Kegyelem és vasfüggöny

Nem tudtam letenni Phil Metzger könyvét. Olyan érzés volt, mintha az Apostolok Cselekedeteinek folytatását olvasnám. Phil a budapesti Golgota Keresztény Gyülekezet lelkipásztora, aki több éve szolgál már Magyarországon, és hirdeti Isten evangéliumát és kegyelmét. Könyve címének ezt választotta: A kegyelem útjain — A vasfüggönyön túl (Golgota, Budapest, 2015). Ebben pedig bemutatja azt, ahogyan a vasfüggöny leomlása után az evangélium néhány amerikai misszionárius által elkezdett terjedni, és végül egy több, mint 20 gyülekezetből álló hálózattá nőtte ki magát.

Phil Metzger

Phil Metzger

“1989-et írtunk, amikor közel fél évszázadnyi szovjet uralom után leomlott a vasfüggöny. Miután a kommunizmus kudarcot vallott, csakódott emberek sokasága kereste az igazságot — azt az igazságot, amire az életét építheti. Ebben az időszakban számos vallási csoport jelent meg Magyarországon. A sok bizonytalanság közepette egy dolog volt biztos: Isten különleges módon munkálkodott. Olyan embereken keresztül építette az egyházát, akik — habár Jézus követői voltak — emberi szemmel nem tűntek tökéletes választásnak. Éppen ezért csodálatos események kezdtek kirajzolódni… Ez a történet a nehézségek közepette is élő reménységről, a legsötétebb órában fellelhető irgalomról, és mindenekelőtt a kegyelem útjairól szól” (fülszöveg a hátsó borítón).

Az 1989-et megelőző időkben a kommunizmus nem biztosított termékeny talajt az evangélium számára. Ez az idő azonban megváltozott, amikor a vasfüggöny leomlott, és a magyar népnek lehetősége lett olyan alapot keresni élete számára, mely a politikai ideológiáktól biztosabb és tartósabb tud lenni. Ebben az időben kezdődik a történet, amelyet Phil leír a könyvében.

Olyan személyekkel találkozunk, akiket Isten elhívott, hogy missziós munkát végezzenek, és gyülekezeteket plántáljanak Magyarországon. Szolgálatukra az imádság és az engedelmesség volt jellemző. Odaszánták magukat arra, hogy Isten akaratát keressék, és oda menjenek, ahová Isten küldi őket, ott szolgáljanak, ahol éppen szükség van rá. A történet azonban nem egyedi, hisz mindenki átélheti a csodát, hogy Isten felhasználja őt — egyszerűen csak elérhetőnek kell lennünk, és késznek arra, hogy válaszoljunk Isten hívására. Phil ezzel a gondolattal zárja könyvét: “A semmiből valamit alkotni – ez Isten specialitása. A legnagyszerűbb, legtehetségesebb embertől az egyszerű, szegény emberig – mindenkinek, aki él, megadatik a lehetőség, hogy részese legyen annak a történetnek, amit Isten kegyelme ír ebben a világban. Ehhez csupán egyetlen dologra van szükség: hajlandóságra ahhoz, hogy elmenj és ‘meglásd, mit tesz az Úr’! (p. 228.)”

Könyve azért volt inspiráló számomra, mert nem csak a sikereket, hanem a nehézségeket is bemutatta benne. Írt gyülekezetszakadásról, üldözésről, nehézségekről. Ám ezek a nehézségek nem veszik el a kedvét annak, aki megtapasztalta, milyen áldás Istent szolgálni, és az ő kegyelmét hirdetni — látni, ahogy az evangélium emberi életeket változtat meg. Phil könyve kiválóan alkalmas arra, hogy a missziós lelkületet érzékenyítse a lelkipásztorokban és a gyülekezeti tagokban egyaránt.

Reklámok

Kegyelem és vasfüggöny bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: könyvajánló

Hozzászólások lezárva.