Mire megyünk Istennel?

A hit és a hitetlenség határmezsgyéjén járva, vagy egyszerűen csak saját hitünk létjogosultságán elmélkedve jogosan merül fel a kérdés, melyet kedvenc szerzőm, Philip Yancey könyve címében megfogalmaz: Mire megyünk Istennel? A 21. században, ahol a tudományos fejlődésnek köszönhetően oly sok kérdésre választ kaptunk már; ahol az emberi faj eredetére vonatkozóan oly sok elmélet látott napvilágot; ahol oly sok filozófia és eszme közül választhatunk, melyek alapján kialakíthatjuk életünket; ahol a média, a világ és a társadalom oly sok szórakozási és kiteljesedési lehetőséget nyújt — van-e értelme hinni, és életünket hitünkkel, elveinkkel, a Biblia tanításával összhangban élni?

Philip Yancey

Philip Yancey

Ezzel a kérdéssel foglalkozik Yancey, miközben különféle élethelyzeteket mutat be, melyekben megnyilvánulhat a hit valódi értéke és minősége. “Vajon mit nyer a hitéből az üldözött kínai paraszt, az egyetemista, aki túlélte egy ámokfutó vérontását, az egykori szexrabszolga és az apartheid áldozata, akit megfosztottak szeretteitől? Vajon hogyan mozgósíthatjuk a hitünket, amikor minden érv Isten gondviselése ellen szól? Az elnyomás, az erőszak, a betegség, a függőség közepette hogyan férhetünk hozzá Isten szeretetéhez és jóságához?” (részlet a fülszövegből).

Könyvében Philip Yancey ismertet tíz különféle, embert próbáló élethelyzetet, melyek segítenek más szemmel látni saját életünket és nehézségeinket is. Tudósít többek között egyetemi lövöldözésről, anonim alkoholistákról, a szexiparból szabadulni vágyó prostituáltakról, a kínai üldözött egyház mártírjairól és hőseiről. Beszámolói nem pusztán tudósítások, nem tárgyilagos leírása a történteknek, melyet kényelmes dolgozószobájában ülve az Internetről és a médiából gyűjtött össze. Minden egyes élethelyzet bemutatása után szerepel egy előadás is, melyet Yancey az adott helyen tartott meg, melyekből a kegyelem és reménység hangja hallatszik ki.

Ahogy a szerző szembesült a különbséggel az üldözött egyház hite és missziója, valamint a nyugati társadalmakban elkényelmesedett, sokszor anyagias szemléletű gyülekezetek életmódja között, úgy érzékelteti ezt a különbséget az olvasóival is. Számomra egyszerre volt megszégyenítő és bátorító ezeket a történeteket olvasni. Szembesültem vele, hogy tehetnék többet is Isten ügyéért, és feltört bennem a hála, hogy erre megvan az alkotmányos szabadságom. A többi már csak az akaráson múlik, de arról pedig tudjuk, hogy Isten munkálja bennünk, ha el nem nyomjuk magunkban (Fil 2:13).

Könyvét ezzel az összegzéssel zárja Yancey: “A ‘Mire megyünk Istennel?’ kérdése nyitott kérdés. A választ Isten bennünk, követőiben rejtette el. Miközben a világ szeme rajtunk van, nekünk kell bemutatnunk, hogy a hitnek van ereje és változáshoz vezet. Tíz olyan helyszínről tudósítottam, ahol saját szememmel láthattam a kérdésre adott választ — ami talán nem tökéletes, hiszen egyszerű emberekre bízatott, de a maga módján a remény és a változás illatát árasztja. Bárcsak minél messzebbre elérne ez az illat!” (p. 306).

Reklámok

Mire megyünk Istennel? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: könyvajánló

Hozzászólások lezárva.