Bibliaolvasó kör, mint evangelizációs eszköz

Jézus missziós parancsolata (Mt 28:18-20) minden kor minden keresztényének szól. Míg az evangelizálás egyeseknek adatott kegyelmi ajándék (1Kor 12, Ef 4), addig minden hívő kiváltsága és felelőssége az, hogy a hitét megossza azokkal a személyekkel, akik közvetlen környezetében vannak. Az evangelizálást természetesen lehet jól, és kevésbé jól, vagy egyenesen rosszul is végezni. A történelemben sokszor előfordult már, hogy a hitetlenek épp a keresztények életvitele és viselkedése miatt nem tudták elfogadni Krisztust, mint megváltójukat. Gandhi is hasonló véleményen volt, amikor elmondta, hogy Jézust szereti, a keresztényeket azonban nem, mert viselkedésük nem hasonlít a Jézuséra. Így hát az evangelizáció hogyanjára vonatkozó kérdésnek ma is van létjogosultsága.

Fotó: travandsteph.blogspot.hu

Fotó: travandsteph.blogspot.hu

Gyülekezetünk evangelizációs stratégiájának jól bevált és fontos módszere az ún. bibliaolvasó kör. Szép eredményeket értünk már el általa, és többen is hitre jutottak egy-egy ilyen körnek köszönhetően. Épp ezért hasznos módszernek tartjuk olyan személyek elérésére, akik már tudják rólunk, hogy keresztények vagyunk, akikkel már váltottunk néhány szót a hitünkről, és akikben van némi nyitottság az Istennel kapcsolatos témákon való együtt gondolkodásra.

Miről szól?

Lényege az, hogy egy néhány fős társaság rendszeresen (nálunk kéthetente) összejön, hogy a Biblia egy-egy szakaszát elolvassa, megbeszélje az olvasottakkal kapcsolatban felmerült gondolataikat, ellenvetéseiket, kérdéseiket. A keresztények roppant mód szeretnek bibliai kérdésekről filozofálni, és szeretik egymással megosztani legmélyebb lelki megtapasztalásaikat és felismeréseiket is. Ennek a bibliaórán helye is van, egy bibliaolvasó kör azonban nem erről szól. Előbbi a hívőkért van, utóbbi pedig a nem keresztényekért.

A nem keresztények egy része érdeklődik a Biblia iránt, és szeretnék azt megismerni, mint egy fontos, ókori irodalmi művet. Talán még arra is nyitottak, hogy átgondolják azokat az erkölcsi kérdéseket, melyeket felvet. De nem szeretnének sem egyházi himnuszokat, sem modern gyülekezeti énekeket énekelni, nem akarnak hosszas imádságokat és igehirdetéseket hallgatni, sem egyéb vallási szertartásokon részt venni (pl. úrvacsora). Egyszerűen csak a Biblia megismerése érdekli őket, beszélgetni szeretnének az olvasottakról. Erre pedig jó lehetőséget ad nekik egy bibliaolvasó kör.

Egy ilyen kiscsoportos körben fontos, hogy a hívők és hitetlenek aránya legyen kiegyenlített. Nálunk fele-fele arányban vannak jelen keresztények és nem keresztények. Nem egy újabb gyülekezeti alkalom, ahová a közösség minden tagját várjuk. Mindenki előtt világos, hogy azok a keresztények vesznek részt rajta, akik elhozzák egy nem keresztény ismerősüket, rokonukat, barátukat, aki szeretne a Bibliáról beszélgetni. Mivel minden részt vevő keresztény érdeke, hogy — meghívott vendégére való tekintettel — a kör jó hangulatban teljen, senkinek nem jut az eszébe, hogy elkezdje evangelizálni a jelenlévőket. Türelmes, toleráns, nyitott beszélgetések zajlanak, ahol mindenki véleménye számít, mindenki elmondhatja kétségeit.

Miért jó?

Legnagyobb értéke abban keresendő, hogy hasonló szinten tartó, hasonlóan nyitott keresők ülnek le együtt, beszélgetnek a Bibliáról, és egymásra is hatással vannak. Látják, ahogyan egymás véleménye alkalomról alkalomra formálódik, figyelemmel tudják kísérni egymás lelki utazását.

Általában János evangéliumát szoktuk alapul venni. A gyülekezetünkben szervezett bibliaolvasó körök egyike esetében sem jutottunk el az evangélium végére, mert még ezt megelőzően megtért valamennyi résztvevő. Természetesen nem az egyetlen működő módszer, és nem is az evangelizációs praktikák, hanem Krisztus üdvözít mindenkit. Azonban lehetőségünk van arra, hogy olyan módszereket válasszuk az evangélium hirdetésére, amely nem eltántorítja az érdeklődőket Istentől, hanem valóban közelebb viszi őket hozzá. Tapasztalatom szerint ehhez jó eszköz tud lenni — több más mellett — a bibliaolvasó kör is.

Reklámok

Bibliaolvasó kör, mint evangelizációs eszköz bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: evangéliumi

Hozzászólások lezárva.