Böjte Csaba: A szeretet bölcsője

Mit tudhat egy katolikus pap a házasságról? Erre a kérdésre kaphat választ az, aki kézbe veszi a Karikó Éva szerkesztésében megjelent könyvet: A szeretet bölcsője — A házasság mérföldkövei (Helikon, Budapest, 2012). A kötetben Böjte Csaba gondolatai olvashatók a házasság és család 18 témájával, vagy ha úgy tetszik, mérföldköveivel kapcsolatban (pl. párválasztás, esküvő, gyermekvállalás, munka, otthon, gyereknevelés, megbocsátás, öregség stb.). Karikó Éva, aki a bevezetést írta, így fogalmaz: “Mit tudhat egy pap a házasságról? A kedves Olvasó joggal teheti fel a kérdést: hogyan van mersze bárkinek olyan témában könyvet írni, amit ő maga nem élt át? (…) Erre én azt feleltem: Az orvos nem csak azt a betegséget gyógyítja, amelyen ő maga már átesett… Bár nem él házasságban, de a szívében közösségben él a házasokkal. Vajon ki tud többet egy szívműtétről: az, akit operálnak, vagy az, aki a beavatkozást végzi? (…) Más perspektívából látják, egyik az apró, sajátos részleteket ismeri alaposabban, a másik több családra, élethelyzetre van rálátása” (p. 8-9.).

Böjte Csaba

Böjte Csaba

A könyvhöz előszót Süveges Gergő írt, aki maga is családos ember, négy gyermek édesapja. A szerző gondolatait így méltatja: “Csaba testvér egyszerű üzenete reményt ad: Isten velünk van — még akkor is, ha mi nem vagyunk vele. Ha hívjuk, egyre közelebb jön. Sőt: már messziről figyel, elénk rohan, a nyakunkba borul. Úgy szeret, hogy elakad a szavunk” (p. 7.).

A szerkesztő minden egyes fejezet bevezetéséül választott egy témához illő szépirodalmi idézetet (Vas István, Kosztolányi Dezső, Váci Mihály, Arany János stb.). A témák tárgyalása pedig a fejezet végén egy egyszerű imádsággal záródik, ami szintén velős gondolatokat ragad meg. Olyan könyvről van szó, melyet ismét elő lehet venni, és az egyes fejezeteket elolvasni akkor, amikor éppen — ismét — aktuálisak az életünkben.

Kedvcsinálóként a témák, melyekkel Böjte Csaba foglalkozik:

 1. Ki vagy te? Isten szép ajándéka
 2. Isten csodaszép szerelmes levele vagy valakinek
 3. Ajándéklétemet neked felajánlom
 4. A jegyespár főpap a házasságkötésnél
 5. Otthonod a szeretet szentélye legyen
 6. Gyermeket vállalsz — általa önmagad is újjászülöd
 7. Munkád nemcsak kenyérkereset, hanem alkotás, sikerélmény, trófea
 8. A megbocsátás, a kiengesztelődés felemel, felszabadít
 9. Az életre neveljük gyermekeinket
 10. Keressünk szövetségeseket, akikkel erősítjük egymást
 11. A szenvedések hősies elviselése lajtorja, amely az égbe vezet
 12. Életed delén ne torpanj meg, merd elfogadni a holnap örömét
 13. Tápláljátok a szeretet tüzét
 14. Engedd útjára jól feltarisznyáld gyermekedet
 15. Legyünk szívemberek
 16. Felelősek vagytok a nektek életet adó szüleitekért
 17. Az időskor az aratás, a továbbajándékozás ideje
 18. A hálás szeretet forrásokat fakaszt a földből

Csaba testvér ezzel összegzi a könyvet: “Emberi léted kibontakozásának fontos perce, amikor megtapasztalod a tiszta, őszinte szerelmet. A mesében olyan egyszerű minden: Megházasodtak és boldogan éltek, míg meg nem haltak! A valóságban azt tapasztaljuk, hogy sok kísértés próbálja ellopni a hűséget, az őszinte egymásra figyelést, kioltani a házastársi szerelmet. Az oltár előtt a keresztre tett eskü könnyen elkopik a mindennapi terhelés alatt. Ha azt látom, hogy valaki a sípályán hatalmasat esik, akkor nem arra gondolok, hogy a síelés ostoba sport, hanem arra, hogy az illető nem tanult meg jól síelni. Ha azt látom, hogy sok házasság felbomlik, hogy nem élnek szépen, szeretetben együtt, akkor nem a házasság intézményét kell elvetnem, hanem azt kell megállapítanom, hogy sajnos sokan naivan, vakon, túl gyorsan rámentek a feketepályára, és emiatt összetörték magukat. Nem a pálya rossz, egyszerűen nem tudtak bánni a felmerülő nehézségekkel. Könyvünkben végigvesszük a házasság útjának 18 mérföldkövét, azok örömét, sajátos feladatait, kihívásait, melyekre ha tudatosan készültök, könnyebben megbirkóztok velük. Imádkozom azért, hogy töretlen hűséggel szeressétek egymást, kapcsolatotokat ápoljátok, és egymás iránti szerelmeteket mindeneken keresztül megőrizzétek.”

Reklámok

Böjte Csaba: A szeretet bölcsője bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: könyvajánló

Hozzászólások lezárva.