Bibliai könyvajánló

Amikor eljöttem a régi munkahelyemről, a volt munkatársaimtól búcsúajándék gyanánt könyvutalványt kaptam. Most jutottunk el a feleségemmel az Alexandra könyvesboltba, hogy megnézzük, mi kedvünkre valót találunk. Keresztény könyvek tekintetében még mindig a CLC és a GoodNews könyvesboltok mellett teszem le a voksom, ám néhány érdekességet itt is találtam — köztük olyanokat is, amiket már korábban magam is ismertem, és szívesen ajánlok olvasásra másoknak is.

. . .

. . .

Bibliafordítások

Az első ilyen könyv a Felebarát vagy embertárs — Bibliafordítások és használatuk a mai Magyarországon (szerk.: Fabiny Tibor, Pecsuk Ottó, Zsengellér József). E könyv a 2013 áprilisában tartott konferenciának állít emléket, melynek címe ez volt: Bibliaolvasás és bibliafordítások a mai Magyarországon.

A könyv jó néhány fordítást ismertet, melyekkel a bibliaolvasó nap mint nap találkozhat, és bemutatja azok sajátosságait, ill. ismerteti az egyes felekezetek gyakorlatát — ki melyik fordítást használja, és miért. Olyan szerzők tollából származnak a tanulmányok, akik hitelesen tudnak megszólalni az adott felekezet bibliahasználatával, vagy az adott fordítás sajátosságaival, elkészültével, elveivel kapcsolatban (pl. az Egyszerű fordítást annak készítője, Szőcs Zoltán mutatja be). Szó esik a könyvben a Szent Pál Akadémián készülő Újszövetség-fordításról, valamint Jehova Tanúi saját fordításáról is, melyet egyre szélesebb körben terjesztenek a magyar bibliaolvasók körében is (ezen utóbbit Szalai András ismerteti, akit talán joggal nevezünk a legnagyobb szaktekintélynek Jehova Tanúival kapcsolatban).

A könyv azoknak lehet hasznos, akit érdekelnek az általa használt bibliafordítások egyedi jellemvonásai, valamint azok az elvek, melyek alapján a fordítók készítették azokat.

Találkozás a Bibliával

Könnyedebb olvasmány a két egyetemi adjunktus (Dr. Jeffrey Geoghegan, Dr. Michael Homan) által írt GPS a Bibliához (angol címe: The Bible for Dummies). A kötet angolul és magyarul is egy olyan sorozat részeként jelent meg, melynek a célja kimondottan ez: “A Tantusz könyvek világszerte sikeresek, mert kezdőknek, vagy az adott területen kevés ismerettel rendelkező olvasónak szólnak egyszerű, közérthető, praktikus formában. Tudatosan mellőzik az elrettentő szakmai leírásokat, kifejezéseket, mégis megalapozott, hiteles tudást nyújtanak.”

A könyv célja, hogy bemutassa, hogyan keletkezett a Biblia, hogyan befolyásolja az olvasók életét, hogyan lehet azt olvasni és megérteni, valamint hasznosítani a mindennapokban. E cél eléréséhez vázolja a keletkezése történetét, kitér a használható bibliafordításokra, részletesen bemutatja az Ószövetség és az Újszövetség könyveit (ill. rövidebben ismerteti az apokrif iratokat is), végül pedig kitér arra is, hogy ez a kétezer éves könyv hogyan lehet aktuális a mai ember életére nézve.

A könyv stílusa valóban könnyed, helyenként humoros, azonban szakmailag mégis megalapozott és pontos. Elsősorban nem elmélyült tanulmányozáshoz íródott — ehhez vannak más szakirodalmak –, hanem azok számára, akik “laikusként” találkoznak a Bibliával, és szeretnének róla az átlagosnál többet megtudni. Ettől függetlenül élvezhető olvasmány lehet azoknak is, akik mélyebb szakmai tartalomra vágynak.

Hasonló témájú a Scolar Kézikönyv a Bibliához, mely évtizedek óta több kiadást is megért már. Legutóbb 2014-ben jelent meg friss, átdolgozott formában. A könyv több száz oldalon keresztül részletesen áttekinti a teljes Bibliát (minden egyes könyvet, fejezetet, bekezdést), és további 127 tanulmányt tartalmaz egyéb érdekességekről. Képekkel, ábrákkal, térképekkel gazdagon illusztrált, és szemléletesen mutatja be a bibliai kort, kultúrát, népeket.

George Carey, egykori canterburi érsek így méltatta a könyvet: “A Kézikönyv a Bibliához lapjait az elmúlt 25 évben sok millió ember forgatta haszonnal. Az átdolgozott kiadás még az előzőnél is átfogóbb, ezért örömömre szolgál, hogy az olvasók figyelmébe ajánlhatom.” A Christianity Magazin pedig ezt írta róla: “Kötelező olvasmány azok számára, akik tudni akarják, mi zajlik a színfalak mögött, és kíváncsiak a Biblia kultúrtörténeti vonatkozásaira.”

Örömmel láttam, hogy számos könyv van forgalomban egy ilyen világi könyvesboltban is a Harmat Kiadó kínálatából (pl. Yancey, Keller). Reménykedem benne, hogy akadnak olyanok, akik életére jó hatást fognak gyakorolni.

Reklámok

Bibliai könyvajánló bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: könyvajánló

Hozzászólások lezárva.