Mit várunk Isten országától? (1. rész)

A Hegyi Beszédben Jézus imádkozni tanította a követőit. A híres mintaimádságának egyik sora így szól: “…jöjjön el a te országod…” (Mt 6:10, MBT). Az azóta eltelt két évezredben a keresztény egyház rendszeresen imádkozott ezekkel a szavakkal, és ma is milliók élnek, akik ugyanígy tesznek. De vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy mit is kérünk, amikor Isten országának (gr. βασιλεία, baszileia; királyság, királyi uralom) eljöveteléért és megvalósulásáért imádkozunk?

Kép: lionshare.org

Kép: lionshare.org

Amikor Isten uralma megvalósul valaki életében, az nem csupán egy eljövendő békés világrendet jelent, hanem egy belső változást. Erről tanított maga Jézus is, ill. később Pál apostol: “Nem úgy, hogy rámutatnak: ‘Itt van!’, vagy ‘Ott van!’, mert Isten Királysága bennetek és közöttetek van” (Lk 17:21, EFO); “Hiszen az Isten országa nem evés és ivás, hanem igazság, békesség és a Szentlélekben való öröm” (Róm 14:17, MBT). Amikor valaki Isten uralma alatt él, elindul benne egy teljes átalakulás, mely már ebben a világban is valódi változást hoz gondolkodásmódjába, életviteleibe, kapcsolatai megélésébe stb.

Lesz azonban Isten országának egy további megnyilvánulása is, amelyről számos ószövetségi és újszövetségi prófécia is szól. Egy olyan új világról beszélnek, melynek körülményei és állapotai össze sem hasonlíthatók azzal, melyeket mi ismerünk ebben a régi rendszerben. Teljes megújulás jellemzi majd vallási, politikai, társadalmi, gazdasági és természeti téren egyaránt. A következő néhány bejegyzés célja az lesz, hogy szemügyre vegyük, milyen változásokat hoz majd el Isten messiási uralma — ez pedig segíthet, hogy még lelkesebben tudjunk imádkozni a megvalósulásáért.

Több próféciát is érinteni fogunk, de egy adott bibliai szakaszt tüzetesebben is szemügyre fogunk venni, mely Ézsaiás könyvében található:

“Mert én új eget és új földet teremtek, a régire nem is emlékeznek, senkinek sem jut eszébe. Ezért örvendjetek és vigadjatok mindörökké annak, amit teremtek. Mert Jeruzsálemet vigasságra teremtem, népét pedig örömre. Vigadozni fogok Jeruzsálemmel, és örvendezni népemmel. Nem hallatszik ott többé sírás és jajgatás hangja. Nem lesz ott olyan csecsemő, aki csak néhány napig él, sem öreg ember, aki magas kort nem ér. Mert a legfiatalabb is százéves korában hal meg, és aki nem ér meg száz évet, átkozottnak számít. Házakat építenek, és laknak bennük, szőlőket ültetnek, és élvezik gyümölcsüket. Nem úgy építenek, hogy más lakjék benne, nem úgy ültetnek, hogy más élvezze. Mert népem élete oly hosszú lesz, mint a fáké. Választottaim maguk élnek munkájuk eredményéből. Nem hiába fáradoznak, nem veszedelemre szülnek, mert az ÚR áldott népe ez, ivadékaival együtt. Mielőtt kiáltanak, én már válaszolok, még beszélnek, én már meghallgatom. A farkas a báránnyal együtt legel, az oroszlán szalmát eszik, mint a marha, és a kígyónak por lesz a kenyere. Nem árt és nem pusztít szent hegyemen senki — mondja az ÚR” (Ézs 65:17-25, MBT).

Követés és megosztás

Ha érdekel a sorozat, és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről, iratkozz fel — így e-mailben értesítést fogsz kapni a frissítésekről. Ha szeretnéd, a barátaiddal is megoszthatod!

Reklámok

Mit várunk Isten országától? (1. rész) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: teológia

Hozzászólások lezárva.