Maradjunk alázatosak

Péter apostol első levelében az Ószövetséget idézi: “Isten ellenáll a büszkéknek, de kegyelmesen bánik az alázatosakkal” (1Pt 5:5, EFO). Az idézet eredeti forrása pedig így hangzik: “Az Örökkévaló megalázza azt, aki másokat megaláz, de jóindulattal van az alázatosak iránt” (Péld 3:34, EFO). Mindkét írásszövegből kiderül, hogy alapvető fontosságú jellemvonás az alázat. Ha rendelkezünk vele, akkor Isten részéről kegyelmes és jóindulatú bánásmódra számíthatunk. Ha viszont nincs meg bennünk, akkor büszkeségünkben ellen fog állni nekünk, és megaláz minket. Jobb, ha mi magunk alázzuk meg magunkat, és nem várjuk meg, míg ugyanezt Isten teszi meg.

Fotó: Némedi Gabó

Fotó: Némedi Gabó

Íme néhány szempont, melyek segítenek minket, hogy ne szálljunk el magunktól, hanem tudjunk megfelelően alázatosak maradni az Istennel és emberekkel való kapcsolatunkban (akár még lelki vezetőként is). A következő igeversek forrása az Egyszerű fordítás (Bible League International, World Bible Translation Center, 2012.).

1. A teremtett világ. “Nézem az eget, kezed munkáját, a Holdat és a csillagokat, amelyeket teremtettél, és csodálkozom: Micsoda a halandó, hogy törődsz vele? Kicsoda az ember fia, hogy egyáltalán észreveszed?” (Zsolt 8:3-4). Ha nyitott szemmel járunk a világban, és elkezdjük észrevenni annak szépségét, hatalmas voltát, szembesülünk saját kicsinységünkkel. Lássuk meg a csodálatos világ mögött a még csodálatosabb Alkotót, aki önmagával való kapcsolatra hív minket.

2. Bűneink és kudarcaink. “Hasznomra vált a szenvedést, mert megértettem, és megjegyeztem törvényedet” (Zsolt 119:71). Időnként szenvedést okozhatnak a bűneink, bukásaink, kísértésben való gyengeségünk; csakúgy, mint az élet egyéb területén, esetleg a szolgálatban átélt kudarcok is. Ezek rávilágítanak gyengeségünkre, és visszavezetnek minket a Szentíráshoz, mint életünk egyedüli erőforrásához.

3. A környezetünkben lévő győztesek. “Tudjátok, hogy a versenypályán sok versenyző fut, de csak egyikük lesz a győztes, és ő kapja a díjat. Úgy fussatok hát, hogy győzzetek!” (1Kor 9:24). Mindig lesz valaki, aki jobb nálunk — jobb tanító, jobb vezető, elismertebb szolgáló stb. Nem minden helyzetben nyerjük mi meg a versenyt. Az ilyen helyzetek ismét arra világítanak rá, hogy vannak korlátaink, amik képesek minket alázatosságban tartani.

4. A Biblia. A Szentírás időről időre arra ösztönöz minket, hogy reális önképünk legyen, és tartsuk rendben a magunkról alkotott elképzelésünket. Többek között a következő intésekkel tart minket alázatosságban a Biblia: “Mert ezt mondja az Írás: ‘Nincs bűntelen ember, egy sem…'” (Róm 3:10). “…egyikőtök se tartsa magát többre, mint ahogyan kellene! Józanul lássátok magatokat…” (Róm 12:3). “Azért aki azt gondolja, hogy ő biztosan áll, vigyázzon, nehogy elessen!” (1Kor 10:12). “Ne az önzés vagy a dicsőségvágy irányítson benneteket! Ellenkezőleg, legyetek alázatosak, és a testvéreiteket részesítsétek előnyben magatokkal szemben!” (Fil 3:2).

5. Emberi kapcsolataink. “Az acélpengét acéllal élesítik, csakúgy, mint a barátok egymást csiszolják” (Péld 27:17). Legyen szó a házastársunkról, a gyermekeinkről, a gyülekezeti testvéreinkről, a barátainkról vagy akár az ellenségeinkről — azok az emberek, akikkel kapcsolatban állunk, hatással vannak ránk. Formálnak minket, rávilágítanak a hibáinkra, szembesülünk a tekintetükben önmagunkkal, így segítenek helyesen látni magunkat, és alázatosnak maradni.

Ha erre az öt kontrolláló tényezőre odafigyelünk, nem kell attól félnünk, hogy a “sikereink” miatt elszállnánk magunktól. Mindig tudni fogjuk, kik vagyunk, reálisan fogjuk magunkat látni, így alázatosak tudunk maradni az Istennel való kapcsolatunkban is. Isten ezt az alázatot keresi minden követőjében: “Hiszen megmondta neked, ember, mit tekint az Örökkévaló jónak, megmutatta, mit kíván tőled: hogy igazságosan cselekedj, őrizd meg a hűséges szeretetet, és alázatosan élj Istened előtt” (Mik 6:8). Éljünk ennek megfelelően, hogy örömét lelhesse bennünk.

Reklámok

Maradjunk alázatosak bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: spiritualitás

Hozzászólások lezárva.