12 bibliatanulmányozási módszer

Előfordult már, hogy meghallgattál egy jó igehirdetést, vagy elolvastál egy jó bibliamagyarázó könyvet, és feltetted magadnak a kérdést: Hogy találta meg mindezeket a dolgokat ebben az egyszerű igeszakaszban? Ezzel a kérdéssel indítja Rick Warren is a bibliatanulmányozási módszerekről szóló könyvét, melynek címe: Rick Warren’s Bible Study Methods (Zondervan, Michigan, 2006). Ebben 12 bibliatanulmányozási módszert ismertet a szerző, melyek segíthetnek mindenkinek, aki valóban és mélyebben szeretné megérteni a Szentírást.

Rick Warren bibliatanulmányozási módszerei (borító)

Rick Warren bibliatanulmányozási módszerei (borító)

Aki tud angolul, és lehetősége van a könyv beszerzésére, érdemes elolvasni. Röviden ismertetem a 12 módszert, ahogyan azokat Rick Warren összefoglalja:

 1. Az áhítatos módszer — Válassz ki egy rövidebb igeszakaszt a Bibliádból, és csendesen olvasgasd, elmélkedj rajta, míg a Szentlélek meg nem mutatja neked, hogy életedben hogyan tudnád azt alkalmazni. Eredményeidet írd le — lehetőség szerint egy külön erre a célra fenntartott jegyzetfüzetbe vagy naplóba.
 2. Egy fejezet összefoglalása — Olvasd el valamelyik bibliai könyv egy kiválasztott fejezetét legalább ötször. Lehetőség szerint használj több fordítást is. Ezután írd le a fejezet központi gondolatait, melyeket találtál.
 3. Egy jellemvonás tanulmányozása — Válassz ki egy olyan jellemvonást, melyet szeretnél magadban fejleszteni (pl. türelem, hűség, önfegyelem stb.). Egy konkordancia vagy szómutató segítségével keresd meg azokat az igeverseket és történeteket, melyek foglalkoznak vele, és figyeld meg, mit tanít választott témádról a Szentírás.
 4. Egy bibliai téma tanulmányozása — Válassz ki egy olyan bibliai témát, amely érdekel téged (pl. Szentháromság, üdvösség, kegyelem stb.). Fogalmazz meg 3-5 konkrét kérdést, melyekre szeretnél a tanulmányozás során választ kapni. Olvasd el és tanulmányozd az összes fellelhető igeverset az adott témával kapcsolatban, majd írd le a kérdésekre adott válaszokat.
 5. Az életrajzi módszer — Válassz ki egy bibliai szereplőt, és kutasd fel az összes igeszakaszt, mely vele foglalkozik (pl. Dávid király, Ézsaiás próféta, János apostol stb.) — így tanulmányozd az élettörténetét és jellemvonásait. Készíts jegyzeteket a hozzáállásával, erősségeivel, gyengeségeivel kapcsolatban. Ezt követően a tanultakat próbáld meg a saját életedben is alkalmazni.
 6. Tematikus módszer — Gyűjtsd össze és hasonlítsd össze az összes verset, mely egy adott témával foglalkozik. A tanulmányozás eredményeit pedig rendszerezd egy olyan áttekintő vázlatban, melyet akár másokkal is megoszthatsz.
 7. Szótanulmány — Tanulmányozd a Biblia fontos szavait, kifejezéseit. Figyeld meg, hányszor fordulnak elő, és milyen értelemben használja őket a Szentírás. Kutass a szavak eredeti (héber, görög) jelentése után is.
 8. Egy bibliai könyv hátterének tanulmányozása — Különféle segédanyagok felhasználásával kutass utána, hogy egyes bibliai könyvek megszületésére, ill. a Szentírás témáira milyen hatással volt a kor történelme, földrajza, kultúrája, tudományos és politikai élete. Ez által növelheted bibliai megértésedet.
 9. Egy bibliai könyv áttekintése — Olvass el egy kiválasztott bibliai könyvet egymás után többször is. Lehetőség szerint használj különféle bibliafordításokat. Ez által jobban átláthatod és megértheted a könyv fő témáit. Használj segédkönyveket is, hogy az adott könyv történelmi hátterét és jelentőségét jobban megértsd.
 10. Egy fejezet mélyreható tanulmányozása — Tanulmányozd az adott fejezetet úgy, hogy versről versre elolvasod, és megfigyeled a mondanivalóját, a versek és szavak üzenetét. Minden egyes vers szavaira is figyelj oda, hogy megláss minden apró részletet.
 11. Egy bibliai könyv összefoglalása — Miután többször elolvastál egymás után egy bibliai könyvet, foglald össze a tartalmát és fő témáit. Készítsd el a könyv vázlatát. Ezt a módszert jól használhatód a 9. és 10. tanulmányozási módszerek folytatásaként.
 12. Versről versre való tanulmányozás — Válassz ki egy adott bibliaverset, majd próbáld minden részletét tanulmányozni. Figyeld meg a szóhasználatát, keress hivatkozásokat más versekhez, melyek segítenek megérteni az üzenetét. Próbáld a saját szavaiddal is megfogalmazni az igeverset. Írj le egy lehetséges konkrét alkalmazást minden verssel kapcsolatban, melyet ilyen módszerrel tanulmányozol.

További ajánlott irodalom a bibliatanulmányozással kapcsolatban:

Reklámok

12 bibliatanulmányozási módszer bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: evangéliumi

Hozzászólások lezárva.