Melyik a vezető legjobb befektetése?

Egy gyülekezet vezetőjeként — de akár szülőként, vagy bármilyen más vezetőként — a legfontosabb döntésünk az, hogy saját magunkba, önmagunk fejlődésébe fektetünk időt, pénzt és energiát. Nem önös érdekekből vagy egoizmusból, hanem azért, mert saját fejlődésünk és lelki egészségünk elengedhetetlen ahhoz, hogy másokat vezetni tudjunk. Pál apostol két helyen is ezt tanácsolja a vezetőknek: Viseljetek gondot magatokra, és azokra, akik rátok vannak bízva, mert olyanok, mint a juhnyáj, amelyben a Szent Szellem pásztorokká tett titeket! Őrizzétek és gondozzátok Isten eklézsiáját, amelyért ő a saját vérével fizetett” (ApCsel 20:28, EFO). Legyen gondod magadra, és te is figyelj oda arra, amit tanítasz! Légy kitartó ezekben! Ez a javadat szolgálja neked is, meg a hallgatóidnak is” (1Tim 4:16, EFO).

lamp

Fotó: Lisa Prins

Pál apostol szerint tehát az, ahogyan másokra jó hatással tudunk lenni, és őket jó irányba tudjuk vezetni, összefüggésben van azzal, ahogy a saját lelki fejlődésünk érdekében konkrét és határozott — ellenőrizhető, számon kérhető — lépéseket teszünk. Az a vezető, aki ezt kész megtenni, hosszú távra tudja bebiztosítani lelkipásztori és lelki vezetői szolgálatát. Miért is olyan fontos ez?

3 ok, amiért minden vezetőnek be kell fektetnie önmagába

1. Vezetőként fektess be önmagadba, hogy ne épülj le lelkileg! A vezetők azok a lelki szemetesládák, amelybe mindenki beledobja elhasznált lelki kacatjait. Olyan lefolyástalan tavak ők, melybe mindenféle víz beleömlik, de kitisztulni már nem tud. Ez a különbség a Holt-tenger és a Galileai-tó között. Utóbbinak van lefolyása, így a vize folyamatosan tisztul, előbbi pedig lefolyástalan, a magas sókoncentráció soha nem tud kitisztulni belőle. Az egyik élettől pezsdül, a másik pedig teljesen halott.

2. Vezetőként fektess be önmagadba, hogy legalább egy lépéssel előrébb tudj tartani! A vezető — amint a kifejezés is sugallja — csak akkor tud segíteni és irányt mutatni, ha elől jár. Ehhez pedig arra van szükség, hogy több lépéssel is azok előtt járjon, akiket vezet. Tanítani csak olyasmit tud, amit már maga megtanult. Vezetni csak oda tud másokat, ahova maga már eljutott. Ezért nevezi a Biblia elöljárónak is a vezetőt, hogy a nyáj előtt haladjon, és rendelkezzen olyan személyes tapasztalattal, mely által képes tisztán látva és jó irányba vezetni a többieket.

3. Vezetőként fektess be önmagadba, hogy ne bizonyulj hiteltelennek! Jézus többször is hangsúlyozta ezt a szabályt. A farizeusokat vak vezetőknek nevezte, akik — mivel maguk sem látnak — nem képesek vezetni a népet. Amikor a Hegyi Beszédben az ítélkezésről tanított, szinten hangsúlyozta, hogy először magunkkal foglalkozzunk, vegyük ki a gerendát a szemünkből, mielőtt másokkal tudnánk foglalkozni. Egy repülőgépen vészhelyzetben — bármilyen furán is hangozhat — a szülőnek először a saját maga biztonságáról kell gondoskodnia, máskülönben nem lesz olyan helyzetben, hogy meg tudja védeni és menteni a gyermekét.

4 lehetőség, ahogyan a vezető befektethet önmagába

1. A Biblia naponkénti olvasása. A legfontosabb fejlesztő eszköz Isten kezében a Biblia. Ez az a tankönyv, mely által egy hívőből jó vezetőt tud faragni. A benne található alapelvek olvasása és tanulmányozása elengedhetetlen a lelki fejlődéshez. Ha kemény munkával napi szokásunkká tesszük a Biblia olvasását, egyszer csak azt fogjuk tapasztalni, hogy az nem munka és teher, hanem kiváltság.

2. Keresztény könyvek olvasása. Nagyon jó könyveket lehet beszerezni a vezetésről, ezekből érdemes tanulni. Azonban vannak olyan lelkiségi irodalmak is, melyek nem jó vezetőt, hanem jó keresztényt faragnak belőlünk. Fejlesztik azokat a területeket, ahol hiányosságokkal küszködünk, és támogatnak a hit útján való haladásban. Jó, ha egy vezető többet tud költeni könyvekre, mint mozira vagy fodrászra.

3. Tanítások hallgatása. Egy gyülekezeti vezető rendszeresen, akár hetente, vagy hetente többször is felkészül a tanításra és igehirdetésre. A hallgatók pedig sokat profitálnak abból, amit mond. Való igaz, hogy egy igehirdetésből mindig az kapja a legtöbbet, aki felkészült rá és elmondta. De ahogy a gyülekezet tagjainak fontos, hogy hallják Isten hirdetett Igéjét, ugyanúgy fontos ez a vezetőknek is. Ez történhet az internetről letölthető tanításokkal, vagy akár saját gyülekezetének más igehirdetői által is.

4. Konferenciák, előadások, képzések. Az ilyen rendezvényeken más vezetőkkel is találkozhat, akik hasonló cipőben járnak, ugyanazokkal a nehézségekkel küzdenek saját gyülekezetükben. Az elhangzó előadásokon kívül a személyes beszélgetések bátorító hatásúak lehetnek. Általuk szembesülünk ugyanis azzal, hogy nehézségeink nem egyediek, hanem a hívők egész közössége ugyanezeket éli át. A képzések abban is segítenek, hogy fejlesszék gondolkodásunkat, szellemi izmainkat jó formában tartsák.

E négy lehetőség minden vezetőnek segíthet abban, hogy ne rekedjen meg egy bizonyos szinten, hanem mindig elől tudjon járni, és vezetni tudja azokat, akik rábízattak.

Ajánlott irodalom

  • Mark Howell: Investing in Your Own Personal Growth, Pastors.com, 2015/06/10.
  • Dag Heward-Mills: A vezetés művészete, Immánuel Alapítvány, Szombathely, 2013. pp. 383-385.
Reklámok

Melyik a vezető legjobb befektetése? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: gyülekezetvezetés

Hozzászólások lezárva.