszem, hogy mindannak, ami van, akarja a létét, és minden létezőben talál kedvelnivalót, akkor radikálisan megváltozik a hozzáállásom önmagamhoz, a másik emberhez. Istenhez is.”

Bencés Kiadó

A bencések több könyve is elnyerte a tetszésem, de közülük csak egyet emelnék ki. Garcia M. Colombas A Szentírás olvasása  című könyve újra megjelent a gondozásukban. “A lectio divina szent olvasást jelent, amelynek sohasem érünk a végére. Nagy Szent Gergely szerint a lectio bizonyos értelemben az isteni akarat, e végtelenség kifürkészhetetlen eszköze.”

Reklámok

Könyvkatalógusokból szemezgetve bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: könyvajánló

Hozzászólások lezárva.