Az apokaliptikus Krisztus-portré

Krisztus bibliai portréjának megrajzolása kapcsán elértünk az utolsó állomáshoz. Végigjárva e tárlatot, olyan, mintha több művésznek is kiírtak volna egy pályázatot ugyanabban a témában, ám mindnyájan sajátosan, a saját szájízük szerint festették volna meg a portrékat. Bár János apostol Krisztus-portréjával már foglalkoztunk korábban, a végére ismét őt hagytam, ám most azt vesszük szemügyre, hogy hogyan ábrázolja Messiását a Jelenések könyvében.

Forrás: Google

Forrás: Google

A Jelenések könyve sok tekintetben különleges és egyedülálló irat az Újszövetség egyéb könyvei és levelei között. Az idős János apostol Pátmosz szigetén írta, ahol fogságának éveit töltötte. Rengeteg ószövetség jelkép, szimbólum, utalás, idézet szerepel benne, melyek mintegy a kódolt iratot segítenek dekódolni. A könyv olvasói között komoly teológiai viták zajlanak az egyes események vagy szimbólumok értelmezése kapcsán, csakúgy, mint a végidők pontos forgatókönyvének időrendjét illetően. Vajon Jézus visszajön, és elviszi az egyházat a földről, mielőtt kitör a nagy nyomorúság? Vagy keresztül kell mennünk a nehézségek idején? Mikor és hogyan valósul/valósult meg Krisztus ezeréves uralma? Ki vagy mi az Antikrisztus? Ha azonban nem veszünk el ezek között — a teológiailag rendkívül izgalmas — kérdések között, akkor megláthatjuk, milyen képet fest János apokaliptikus iratában a visszatérni készülő Jézusról.

Érdemes az egyes ábrázolásokat átgondolni, tanulmányozni, igyekezni megérteni, hogy mit üzen Jézusról, és milyen gyakorlati következménye lehet a mindennapi hitéletünkre. Nézzük hát, hogyan mutatja be János Jézus Krisztust:

  • Jézus a Hű Tanú — “…és Jézus Krisztustól, aki hű tanúbizonyság, elsőszülött a halottak közül, és a föld királyainak fejedelme, aki szeret minket, és vére által megszabadított bűneinktől” (Jel 1:5, RKB).
  • Jézus az Alfa és az Ómega — “Én vagyok az Alfa és az Ómega (a kezdet és a vég), ezt mondja az Úr, az Isten, aki van, aki volt, és aki eljövendő, a Mindenható” (Jel 1:8, RKB).
  • Jézus Júda Oroszlánja — “De egy a vének közül azt mondta nekem: Ne sírj! Íme, győzött a Júda törzséből való oroszlán, Dávid gyökere, hogy felnyissa a könyvet és hét pecsétjét” (Jel 5:5, RKB).
  • Jézus a Bárány — “Ezek a Bárány ellen fognak harcolni, a Bárány azonban legyőzi őket, mert uraknak Ura, és királyoknak Királya, és vele vannak a hivatalosak, a választottak és a hűségesek” (Jel 17:14, RKB).
  • Jézus az Isten Igéje — “…és vérbe mártott ruhába volt öltözve, és így hívták őt: Isten Igéje” (Jel 19:13, RKB).
  • Jézus a királyok Királya és az urak Ura — “Ruhájára és derekára oda volt írva a neve: királyok Királya és uraknak Ura” (Jel 19:16, RKB).
Reklámok

Az apokaliptikus Krisztus-portré bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: teológia

Hozzászólások lezárva.